Kar doslej ni bilo mogoče, je nenadoma možno in celo priporočeno!
Marjan Kodelja 17. aprila 2020 ob 06:41

Bo tudi država uporabila možnosti tehnologij, da nam ne bo treba hoditi na upravno enoto za vsako malenkost, če nimamo ali nočemo imeti digitalnega potrdila?

Dolga leta so nas prepričevali, da je obisk uradniškega ali bančnega okenca obvezen, kajti gospodič ali gospodična mora vzeti v roke osebni dokument, osredotočiti pogled skozi šipo in se prepričati, da sem pravi. Izkazuje pa se, da obisk ni nujno potreben, saj je vizualno identifikacijo mogoče izvesti tudi od daleč. Sta celo dva načina. Prijavimo se v navidezno vrsto, dokler se prek video povezave ne povežemo z osebo na drugi strani. Da opravimo, kar bi drugače, če bi prišli v urad. Druga možnost pa je samodejna. Algoritem nas vodi preko postopka video identifikacije. Nismo časovno omejeni, zato ga lahko opravimo, kadar se nam zahoče. Če ste odprli račun v spletni banki ali v svojo spletno trgovino vključili sodobne oblike plačevaje, potem vam je postopek poznan. Drugače v teh primerih ne gre, saj se fizično težko pojavimo na drugem koncu sveta.

Video identifikacija je storitev Telekoma Slovenije, ki omogoča identifikacijo strank na daljavo in sklepanje poslovnih transakcij z njimi, na primer pri podpisu pogodbe in finančnih transakcijah. Stranka namreč s storitvijo pridobi e-identiteto, s katero lahko varno dostopa do različnih storitev ter digitalno upravlja transakcije s podjetjem, ki to možnost omogoča. Poslovanje na daljavo z identifikacijo prek video storitev uporablja pri poslovanju z uporabniki pametne denarnice Valú, storitev pa uporabljajo tudi nekatere zavarovalnice in borzno posredniške družbe.

V Telekomu Slovenije video identifikacijo izvajamo skladno z vsemi predpisi v posebej zasnovanem klicnem centru. Po uspešno opravljenem postopku je posamezniku dodeljena e-identiteta, ki je varno shranjena v oblaku in, kakor to določa zakonodaja, dosegljiva zgolj njenemu lastniku. S pridobljeno e-identiteto lahko posamezniki z vnaprej predpisano tehnologijo upravljajo poslovne transakcije in ostale storitve na daljavo. Primož Kučič, direktor Poslovnega trga v Telekomu Slovenije.

Storitev Telekoma Sloveniji ni popolnoma samodejna, kar je po svoje dobro, kajti v samem postopku identifikacije lahko pride do težav, ki jih algoritmi ne znajo predvidevati. Zanj potrebujemo napravo s spletno kamero čim boljše ločljivosti, lahko je to računalnik, tablica ali telefon. Običajno storitev najprej zapove, da obraz približamo kameri in z njim pravilno zapolnimo okvirček na zaslonu. V naslednjem koraku pa pred kamero zadržimo še osebni dokument ali pa pošljemo njegove fotografije. Težave največkrat povzroči slaba osvetlitev prostora, zaradi katere »slika« obrata ni dovolj jasna, ali pa prenizka ločljivost spletne kamere in posledično nečitljiva »slika« osebnega dokumenta. Algoritmi sicer poskušajo morebitne slabosti zaznati in jih odpraviti že v opisanem postopku, so pa tudi primeri, da identifikacija ni bila uspešna in morate postopek ponoviti. Storitev namreč zajame fotografije obraza in dokumenta, postopek identifikacije pa nato preveri še človek, da prepreči morebitne zlorabe.

Za razliko od tega posameznik, ki želi opraviti identifikacijo prek storitve video identifikacije Telekoma Slovenije, svoje podatke najprej vnese v spletni obrazec na strani ponudnika storitev, ali pa podatke pripravi ponudnik storitve. Nato uporabnik prejme sporočilo s povezavo do aplikacije, prek katere vzpostavi video povezavo s svetovalcem, ki ga vodi skozi postopek. V njem se preveri osebni dokument in ujemanje s posredovanimi podatki, s čimer se potrdi istovetnost, traja pa približno pet minut.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Ko je identiteta potrjena, si uporabnik ustvari e-identiteto, kar pomeni, da so podatki, pridobljeni prek storitve, podlaga za opravljanje storitev na daljavo, s čimer dodatno izkazovanje identitete ni več potrebno. E-identiteta tako postane osebna izkaznica posameznika v digitalnem svetu, s katero lahko uporablja storitve pri podjetju, ki to svojim strankam omogoča, z digitalnim podpisom pogodb, obrazcev in drugih dokumentov.

Ena prvih uporabnic te tehnologija je Prva osebna zavarovalnica, ki je video identifikacijo takole predstavila v videu:

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja