Kateri proizvajalec telefonov najpogosteje upošteva predloge in pripombe uporabnikov? (#video)
Matjaž Ropret 23. maja 2022 ob 10:45

Na zgornje vprašanje nimamo empirično dokazljivega odgovora. Večina se je že precej nalezla applovskega sindroma »mi najbolje vemo, kaj je dobro za uporabnike.« Vmes pa se vendarle najde tudi kak primer, ko kakšno pripombo upoštevajo. Tako je Samsung pred leti za nekaj časa vrnil režo za pomnilniške kartice, dokler je ni pri dražjih telefonih znova odstranil, Sony pa znova vgrajuje izhod za slušalke (podobno kot pri prenosnikih Asus, ki ga je tudi že odpravil, a se nato naposlušal upravičenih kritik). Poleti bo Samsung predstavil že četrto generacijo naprave s prepogljivim zaslonom Galaxy Fold in pri tej utegnemo videti še nekaj več odpravljanja pomanjkljivosti in spreminjanja lastnosti, ki lastnikom enice, dvojke in trojke niso najbolj všeč.

Doslej največji korak naprej v seriji je prinesel drugi Fold, ki je bil pri meni in še marsikomu telefon »koronskega« leta 2020. Pri lanskem Galaxyju Z Fold3 so sicer nekoliko dodelali tečaj za odpiranje in zapiranje ter popravili zaščitno folijo zaslona, ki je prej povzročala preveč odsevov in je ob robovih prehitro odstopila, v ostalih pogledih pa večjih sprememb, kaj šele napredka ni bilo. Nadejamo se, da bo pri modelu Galaxy Fold4 (menda bo »izgubil« črko Z v imenu, kar absolutno pozdravljam) več konkretnih novosti, celo nekoliko drugačni proporci same naprave.

V videu si lahko še bolj nazorno pogledate, kako naj bi izgledal Fold4, ki bo na zunaj sicer menda skoraj enako širok kot Fold3 ali Fold2, vendar s precej širši zunanjim zaslonom, na račun tanjših robov in kovinskega predela proti tečaju. Bo pa nekoliko nižji. S tem naj bi se razmerja strani zunanjega zaslona z res nenavadnih 25:9 spremenila na 23:9. kar je nekoliko bližje standardnim zaslonom v ploskih, nepregibnih telefonih. Notranji zaslon bo prav tako malenkostno širši in ožji, s čimer bo še bližje kvadratnemu. Čeprav je to definitivno korak v pravo smer, ker že dolgo govorim, da je obstoječi Fold preozek, bi si želel še malo večje spremembe, ker če bomo vsako leto priča malemu postopnemu pomikanju proti idealnim proporcem, se bomo še načakali. Toda, lepo je, da Samsung opazuje, kaj počnejo kitajske znamke, in posluša komentarje uporabnikov.

Drugo pomembno polje izboljšav naj bi bilo po navedbah dobro obveščenih, kot je tviteraš Ice universe, pri fotografskih objektivih in tipalih. Vsi trije Foldi doslej so v tem pogledu bistveno zaostajali za linijo Galaxy S, čeprav so od teh telefonov konkretno dražji. Zdaj naj bi Samsung končno vgradil podoben sklop, kot ga premoreta S22 in S22+. Torej glavni objektiv s 50-milijonskim tipalom, ki se po naših izkušnjah obnese zelo dobro, precej soliden teleobjektiv s trikratno optično povečavo, in pa ultraširokokotni objektiv, ki je v celotnem sklopu nekako najšibkejši. Tudi notranja podzaslonska kamera je godna za nadgradnjo, upam, da tako, ki jo bo dejansko skrila. Če hkrati še nekoliko izboljšajo kakovost, seveda tudi nič narobe.

Nimamo še zanesljivih informacij, kako bo s samim pregibanjem telefona. Konkurenca je že dokazala, da je mogoče izdelati tečaj, ki pri zloženem mobilniku ne pušča nobene špranje, temveč sta stranici povsem tesno skupaj. To bi seveda moral biti cilj tudi Samsungovih inženirjev. Baterija bo menda ostala enako velika, lahko pa upamo na večjo energijsko učinkovitost novega procesorja. Če bo to ravno dobro predstavljeni Snapdragon 8+ prve generacije, bi znala biti kombinacija zmogljivosti in zmerne porabe odlična. Verjetno glede na enako ozke zunanje mere ni pričakovati ležišča za pisalo in tako Fold4 še ne bo zamenjava za ukinjeni oz. modelom Ultra združeni Galaxy Note.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Kot vedno, bo odločilna cena. Glede na omenjene in morda še kakšno izboljšavo ter trenutne razmere v svetu ne pričakujem kakšnega opaznega znižanja z izhodiščnih 1800 evrov, če sploh. Seveda pa bi bilo za večji prodor naprav s prepogljivimi zasloni ključno, če bi se njihove cene približale (navzdol, da se razumemo) cenam najboljših »trdnih« telefonov, in potem bi se lahko res odločali zgolj med tem, ali ostanemo pri klasiki ali poskusimo nekaj drugačnega.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja