Kateri iPhone je pravi? (pomlad 2020) #video
Matjaž Ropret 23. maja 2020 ob 06:46

S prihodom novega iPhona SE se je v Applovi paleti telefonov zgodilo nekaj zanimivega. Prvič po dolgem času je svež model mogoče celo najboljši nakup in določeni starejši, ki še vztrajajo v prodaji, kar naenkrat niso več zanimivi. Pa je vse tako enostavno? Kajti SE navsezadnje, kot smo omenili v testu, s svojim majhnim zaslonom ni za vsakogar. Kateri drug iPhone je torej še dobra izbira za tiste, ki bi radi nekaj večjega in na pogled sodobnejšega?

Apple “uradno” poleg SE izdeluje in prodaja še naslednje modele: XR, 11, 11 Pro in 11 Pro Max. Še vedno pa je trgovinah mogoče najti tudi 7, 8 in 8 Plus ter XS. Prva dva sta zaradi SE, ki prišel na trg za približno 500 evrov, postaja dokaj nesmiseln nakup, kajti glede procesorske moči in fotoaparata bistveno zaostajata, četudi sta na pogled identična. Zgodba zase je 8 Plus, ki za današnje čase ponuja izjemno malo zaslona v velikem ohišju, poleg tega pa ni ravno poceni, zato ga odsvetujemo. XS pa se pojavlja v akcijah za približno 700 evrov ali malo več, zaradi česar je lahko atraktiven nakup za koga, ki se mu XR ali 11 zdi premalo “fensi” in bi rad imel zaslon OLED, a ne bi plačal še 400 evrov več za 11 Pro.

Glavna pa je seveda izbira med XR in 11. Po našem mnenju je cenovna razlika premajhna, da bi se splačalo pogledovati proti XR, kajti enajstica je fotografiranje in snemanje videa dvignila na povsem drug nivo, prinesla pa je še nekaj drugih izboljšav. Če bi se XR znašel v kakšni akciji, pa bi znova postal zanimiv. Oba sicer ponujata enak, 6,1-palčni zaslon in moderen izgled, čeprav z nekaj preveč črnine okrog ekrana. Pa tudi večino ostalega, kar danes vrhunski telefon mora imeti, od hitrega procesorja in zelo dobre baterije, do brezžičnega polnjenja, vodotesnosti, stereo zvočnikov in odličnega biometričnega načina za odklepanje (brez maske).

Toda, če 11 ponuja dokaj dobro vrednost za ceno, je 11 Pro nikakor ne, še manj 11 Pro Max. Ta dva za dodatnih 300 oz. 400 evrov v bistvu prinašata le en dodaten (tele)objektiv, zaslon OLED in bolj prestižno ohišje. Menimo, da sta primerna le za tiste, ki si ju lahko brez težav privoščijo, ali ju lahko upravičijo kot investicijo v resno delovno orodje (za snemanje in montiranje videa ali kaj drugega). Sicer pa je najbrž smotrno počakati, da vidimo kaj jeseni prinese linija iPhone 12. Še nekaj misli o tem, kakšna je trenutna Applova ponudba telefonov, pa v videu:

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja