Kateri od znižanih Samsungov je vreden nakupa?
Tehnozvezdje 12. marca 2020 ob 17:15

Večini elektronskih naprav cene sčasoma padajo. Nekaterim trgovci določijo popuste že kmalu po začetku prodaje, druge morda šele s prihodom nove generacije, ko se je treba znebiti starih zalog. Telefoni lahko padejo v obe kategoriji. Posebej tisti z vrha cenovne lestvice običajno kar dolgo držijo svoje pozicije, razen morda občasnih kratkotrajnih »akcij«, v nižjih cenovnih razredih pa je bitka neusmiljena in mogoče je kdo prodajo zastavil preveč optimistično. Poglejmo torej, kaj s tega vidika ponuja Telemachova marčevska akcija s telefoni Samsung.

Za večino telefonov v tej ponudbi velja, da imajo znižano ceno v paketih Še več in Največ, ne pa tudi v osnovnem Več. To je pričakovano, kajti namen najcenejšega paketa je imeti naročniško možnost, ki je cenejša od konkurence (pustimo ob strani predplačniške tarife), zato ne omogoča manevrskega prostora s »subvencijami« za telefone.

Začnimo na sredini, kjer sta še povsem sveži Galaxy A71 in lanski paradni model – Galaxy S10. Oba sta znižana za približno dva evra na mesec, kar skozi celotno obdobje vezave nanese petdeset evrov. Pri A71 je to že lepa redukcija in postavlja telefon približno na realno cenovno mesto, kar smo ugotavljali že v našem testu. Pri S10 bi morda pričakovali še malenkost večji padec, glede na to, da jutri prihaja v prodajo naslednik, a cena je še vedno konkurenčna. Poleg tega pa kupci vse dobijo tri mesece brez naročnine in to je zagotovo še dodaten bombonček.

Za Galaxy A71 smo v testu zapisali, da je spodoben predstavnik srednjega razreda, ki se odlikuje predvsem z velikim in zelo lepim zaslonom OLED, pa tudi s kakovostnim fotoaparatom za ta cenovni razred in hitrim delovanjem. Pomnilnika, tudi za shranjevanje vsebin in nameščanje aplikacij je dovolj, telefon pa je prijeten in lahek, nima pa kovinskega ohišja. Manjkajo mu tudi boljši zvočnik, vodotesnost in brezžično polnjenje, zato pa je dokaj hitro žično in baterija lahko zdrži dva dneva resne uporabe.

Za Galaxy S10 še vedno lahko trdimo, da je med bolj dovršenimi telefoni na trgu. Po izgledu je s čez rob ukrivljenim zaslonom celo bolj atraktiven in šminkerski kot letošnji Galaxy S20, pri katerem so prešli na raven zaslon. Res je, da ima slednji osveževanje s 120 Hz, kar prinaša povsem gladko pomikanje vsebine, vendar je na pogled ekran v desetici enako lep in mogoče celo svetlejši. Največji napredek je dvajsetica napravila pri fotoaparatu in bateriji, vendar dobrobit večje kapacitete vsaj nekoliko zmanjša omenjeno hitrejše osveževanje zaslona, ki je kajpak bolj energijsko potratno. Fotoparat je sicer že lani omogočal pretežno enako fleksibilnost, so pa rezultati letos nekoliko boljši, še posebej glede načina hdr in nočnega fotografiranja. Medtem ko je snemanje 8K primerno bolj za marketing kot za resno uporabo, saj so posnetki 4K v praksi večinoma lepši. Tako je, če pogledamo pod črto, Galaxy S10 še vedno zelo zanimiv telefon, navsezadnje vsaj še letos tudi z enako programsko opremo.

Potem sta tu na spodnjem koncu spektra Galaxyja A30s in A40. Kljub nižji številki je prvi v določenih pogledih naprednejši od drugega, denimo glede fotoaparat ali prepoznave prstnih odtisov. Po drugi strani pa ima njegov (večji) zaslon nižjo ločljivost. Zato je Galaxy A40 primeren za vse, ki bi radi dokaj majhen telefon s kakovostnim zaslonom.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Na zgornji delu pa sta dve različici Samsungovega telefona za najbolj zahtevne uporabnike. Galaxy Note10+ z 256 ali kar 512 GB vgrajene shrambe. Treba se je zavedati, da je ta veliko hitrejša od kakršne koli pomnilniške kartice, ki bi jo vstavili v telefon. Glede na razliko v ceni (dobra dva evra na mesec) oz. znižanje se splača poseči po izvedbi s 512 GB. Ne samo, da ima več prostora za shranjevanje vsebin in lahko služi kot prenosnik disk, imamo tudi 12 GB delovnega pomnilnika (namesto osmih). Prednost tega modela v primerjavi s serijo Galaxy S je prvenstveno v pisalu S Pen, zaslon je še nekoliko večji. Komur našteto kaj pomeni, ima tu priložnost za nekoliko cenejši nakup.

Avtor Tehnozvezdje
mm
Prispevek je skupno delo uredništva oz. več avtorjev, zato se ne da podpisati enega posameznika.
Tehnozvezdje - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.