Katere nove telefone poleg Galaxyja S9 bomo še videli na sejmu MWC 2018 v Barceloni?
Matjaž Ropret 16. februarja 2018 ob 16:56

Še dober teden je Svetovnega kongresa mobilne telefonije (Mobile World Congress, MWC), vsakoletnega vedno bolj množičnega shoda bolj ali manj vseh, ki se kakor koli ukvarjajo s to panogo. Z uporabniškega vidika je dogajanje v Barceloni, ne le na samem »sejmu«, ampak še na spremljajočih novinarskih predstavitvah, najbolj zanimivo zaradi poplave novih modelov telefonov in drugih naprav. Skoraj običaj je že, da večino pomembnih novosti za prvo polovico leto prvič pokažejo prav v katalonski prestolnici. Vendar letos kaže, da bomo deležni predvsem kopice izdelkov proizvajalcev druge in tretje lige, od prvokategornikov resno ofenzivo napoveduje le Samsung.

Resnici na ljubo podjetja malo kolobarijo s svojimi strategijami. Prav Samsung je na primer pri prvih petih Galaxyjih S hotel vso pozornost zase in je prirejal svoje dogodke, za štirico so celotno svetovno novinarsko srenjo celo zbrali v New Yorku. Toda potem so šestico in sedmico predstavili v Barceloni na predvečer ali prvi dan sejma, lani pa so, zaradi zamude pri testiranju baterij po epizodi z Note7, spet pripravili ločeno predstavitev mesec kasneje. V Barceloni pa smo bili deležni tablic in prenosnikov. Tokrat se pod Montjuic vračajo z dvojcem Galaxy S9 in Galaxy S9+.

Glede na stotine »pobeglih« fotografij in informacij, pa tudi po tem, kar smo sami uspeli izvedeti, prav veliko presenečenj niso prihranili. Navzven bosta telefona precej podobna osmicam, ki sta bili med najbolj seksi telefoni lanskega leta. Zato ne menjaj zmagovite oblike. Še posebej, če ostali v glavnem producirajo generične kopije eden drugega (in Samsung in Appla). Tudi velikost in zaslona bodo enaki. Glavna razlika bo v fotoaparatu, kjer so lani stvari pustili skoraj enake kot pri S7, zato je skrajni čas za konkretno nadgradnjo. Večji Plus bo dobil dvooki pogled, tako kot Note8, mali S8 pa bo ostal pri enojnem fotoaparatu. Bosta pa verjetno oba podpirala snemanje 4K pri 60 fps in počasne posnetke z 960 fps (kot Sonyjeve najzmogljivejše Xperie), na kar nakazuje spodnji video. Obljubljajo tudi precej izboljšano zajemanje v slabi svetlobi. Vsaj malo primernejša, kar se fotoaparata tiče, a še vedno ne idealna, bo tokrat pozicija čitalnika prstnih odtisov. V bistvu enaka kot pri srednjerazrednem modelu Galaxy A8. Kar pa se utegne spremeniti, je cena. Ne bom presenečen, če bo dražja od obeh devetic dosegla nivo doslej najdražjega Samsungovega telefona, torej se izenačila z Note8 na evru manj kot tisoč evrih.

Huawei bo tokrat ubral obratno taktiko in še ne bo predstavljal nove linije P. Dogodek zanjo bo mesec dni kasneje, 27. marca, pripravil v Parizu. Tako bomo v Barceloni videli nove tablice in osebne računalnike, pri katerih bi bilo kitajsko podjetje rado precej bolj vidno in prepoznavno, v zadnjih letih tudi kaže atraktivne proizvode, a jih ne zna prodajati. Težko je napovedati, če bo tokrat kaj bolj uspešno, predvsem pa, če bo pokazalo kaj takega, kar bi bilo zanimivo za širše množice. Dosedanji pecejaški poskusi Huaweija so bili precej usmerjeni v zgornji cenovni razred in v poslovne uporabnike. Ti pa pogosto svoje naprave dobijo od delodajalcev in pri njih kitajska korporacija z računalniki še ni prodrla. Podobno je pri tablicah. Nekaj zelo spodobnih iz teh logov smo že videli, a prodajno ne pretirano uspešnih. Tokrat upamo na boljše razmerje med kakovostjo in ceno, pa mogoče tudi na pametnejšo izbiro programske opreme. Chrome OS ne bi škodil. Nekaj časa se je šušljajo tudi o novi pametni uri, vendar ni povsem nujno, da jo bodo res pokazali. Če nič drugega, bi zanjo verjetno morali razviti lasten procesor, kajti Qualcomm je zadnjega izdal pred dvema letoma, na njegovi osnovi pa so proizvajalci že pokazali, kar so lahko.

Nekaj informacij pa že imamo tudi o naslednikih družine P10. Skoraj zagotovo se bo imenovala P20, ne P11, in bo imela tri predstavnike. Osrednji bo »standardni« P20, nad njim bo P20 Pro ali Plus, spodaj pa že tradicionalni P20 Lite. Najbolj zanimiv bo Pro, ki bo menda imel trojni fotoaparat – za kakšne namene bodo vgrajena tri tipala še ni povsem jasno – in bo podpiral brezžično polnjenje, kot že Mate 10 Pro pa bo tudi vodoodporen. P20 naj bi ostal pri dvookem fotoaparatu, enako kot dražji model pa bo na zgornjem delu zaslona verjetno imel manjši izrez. Podobno kot iPhone X, a malo manj poudarjeno. Verjetno iz istega razloga – zaradi tipal in druge tehnologije za prepoznavanje obraza. Samsungovi telefoni tega modnega dodatka še ne bodo prevzeli. Huaweijeve cene bodo verjetno približno v liniji 400-600-800 evrov.

Več je trenutno ugibanj okrog druge Huaweijeve znamke Honor. Še posebej v Sloveniji. Honor je bil sicer zadnje mesece zelo aktiven, medtem ko so se ostali večinoma pripravljali na poznozimske splovitve, je predstavil več novih modelov, od katerih pa še noben ni prišel do naše države in morda niti ne bo, ker v kitajski korporaciji resno razmišljajo, kaj sploh storiti, ker sta se začeli znamki preveč prepletati. Tako bo denimo v Sloveniji v prodaji Huawei P smart, ne pa tudi pretežno identični Honor 9 Lite.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Prav tako v Barceloni ne pričakujemo ničesar dramatičnega v taborih LG-ja in HTC-ja. Prvi naj bi ponudil zelo rahlo nadgrajeni V30, potem ko je novo vodstvo zaukazalo popoln redizajn paradnega modela G7. Zelo verjetno pa bodo predstavili novo nižjerazredno serijo K. Upamo, da tokrat z več osredotočenosti in vsesplošno boljšimi specifikacijami kot pri predhodnikih, ki so bili solidni samo na nekaterih področjih in precej povprečni na drugih. Tajvanski proizvajalec, ki je prodal polovico razvojne ekipe Googlu in nedavno odpustil »telefonskega« šefa (podjetje se še vedno ukvarja tudi z očali za navidezno resničnost Vive), bo prisoten na sejmu, vendar glavne novosti, modela U12, še ne bo pokazal.

Asus se vrača k petici.

Za razliko od LG-ja je Motorola, v lasti Lenova, v zadnjih letih večinoma dobivala le pohvale za svojo serijo G, ki prav tako nastopa v cenovnem razredu do 300 evrov. Žal je slovenski kupci niso deležni, a nekaj možnosti, da se še letos to spremeni, menda obstaja. Serija G6 bo obsegala tri modele, najboljši in najbolj zanimiv bo kajpak G6 Plus, naj bi pa vsi končno prešli na zaslon s polno visoko ločljivostjo, a bo vsaj eden od trojice še ostal pri procesorju iz nižjega zmogljivostnega razreda. Tudi kakšen dvojni objektiv pri fotoaparatu se utegne pojaviti.

Sony po navadi otvori prvi dan sejma z jutranjo novinarsko konferenco in letos ne bo nič drugače. Skoraj zagotovo bo v Barcelono pripeljal naslednico modela XZ Premium z zaslonom 4K. Poudarek bo spet na fotoaparatu in zaslonu. Pri vsaj enem telefonu, Premiumu ali kakšnem drugem, bo Sony prvič uporabil ekran OLED. Končno pa bo tudi japonski gigant prešel na obliko z manjšimi robovi okrog zaslona in razmerjem stranic dve proti ena.

Potem pa se bo za pozornost borila še množica ostalih. Tajvanski Asus ima v načrtu razgrnitev serije Zenfone 5. Glede na vabila na novinarsko konferenco bo tudi tu poudarek na fotografiji. Telefoni pa bodo seveda z visokim in ozkim zaslonom. Alcatel je kar sam na twitterju napovedal tri nove telefone, od katerih je tisti z oznako 5 na pogled vsekakor zanimiv. Na treh straneh je skoraj samo zaslon, edino čelo (v tem primeru ne brada, kot pri kakšnem od konkurentov) je nekoliko višje. Povsem možno pa je, da ima krovno podjetje TCL na zalogi še kakšnega asa z drugimi znamkami, denimo iz družine Blackberry.

Alcatel je že napovedal predstavitev treh novih modelov, tisti s številko pet izgleda zanimiv.

HDM Global bo pripeljal več novih modelov z oznako Nokia, med njimi verjetno Nokio 9 s še izboljšanim fotoaparatom z več objektivi na zadnji strani. Nekako se že postavlja skupna točka vsem proizvajalcem. Telefonska fotografija je že sicer dosegla precej visok nivo in kot smo že nekajkrat ugotavljali, danes vsak dražji mobilnik zajema dovolj spodobne posnetke. Toda očitno je prostora za inovacije in izboljšave še dovolj.

Za kitajski Xiaomi ne vemo, koliko bo prisoten na sejmu, bo pa v tem času najavil tako izpopolnjeni Mi Mix 2s, s še malo manj roba okrog zaslona kot pri Mi Mix 2, in bolj množičnemu trgu namenjeni Mi 7. Tudi v novi »celozaslonski« preobleki. Francoski Wiko se je nedavno združil s še enim tamkajšnjim proizvajalcem telefonov, pri nas neznanim podjetjem Tinno. Glede na to, da je začel v zadnjem času resneje nagovarjati slovenske novinarje, pa ima očitno tudi v naši državi po novem večje ambicije. S čimer ni nič narobe, saj se je trg precej skrčil in rabi nekaj poživitve. Ali bo Slovenijo počasi bolj resno odkril tudi kitajski ZTE, je vprašanje, bo pa tudi ta poskušal biti viden v Barceloni. Med drugim bo verjetno predstavil naslednika dobro sprejetega modela Axon 7, ki je bil eden od redkih s pravima stereo zvočnikoma. Zagotovo bodo kaj izstopajočega imeli tudi na stojnicah znamk, kot so Oppo, Doogee in podobne.

In, če omenimo še sosede, hrvaško podjetje Hangar18 že nekaj mesecev kaže fotografije svojih prihajajočih izdelkov, med drugim z izrezom v zaslonu v jabolčnem slogu in z dvojnim fotoaparatom. Ali lahko s tem spodbudijo večje zanimanje še kje zunaj matične države, ob dejstvu, da lahko kupci na spletu dobijo enake ali celo identične telefone z drugimi napisi, pa je vprašanje.

V vsakem primeru pa se od naslednje sobote (24. februarja) lahko nadejaš podrobnejših poročil in vtisov iz Barcelone. Spremljaj nas tule in na družabnih omrežjih!

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja