Katerega sesalnega robota, ko pa jih je toliko?
Marjan Kodelja 7. decembra 2016 ob 17:14

Sprašujete se kateri model roombe kupiti, da se ne bost spravili na kant z najdražjim. Odgovor načeloma niti ni tako zapleten, zahteva pa vedenje, kaj pravzaprav hočete. Predvsem pa ne nasedajte želji po imetju tehnološko najbolj izpopolnjenega!

Začnimo pri osnovah – kako se robot premika?

Večina modelov pozna naključni algoritem premikanja, kar v osnovi pomeni, da s tipali izračuna približno velikost prostora, potem pa še čas, ki je potreben za sesanje. Opazili bi, da se robot najprej iz začetne točke v spirali premika navzven, dokler ne trči v steno, nakar poskuša po robovih obkrožiti prostor. Ko ugotovi, da je verjetno to storil, gre še v prostor, tako, da se od robov odbija pod “naključnimi” koti. Trdijo, da gre roomba na ta način preko vsake točke v prostoru vsaj enkrat, običajno pa večkrat. Ima pa princip eno veliko slabost. Ne zmore posesati res velikih prostorov, takšnih, kjer bi čas sesanja presegel zmogljivost baterije, določene preglavice pa mu brez dodatnih “elementov” povzročajo tudi prehodi iz sobe v sobo.

Roombe serije devet pa uporabljajo drugačen princip. S kamero se po v prostoru orientirajo in zato vedno vedo, kje so. Pa tudi, kje so že posesale in kje ne. Ako jih pri delu opazujete, potem vidite, da se poskušajo premikati po vzporednih poteh. Ko jim grozi prazna baterije se vrnejo na polnilno postajo, jo napolnijo, ter z delom nadaljujejo tam, kjer so končale. Očitna prednost je tudi, da z danim prostorom opravijo polovice hitreje kot sestrične, ki prek prostora tekajo kot »kure brez glave«. To pa ni vedno tako nepomembno, kot se morda zdi!

Tudi najcenejša večini zadosti

Boljše roombe imajo novejši, močnejši sesalni mehanizem, v katerega se manj zatikajo lasje.
Boljše roombe imajo novejši, močnejši sesalni mehanizem, v katerega se manj zatikajo lasje.

Stopimo zdaj v slovensko realnost. Veliko stanovanj ne presega sto kvadratov, ti pa so razdrobljeni v manjše prostore. Glede velikosti upoštevajte neto, ne bruto površine. Dobršen del namreč zasedajo pohištveni elementi, pod katere sesalec ne more. Soba, za katero menite, da ima petdeset kvadratov, ima površin za sesanje morda le trideset, to in še kašen meter več pa lahko brez večjih težav posesa vsaka roomba. Nimajo pa te najcenejše možnost določiti začetka dela, ko nas ni doma. Pomeni, da moramo sesalnik zagnati ročno s pritiskom gumba na njem. Ko konča, ga bodisi takoj prenesete v naslednji prostor ali pa prej napolnite baterijo. Če vas to ne moti, potem lahko mirno zatrdim, da ste verjetno našli svoj model. Sicer pa naj bi modeli serije šest, kamor sodijo »osnovni«” modeli brez večjih težav opravile z med šestdesetimi in devetdesetimi kvadrati, najboljši te falange ima tudi zmogljivost sesanja več sob hkrati.

Največ skrbi pri modelih srednjega razreda

Najboljša stvar pri robotskih sesalnikih je možnost nastavitve urnika sesanja. Recimo, naj sesa vsak dan ob devetih zjutraj, ko zagotovo nikogar ni doma. Ampak roombe s to možnostjo so že nekoliko dražje, hkrati pa je srednji kategoriji največ družin in modelov. In toliko več skrbi pri odločanju.  Na žalost enoznačnega odgovora kateri, ni.

Vprašajte se raje, kaj potrebujete. Morebiti želite, da robot posesa več sob hkrati. Tega je zmožen vsak »srednjekategornik«, pod pogojem, da skupna površina prostor ne preseže zmogljivosti baterije. Ali drugače povedano, do ure in pol sesanja. Bo pa to sesanje zanj lažje, če model podpira »svetilnike«. Enostavno povedano so to dodatni baterijsko napajani elementi, ki jih postavimo med prehodi v sobe. Ko ga robot zazna, mu ta »zapove«, da naj najprej posesa do konca sobo v kateri je in šele nato vstopi v naslednjo. Kolikor sob, toliko svetilnikov torej, ki mu pomagajo tudi, da se lažje vrne na polnilno postajo. Če svetilnikov ni, to še ne pomeni, da robot ne more posesati več sob hkrati, je pa večja verjetnost, da se ne zna vrniti, njegovo sesanje pa ni optimalno. Zanimiva je diferenciacija znotraj družine, saj eni modeli svetilnik podpirajo, drugi pa ne. Kot mi veleva logika, je to stvar programske opreme in trik proizvajalca za doseganje višjih cen boljših modelov znotraj družine. Podobno, ne pa enako, je tudi pri modelih z oznako primerni za domače ljubljenčke.

Višek srednje kategorije predstavlja družina osem z roboti, ki imajo močno izboljšan »sesalnik«. Drugačne krtače, v katere se manj zapletajo lasje on podobne smeti, zato je vzdrževanje preprosteje in močnejši sesalni curek. Kar se tiče tipal, algoritma premikanja in podobnega, pa se ne ločijo veliko od drugih modelov srednje kategorije.

Enooki kiklop

Zadnja tehnološka izboljšava je robot s kamero in povezavo v internet,  ki je gotovo korak naprej od dosedanjega načina premikanja sesalca. Model 980 je najzmogljivejši od vseh roomb, ima med drugim še dodatno izboljšan sesalni del, ki prepozna preprogo in na njen dodatno poveča moč sesanja. Takoj bi ga imel, če … modeli serije devet preprosto ne bi bili predragi. Mimogrede, povezava v internet je »fajn«, saj bo robot prek nje dobil nadgradnje programskega dela, česar pri drugih modelih sami ne moremo storiti. Manj pa zaradi možnosti upravljanja robota prek aplikacije. Je zanimiva, ne pa nujno potrebna, oziroma, čisto preprosto se da preživeti tudi brez nje!

Kaj (in kje) kupiti?

Na koncu vedno pridemo do – dobro, katerega naj potem kupim. Poglejmo na zadevo iz drugega zornega kota. Podobno kot pri televizorju, kjer nisem pripravljen zanj odšteti več kot tisočaka, za robotiziranega služabnika nisem pripravljen odšteti  veliko več kot pet stotakov. Želim pa si, da nudi čim več. Prej ali slej se bodo tudi modeli s kamero spustili do te meje, a ne še letos, pač pa tedaj, ko bo za najdražje na voljo drastično nova sesalna tehnologija.

Ker pa smo ravno pred božičnimi prazniki, je pravi čas, da pokukamo v domače in tuje spletne, pa tudi bližnje običajne trgovine. Pred tremi leti, ko se bil v položaju nakupa, je bila roomba 780 v Celovcu več kot stotak cenejša kot pri doma. Oziroma če se bolj nazoren. Mika me nakup modela 876 (morda celo 886), če bi bila cena po mojem okusu. Njun sesalni mehanizem pa je glavni razlog, zakaj! V redu izbira se zdita starejša modela 865 oz. 866 za približno 500 evrov. Nič nimam proti modelu 980, le predrag je za moj okus, četudi je zdaj v akciji za stotaka cenejši.

Kaj pa mokro čiščenje?

V zadnjih letih se pojavljajo tudi pomočniki, ki v teoriji obljubljajo, da bodo nadomestili čiščenje, no drgnjenje z »viledo«. Podjetje iRobot jih ponuja pod imenom braava, njihova ekspertiza pa je mokro čiščenje in pometanje. Novi model braava jet (240) je bistveno manjši in enostavnejši od prejšnjih (320, 380 in 390), ne pa nujno boljši ali zmogljivejši. Nanj je mogoče namestiti krpo za suho pometanje, za vlažno in za mokro čiščenje. Krpa za mokro čiščenje obstaja v pralni in različici za enkratno uporabo. Proizvajalec seveda propagira drugo, ker z njo več zasluži, uporabniki pa naj si sploh ne bi umazali rok pri rokovanju z robotom. Čistilna glava je zdaj ista, rezervoar je pomaknjen v osrednji del robota, medtem ko sta se prej razlikovala nastavek z vodo in drugi za suho čiščenje. Braava s tipali sama prepozna nameščeno krpo in temu ustrezno prilagodi čiščenje. Po novem voda ne pronica več skozi čistilno glavo, ampak robot poškropi površino pred sabo in se potem zapelje čezenj. Intenzivnost škropljenja je odvisna od načina, ampak tudi pri »vlažnem« je količina vode prevelika za kakšen parket, prek katerega je bilo prejšnje braave povsem varno spustiti. Dodatna težava je v tem, da ima krpa bistveno manjšo površino kot prej in je kmalu povsem namočena. Zato pa zelo dobro deluje »pometanje« po parketu. Po novem robot zna premikati glavo, kar naj bi izboljšalo kakovost čiščenja, ampak se zdi učinkovitost v praksi zelo podobna. V vsakem primeru je smiselno v rezervoar doliti nekaj čistila in prilagoditi svoja pričakovanja, saj je večje madeže še vedno treba zdrgniti ročno.

Za sprotno čistočo je braava dobro dopolnilo roombi (brez te ali ročnega sesanja ne gre, saj sicer čistilni robot zgolj raznosi mokre smeti), so pa v iRobotu pri zasledovanju nižje cene opustili dodatno navigacijsko škatlico, s katero so si prejšnji modeli precej pomagali. Jet se zato kar precej nenadzorovano zaletava in se včasih težko izkoplje iz kakšnega kota. Vsekakor pričakujem še kakšen izpopolnjen model, ki bo imel podobna tipala in ostalo kot Roombe, in bo zato mirneje potoval po sobi. Vendar bo tudi cena precej višja od 250 evrov. Je pa baterija zdaj bolj vzdržljiva, ker je tudi sam robot precej manjši. Tak pomivalec tal ni napačna zamisel, predstavlja pa novi model hkrati korak naprej in vsaj pol nazaj. Če kje najdete starega za dobro ceno, je vredno razmisliti o njem.

 

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
1 komentar
  • Jah, model 886 so imeli letos pri iRobot v BlackFriday, razprodaji… 514€… za to ceno ni bilo kaj za razmišljat.. / očitno so čistili zalogo zaradi 9xx serije… ki pa ja, je predraga… vglavnem, se je splačalo vzet..(vem da ne pomaga sedaj :))

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja