Kateri telefoni in ostali izdelki nas bodo doleteli v tednu sejma MWC Barcelona 2019?
Matjaž Ropret 19. februarja 2019 ob 06:34

Najbolj intenziven teden v industriji mobilne telefonije se začenja. Največji vsakoletni sejem s tega področja, zdaj uradno imenovan samo še MWC Barcelona, sicer uradno odpira vrata v ponedeljek, toda marsikatera predstavitev novih naprav se bo zgodila že prej, nekatere sploh ne v katalonski prestolnici, ker proizvajalci pač hočejo imeti oder in pozornost zase. To v nedeljo in ponedeljek bo tudi tam izjemno pestro, dogodkov pomembnih korporacij bo verjetno celo več kot zadnja leta, na nekaterih bom prisoten, na vseh žal ne, ker se ali časovno prekrivajo ali pa dotično podjetje ni zagotovilo vstopa vsem zainteresiranim.,

Seveda ne bodo v Barceloni samo novi telefoni. Veliko bo govora o omrežni tehnologiji 5G in povezljivosti, ki jo bo omogočala, o pametni mobilnosti in pametnih mestih in še česa se bomo najbrž naposlušali. Toda to bom prihranil za pozneje, zdaj sledi napoved glavnih predstavitev, da ti malo vzbudim pričakovanja in da približno veš, kdaj moraš spremljati facebook, instagram in/ali twitter, če želiš prve vtise iz prve roke.

Tako, gremo k temu, za kar vemo, da bo predstavljeno. Kakšno presenečenje pa tudi upam, da so nam ob vsem curljanju vendarle pustili.

Samsung: Galaxy S10 in vsa spremljevalna »ropotija« (sreda, 20. februarja ob 20h)

Korejsko podjetje pripravlja dogodek v San Franciscu (in tudi lokalnega v Londonu za tamkajšnje medije), ki ga bo seveda mogoče spremljati tudi na spletu. Predstavili bodo najmanj tri telefone – Galaxy S10+, S10 in S10E, mogoče pa še četrtega ali celo petega. Slednja bosta eden s prepogljivim zaslonom in drugi s podporo za 5G, če seveda bosta, nič še ni zanesljivo, razen omenjene trojice, o kateri vemo že skoraj vse.

Med drugim to, da bodo imeli luknje v zaslonu za sprednji fotoaparat, da bosta dražja S10 in S10+ imela v zaslon integriran čitalnik prstnih odtisov, pri S10E pa bo ta ob strani in da bo pri tem modelu zaslon raven, pri ostalih pa ukrivljen. Zadaj bosta dva ali trije fotoaparati, telefon bo poganjal ali Snapdragon 855 ali za Evropo (žal) najnovejši Exynos. Znana je tudi že podpora za wi-fi 6, torej trenutno najhitrejšo povezovanje v brezžična omrežja. In pa dejstvo, da se bodo cene začele pri malo manj kot 800 evrih, najdražji S10+ s kar terabajtom prostora za podatke pa bo menda stal 1.649 evrov.

Zraven naj bi predstavili vsaj še nove, povsem brezžične slušalke, morda pa tudi uro ali dve.  

Dodatek, 21. februarja – Samsung je medtem predstavil tako telefone Galaxy S10 kot prepogljivo tablico Galaxy Fold in pri tem kakšnih večjih presenečenj ni pripravil.

Xiaomi: Mi9 (nedelja, 24. februarja ob 10.30)

Tega ne omenjam med prvimi zaradi njegove pomembnosti ali relevantnosti na slovenskem trgu, temveč zato, ker ga bodo na Kitajskem verjetno uradno predstavili že pred nedeljo. Toda takrat bo dogodek v Barceloni, na potrditev svoje vstopnice nanj še čakam. Telefon bo imel vse najnovejše tehnologije, med drugim trojni fotoaparat, pri katerem bo eno od tipal letošnja skoraj-nujnost z 48 milijoni točk. Ena od izvedb bo prozorna, pri čemer bo še posebej zanimivo videti predel, ki omogoča brezžično polnjenje. Mi 9 bo nedvomno bistveno cenejši od Samsungove falange.

Huawei: Telefon s prepogljivim zaslonom in 5G (nedelja, 24. februarja ob 14h)

Vemo, da kitajsko podjetje v Barceloni še ne bo prikazalo telefonov P30 in P30 Pro, tadva prihaja mesec dni kasneje (26. marca) na dogodku v Parizu. Zato pa naj bi govorili o svoji rešitvi za 5G in če lahko kaj sklepamo iz uradnega vabila, ki prikazuje pregib nečesa, bi lahko res videl napravo z upogljivim zaslonom. Kaj to bo in v kako končni različici, pa za zdaj še ni informacij

HMD Global (telefoni Nokia): Nokia 9 Pureview (nedelja, 24. februarja ob 16h)

Finsko-kitajsko podjetje z licenco za uporabo znamke Nokia se trenutno ne ukvarja ne slovenskimi ne s hrvaškimi mediji, zato smo žal ostali brez vstopnic na njihovo prireditev, si bomo pa novosti pobliže ogledali na samem sejmu. Zvezdnica bo kajpak dolgo pričakovana Nokia 9 s kar petimi fotografskimi objektivi, za katere se še ne ve povsem dobro, kaj bo kateri od njih počel. Zagotovo pa ne bo pet različnih goriščnic, temveč največ tri, preostala objektiva oz. tipali pa bosta namenjena kakšnim trikom iz arzenala računske fotografije.

LG: G8 ThinQ in V50 ThinQ (nedelja, 24. februarja ob 19.30)

Korejski proizvajalec je potrdil, da tokrat še ne bo prikazal zložljivega telefona, čeprav bi ga lahko, saj prepogljiv zaslon zna izdelati. Vendar je po mnenju vodilnih v LG-ju to še vedno bolj prototipno kot res prepričljivo. Zato pa prihajata obvezni G8 ThinQ (lani je G7 sicer zamudil zaradi redizajna po menjavi šefa mobilne divizije) in še V50 ThinQ s povezljivostjo 5G, kar utegne biti v bistvu preoblečeni V40. Pri G8 bo LG spredaj uporabil fotoaparat, ki zna izračunavati razdalja, zadaj bo znova dvojni fotoaparat z ultraširokim pogledom. Zaslon bo tokrat OLED in bo hkrati ustvarjal zvok – z vibriranjem, kot smo že slišali pri kakšnem drugem izdelku in je po svoje zanimivo.

Sony: Xperia 10 (ponedeljek, 25. februarja ob 8.30)

Japonci, ki vse druge zalagajo s fotografskimi tipali, dobičke pa kujejo pretežno s Playstationom, vseeno ne obupajo s telefoni. Desetletje po začetku uporabe imena Xperia naj bi zato dobili dva modela z desetico v imenu namesto XZ4 in XA3, kot bi se morala izdelka imenovati po dosedanji nomenklaturi. Njuna glavna lastnost bo izjemno visok zaslon, kar v »kino« razmerju 21:9. Kako bo to šlo v žep, bomo videli. Boljši model naj bi imel trojni fotoaparat, vsekakor pa upam, da je Sony tokrat vendarle premislil ergonomijo in najel najboljše možne ljudi za razvoj fotografskim algoritmov, kajti to dvoje je v zadnjih letih vedno znova pokvarilo sicer obetavne izdelke, ki nazadnje ob cenovni histeriji ostalih tudi že niso bili več tako pregrešno dragi.

Honor: telefon s 5G (torek, 26. februarja)

O tem, kaj bo pokazala Huaweijeva hčerinska, a pretežno samostojna znamka, vemo še najmanj. Verjetno pa kaj v povezavi s 5G, morda tudi zabavo ali igričarstvom. Niti ure dogodka še niso dokončno potrdili.

Ostali, za Slovenijo približno relevantni proizvajalci

Svojo dogodek je napovedal francoski Wiko (v ponedeljek ob 16h). Verjetno bomo priča vsaj prvim predstavnikom družine View 3 in lepo bi bilo, če bi bili lahko končno bolj zanimivi tudi na slovenskem trgu. Novosti bo v Barcelono pripeljal tudi TCL z znamko Alcatel in si jih bomo lahko ogledali še pred uradno predstavitvijo. Asus, kot kaže, letos ne bo prisoten. Podjetje je sicer že napovedalo, da se bo osredotočilo pretežno na igričarski segment z znamko ROG, kar se mi zdi pametna taktika. Očitno MWC ni pravi poligon za to, ali pa novosti še niso pripravljene. Znova pa bo razstavljala hrvaška NOA (Hangar 18), ki ji doslej resen prodor čez severno mejo ni uspel. To niti ne čudi, saj ne ponuja nič takega, česar ne bi našli drugod, in tega ne bo spremenil niti njihov prvi telefon s trojnim fotoaparatom.

Ostali, za Slovenijo irelevantni proizvajalci

Oppo je pred leti kazal prototip telefona s petkratnim zumom, tokrat je menda na vrsti desetkratni zum. Kakor koli. Sestrski Vivo bo spet dražil s svojimi oblikovalskimi inovacijami. Nubia, hčerinsko podjetje ZTE-ja, naj bi končno predstavila zapestnico z upogljivim zaslonom, s katero draži že od jeseni semkaj. Krovni ZTE pa bo po težkem 2018 tokrat vse sile usmeril v 5G. Zagotovo bodo svoje izjemne novosti kazale še znamke, kot so Leagoo, Gionee, Energizer (ta je napovedal kar 26 novih telefonov!) in mnoge druge.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Netelefonske in neavtomobilistične zadeve

Med temi bo skoraj zagotovo najbolj odmevna in prominentna Microsoftova napoved naslednje generacije očal Hololens. Koliko bom lahko iz prve roke poročal o njih, ne vem, ker žal na predstavitev ne grem.

Avti in ostali prevoz

Od pomembnih avtomobilističnih znamk imata novinarski konferenci BMW in Seat. Pri prvem bo verjetno govora bolj o tehnologiji in izkušnji, Seat pa bo predstavil »novo vozilo za urbano mobilnost.« Iz tega opisa bi se dalo sklepati, da to morda ne bo avto, ampak nekaj drugega. Vsekakor pa brez (avto)mobilnosti na sejmu ne bo šlo.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja