Kdaj prej nepredstavljiva inovacija postane nepogrešljiva?
Matjaž Ropret 31. avgusta 2017 ob 06:12

Samsungova predstavitev ob robu sejma IFA je minila v znamenju poskusa integracije različnih naprav »pametnega doma« in novih prikazih »življenskih situacij«, v katerih ti izdelki pridejo prav. Predstavniki korporacije so hiteli dopovedovati, kako te inovacije, ki smo si jih še včeraj komaj predstavljali, nato kmalu postanejo nekaj vsakdanjega.

Eden od takih scenarijev, kjer pomagajo korejske novosti, je hitrejše pranje perila. Samsungovi pralni stroji Quick Drive namreč z zadnjo ploščo, ki se vrti v nasprotni smeri od vrtenja bobna, bolje premetavajo perilo in ga zato operejo pol hitreje. Kot so na odru zatrjevali predstavniki korejskega podjetja to pomeni velik prihranek časa, kar pa je precej smešen argument. Kajti perilo običajno zložimo v stroj, pritisnemo gumb za začetek in na zadevo pozabimo, dokler ne zaslišimo piska, da je pranja konec. Novi stroji sicer pomenijo tudi nekaj prihranka v energiji ob menda enaki učinkovitosti, toda na obljubo prihranka časa bo Samsung res težko premamil v nakup teh strojev, ki zagotovo ne bodo poceni.

Pokončni baterijski sesalnik Powerstick Pro se ponaša z večjo sesalno močjo od primerljivih izdelkov in enostavnim praznjenjem in čiščenjem, baterija (priloženi sta dve) pa naj bi zdržala 40 minut sesanja. Vendar pri največji zmogljivosti ta čas pade na vsega sedem minut. Sesalnik pa tudi ne bo poceni, saj naj bi stal petsto evrov. Hladilniku oz. središču pametnega doma Family hub so razširili glasovno upravljanje na več jezikov, še vedno brez slovenščine, in dodali podporo za dodatne povezane naprave in storitve, pri nas pa ga menda ne bodo prodajali.

Glavne naprave Samsungove predstavitve pa so bile verjetno tri iz kategorije nosljivih. Pametna ura, zapestnica in slušalke oz. ušesni čepki. Gear Fit 2 Pro in Gear Sport sta v bistvu z vodotesnostjo do 50 m nadgrajeni različici že znanih modelov, Gear IconX z letnico 2018 pa dobivajo zgolj večjo baterijo za daljše poslušanje glasbe in pogovore.

Ura Gear Sport je vodotesna do 50 m (5 ATM) in ima za razliko od dve leti starega modela Gear S2, na katerem temelji, tudi sprejemnik GPS. In tako postaja resnejša rekreativna naprava, ki je lahko tudi »osebni trener«. Vsekakor upam, da je Samsung dodal še kakšno funkcionalnost v svojo aplikacijo za vadbo oz. prepričal čim več ponudnikov tovrstnih storitev, naj jih prilagodijo za njegovo platformo Tizen. Ura sicer izgleda dobro, ni prevelika, obdržala je izvrsten način upravljanja z vrtljivim obročkom, nanjo pa sodijo vsi standardni 20-mm paščki. Pričakujemo, da bo cena nekje okrog 350 evrov.

Gear Fit 2 Pro je še manjša nadgradnja v primerjavi z lansko tovrstno zapestnico z zaslonom AMOLED. Prav tako ima GPS, pridobila je še enako vodotesnost kot Gear Sport in boljše merjenje plavanja, tudi zaradi nove aplikacije Speedo One, ki izhaja iz partnerstva z znanim proizvajalcem kopalk. Gear Fit 2 Pro naj bi posvojil začetno ceno predhodnika, torej 200 evrov.

Seveda pri Samsungu niso mogli mimo prejšnji teden predstavljenega telefona Note8, a o prvih vtisih bom kaj več napisal v prihodnjih dneh.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja