Kaspersky Free je povečal izbiro zastonjskih protivirusnih programov
Matjaž Ropret 27. julija 2017 ob 17:39

Konkurenca med ponudniki protivirusnih programov ali, kot se zdaj reče, varnostnih zbirk, je izjemno huda. Vsem pa v zelje skače še Microsoft, ki v sistem Windows prednamešča program Defender, in po mnenju vodilnih v ruskem podjetju Kaspersky Lab ob tem tudi zlorablja monopolni položaj. Prav ta ponudnik se je odločil, da bo poleg pritožbe o Microsoftovem ravnanju predstavil še zastonjsko zaščito. In s tem poskušal odvrniti množice od uporabe Defenderja in morda koga premamiti, da za dodatne funkcionalnosti vzame naročnino.

Poleg privzetega okenskega varuha so priljubljeni še nekateri brezplačni protivirusni programi. Denimo Avast, malo manj morda v Sloveniji Avira ali AVG, četudi pogosto na testih potrošniških organizacij dobivata boljše ocene od prvega. Nova možnost pa je Kaspersky Free, ki nudi osnovno zaščito pred zlonamerno kodo in možnost varne povezave (VPN) z vključenimi 200 MB prometa. Ruski ponudnik sicer novega programa uradno ne začenja ponujati po celem svetu naenkrat, ampak izid tempira postopno, po regijah. Slovenija naj bi prišla na vrsto šele jeseni, toda s te povezave je Kaspersky Free že mogoče prenesti in ga brez težav namestiti.

Razlika v primerjavi s »polno« internetno zaščito je v tem, da pri zastonjski manjka večina dodatnih možnosti. Ni starševske zaščite, »varnega spletnega bačništva«, požarnega zidu, VPN-ja brez omejitev, itd Osebno so mi nekatere funkcionalnosti polnih paketov odveč, denimo orodje za posodabljanje nameščenih programov. Tisto glavno, preverjanje prometa in datotek, ki pridejo na računalnik in/ali jih uporabnik odpre oz. zažene, neplačljiva zadeva seveda opravlja. Bonus te različice pa je manjša poraba sistemskih virov. Z drugimi besedami, brezplačni program zaseda manj pomnilnika in zelo malo obremenjuje procesor. Zato se zdi kar primeren za kakšen prenosnik, ki ni vseskozi priključen na napajalnik. Če skop nabor funkcionalnosti seveda ustreza. V podjetju Kaspersky so prepričani, da Free ne bo tekmoval z njihovo plačljivo ponudbo, ker da ta ponuja bistveno več in zlahka upraviči svojo ceno. Odvisno je od potreb in narave dela ter potencialne izpostavljenosti, a za marsikoga je po mojem mnenju brezplačna možnost povsem zadostna.

Ponudniki protivirusnih programov so v minulih letih vsi prešli na naročniški model. Kar pomeni, da je treba za zaščito posameznega računalnika vsako leto odšteti nekaj deset evrov – polni paket za približno 70 evrov po navadi vključuje licenco za tri PC-je –, ali pa se zanašati na brezplačne različice. Po eni strani je naročnino mogoče upravičiti s tem, da program vseskozi prepoznava novo zlonamerno kodo, a po drugi strani se stroški za uporabnika kopičijo in tovrstnih naročnin je vedno več. In čeprav ponudniki razlikujejo med »internetno« varnostno zbirko in protivirusnim programom, ki je cenejši in ponuja manj možnosti, se vendarle marsikdo zateka k zastonjskim možnostim. Glede na to, da v sistem Windows vgrajeni Defender na testih ne dobiva blestečih ocen – čeprav je tudi njegova zaščita boljša od nikakršne – je pohvalno, da konkurenčni ponudniki bolje poskrbijo za tiste, ki za tovrstno varnost niso pripravljeni plačati.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja