Kdaj še avstrijski, hrvaški, nemški in ostali TV-programi v HD?
Matjaž Ropret 18. januarja 2020 ob 06:50

Mnogi televizijski programi v shemah operaterjev so že dolgo na voljo v visoki razločljivosti, drugi pa kar vztrajajo v standardni. Med njimi so še posebej opazni hrvaški, avstrijski in nemški, pa tudi kakšen slovenski. Vsi ti imajo zveste gledalce, njihovi izdajatelji jih oddajajo v HD, vendar do slovenskih gledalcev ne pridejo v tej obliki. Še huje, pogosto je celo ta SD še slabše kvalitete, kot bi lahko bil. Je pa nekaj obetov, da se bo situacija glede tega letos le popravila.

Razlogov, čemu so HRT, ORF, ARD, ZDF, pa tudi RTL, PRO 7, SAT 1 in navsezadnje tretji program TV Slovenija večinoma še vedno v kakovosti SD, je več. Pri večini naštetih, ki sodijo med javne televizije in so članice evropske Evropske radiodifuzne zveze (EBU), je posredi krovna pogodba z njo. Ta po naših informacijah ureja tudi kakovost signala, ki je običajno neposredno povezana s ceno, in jo letos sklepajo na novo. Zato obstaja precejšnje upanje in verjetnost, da bodo operaterji začeli dobivati sliko HD. Vendar nova pogodba še ni dorečena in podpisana, do takrat pa tudi nič ne pomeni, da marsikateri od omenjenih programov »v zraku«, torej v načinu DVB-T, ostaja le še v visoki razločljivosti. Operaterji ga lahko po svojih omrežjih prenašajo v taki kakovosti, kot je dogovorjena (in plačana), ne na lastno pest v drugačni.

Takole sicer odgovarjajo v Telekomu Slovenije:

Zagotavljanje kakovosti slike na omenjenih programih je odvisna od kakovosti signala, ki ga v prejmemo, in nato posredujemo uporabnikom. Neprestano iščemo nove možnosti in rešitve za čim boljšo uporabniško izkušnjo. V kratkem načrtujemo uvedbo dodatnih programov HD.

To bi se morda dalo razumeti tudi kot napoved skorajšnje spremembe v omenjeni pogodbi oz. distribuciji signala. Nekateri programi operaterjem niso tako pomembni, da bi se jim zdelo vredno plačevati več za lepšo sliko. Včasih so posredi celo tehnični razlogi. Verjetno pa ni pravega razloga, da TV SLO 3 (»parlamentarni program«, kamor pa nacionalka občasno seli športne prenose) pri določenih operaterjih še ni HD, saj ga RTV Slovenija oddaja v visoki razločljivosti. Za Telemach smo denimo izvedeli, da ureja oddajanje tretjega programa in TV Koper v HD.

Ima pa Telemach še težavo, ki je pri IP TV ni. V kabelskem omrežju se pretakajo vsi programi, ne zgolj tisti, ki ga televizor oz. sprejemnik prikazuje. Kar pomeni, da ni prostora za neomejeno število, saj je pasovne širine toliko, kolikor jo omogoča trenutno uporabljani tehnološki standard. Zato je treba umakniti kakšen program, predvsem pa sčistiti njihovo podvojenost, saj so mnogi še vedno na voljo tako v kakovosti HD kot v SD. Ne vidim sicer razloga, da bi leta 2020 različice z nižjo kakovostjo slike še o(b)stajale v programskih shemah, vsa oprema pri uporabnikih je že zdavnaj pripravljena na višjo, zato niti ne bi smelo biti prevelikih težav dodajati programov v visoki razločljivosti. Tovrstno čiščenje menda pride na vrsto še letos.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Nekaj je celo izgledov glede programov 4K. Februarja bo Telekom dodal Eurosport 4K, ki očitno postaja samostojen in stalni kanal, ne več zgolj občasni ob večjih dogodkih (denimo teniških turnirjih za veliki slam). Skoraj zagotovo ga bosta kasneje imela tudi Telemach in T-2, medtem ko mora A1 najprej korenito prenoviti svojo televizijsko platformo. Morda bi se lahko glede 4K letos kaj dogajalo tudi med zaradi evropskega prvenstva v nogometu in poletnih olimpijskih iger, kajti vsaj prenosi iz Tokia bodo zanesljivo na voljo v tej razločljivosti, kot so bili že z zimskih iger v Pjongčangu pred dvema letoma. Takrat so se v RTV Slovenija odločili, da so stroški prenosa tovrstnega signala previsoki, morda pa bo letos drugače.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
5 komentarjev
 • Res misliš, da se bo kaj premaknilo na področju oddajanja teh programov TV programov v HD ?
  Na ene od TV programe, ki si jih napisal lahko verjetno pozabimo, da bi jih lahko pri nas gledali na kabelski oz IPTV v HD. Z takšnih oz. drugačnih razlogov.
  Med drugim so PRO7SAT1 in RTL podaljšali pogodbe z Astro za oddajanje njihovih TV programov v SD preko satelita še za nekaj let.
  Kot zgleda je še najboljše, če si na lokaciji na kateri lahko oz. boš lahko gledal tuje TV programe v HD preko antene.
  Za nemške javne TV programe pa uporabiš satelit (Astra 19,2E).
  Tako ti ni treba čakati na operaterje, da se bodo zmenili ampak je vse odvisno samo od uporabnika.
  Če si bo nabavil kaj je potrebo bo gledal, če ne pa pač ne.
  Kot smo lahko videli lansko leto ene TV programe, ki se jih da še naprej spremljati preko antene FTA več ni mogoče gledati pri določenih operaterjih (NOVA TV).

 • Me prav zanima če bo ta EBU dogovor vključeval tudi Avstrijce v HD.
  V tem primeru me zanima kako bo to ORF razložil plačnikom GIS-a (naročnina na ORF).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja