Kaspersky seli obdelavo podatkov in del razvoja v Švico
Matjaž Ropret 16. maja 2018 ob 11:49

Zemljepis in politika sta pomembna, ne glede na vse brisanje men in čedalje večjo cirkuško naravo druge. Kitajska in ruska podjetja imajo ponekod zaradi protekcionizma in drugih oblik pomoči prednost, v zahodnem delu sveta pa vlade postajajo vse bolj sumnjičave in nezaupljive. Da bi se izvili iz tega primeža, posamezni ponudniki bijejo različne bitke. Ponudnik varnostne programske opreme Kaspersky Lab je tako napovedal odprtje podatkovnega središča v Švici in selitev nekaterih ključnih procesov tja.

Do zaključka leta 2019 bodo podatki uporabnikov iz Evrope shranjeni in obdelani v Zürichu.

To je glavno sporočilo ruskega podjetja v napovedi delne selitve v najbolj nevtralno in zaupanja vredno državo, kar so jo lahko našli blizu. Tej spremembi načina poslovanja oz. delovanja sami rečejo »globalna pobuda za transparentnost.« In vanjo spada tudi potencialna zunanja, neodvisna revizija, ki bi dokazala »neoporečnost« programske opreme in storitev podjetja Kaspersky. Zato bi temu lahko rekli tudi »Nič nimamo z Rusijo, njenimi geopolitičnimi interesi in zakulisnim, podtalnim delovanjem tamkajšnjih (hekerskih oz. krekerskih) skupin.«

Kaj konkretno pomeni ta iniciativa, v kateri bodo züriškemu centru sledili še drugi zunaj Rusije? Med zadevami, ki jih bo Kaspersky po novem izvajal v Švici so shranjevanje in obdelovanje podatkov za uporabnike iz večine regij in razvoj programske opreme, vključno s posodobitvami za zaznane grožnje. Zbirke zaznanih groženj bodo vsakič še pred distribuiranjem končnim uporabnikom pridobile švicarski digitalni podpis. Zunanja revizija pa bo možnost, da si način shranjevanja podatkov in pisanje programske opreme ogledajo neodvisne organizacije, morda celo posamezniki. »S tem pristopom želi podjetje dokazati, da so bile generacije izdelkov skozi zgodovino spisane z enim namenom – zaščito strank pred kibernetskimi grožnjami,« trdijo v družbi Kaspersky lab. Njen ustanovitelj in prvi mož Jevgenij Kasperski pa je v sodelovanju z oddelkom za odnose z javnostmi izjavil: »Naši uporabniki pričakujejo transparentnost in zato smo se odločili preoblikovati našo infrastrukturo in premestiti obrat za obdelavo podatkov v Švico. Verjamemo, da bodo naši ukrepi postali globalni trend za kibernetsko varnost in da se bo politika zaupanja razširila po celotni industriji kot ključna zahteva.« Sprememba bo po poročanju portala The Register rusko podjetje stala blizu desetih milijonov evrov.

Ta poteza kaže, česa vsega se morajo podjetja iz »nepravih« držav oklepati, da bi ohranjala možnosti za kolikor toliko normalno poslovanje in konkuriranje v Evropi in ZDA. Podobna primera sta kitajska proizvajalca komunikacijske opreme Huawei in ZTE. Čeprav tudi njima, kot Kasperskemu, še niso dejansko dokazali nič od tega, kar ju obtožujejo, večinoma pa govorijo o prisluškovanju, sta na drugi strani Atlantika trenutno blokirana. Za ZTE so našli še dodaten razlog – nespoštovanje sankcij proti Iranu. Toda očitno se je za korporacijo zavzel sam kitajski predsednik Ši Džinping ter ameriškemu kolegu Donaldu Trumpu zagrozil, da česa ne bo podprl, ako blokade ZTE-ja ne odpravi. Zato je drugi v zadnjih dneh že obrnil ploščo.

Koliko lahko Kasperskemu pomaga delna selitev v Švico, pa bomo videli. Prav v teh dneh je denimo nizozemsko pravosodno ministrstvo poudarilo, da v Rusiji izvajajo kiberprogram, usmerjen proti nizozemskim interesom in da ima omenjeno podjetje sedež v Rusiji ter je pod rusko jurisdikcijo. Podobno stališče so že pred tem zavzeli v Veliki Britaniji. Tudi če posamezniki nimamo težav s programi tega in drugih tamkajšnjih ponudnikov, bo morda za uradne ustanove dovolj samo popolna selitev korporacije nekam drugam.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Naslovna fotografija: Zürich Tourism

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja