Kdor še ne plačuje brezstično in ne kupuje po spletu, bi mogoče lahko začel zdaj
Matjaž Ropret 11. marca 2020 ob 06:37

Navade običajno ne menjamo počasi, če sploh, razen zaradi kakšnega izrednega vzroka. Lahko je to velika sprememba v življenju, fantastična nova tehnologija ali pa širjenje zoprnega virusa. Po vseh statistikah, ki je v zadnjem letu ali dveh predočil Mastercard, smo glede plačevanja že storili precejšen preobrat, saj nam je postal všeč brezstični način. Koronavirus bi lahko to dokončno utrdil in še malo zmanjšal tisto preostalo navezanost na gotovino.

Po nekaterih ugotovitvah lahko virus na prostem »preživi« več kot en teden, zagotovo pa je aktiven nekaj ur. V trgovinah sicer prijemajo marsikaj, česar so se že pred nami dotaknili drugi, a plačevanje je lahko še posebej občutljiva »transakcija«. Gotovina gre iz rok v roke in, kot opozarjajo v NLB, tudi izmenja veliko rok. Prav tako ni nobenega dobrega razloga, da bi kartico podajali trgovki oz. trgovcu, ki bi jo potem vtaknil v terminal POS ali jo temu približal. V vsakem primeru pa si ni odveč ob odhodu razkužiti rok.

V NLB priporočajo plačevanje z brezstično kartico ali z mobilno denarnico. Tak je tudi naš predlog. Vsekakor nobenega podajanja kartic nikomur, brezstično plačilo pa je hitro in priročno. Do 25 evrov se izognete tudi tipkanju kode PIN, kar je še ena potencialna površina, ki se je dotakne veliko ljudi. Z iPhonom ali Apple Watch, ki opravita preverjanje kupca na sami napravi, PIN odpade v vsakem primeru, ne glede na znesek, zato je to zagotovo najboljši način plačevanja v tem času. A tudi katera koli druga mobilna denarnica, npr. NLB Pay, ki se obnaša enako kot brezstična kartica, je v redu.

Za vse, kar se da naročiti po spletu, od doma, in da se skoraj vse, je zagotovo najbolje izkoristiti to možnost. Čemu tvegati in hoditi med ljudi, če ni treba. Socializacija je v splošnem dobra, toda trenutno so razmere nekoliko drugačne in splača se izkoristiti tehnološke možnosti. Tudi pripravljeno hrano se da naročati po spletu ali po telefonu, obstajajo načini za plačilo brez kroženja gotovine in najbrž se bo dalo urediti, da nimate stika z dostavljavcem, ki lahko naročeno preprosto pusti pred vrati. Če našteto vsaj malo pripomore k zajezitvi širjenja virusa, je to že nekaj.

Naslovna fotografija: Deposit Photos

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.