Kameleonska miška za vse priložnosti
Matjaž Ropret 21. maja 2021 ob 12:27

Podjetje Steelseries je predstavilo miško Rival 5, ki je namenjena igričarjem vseh zvrsti iger, z veliko tipkami in visoko natančnostjo pa je primerna tudi za pisarniško uporabo.

Vemo, da so potrebe igralcev strelskih iger precej drugačne od tega, kar zahtevajo Fortnite in druge iz žanra Battle Royal ali pa množične spletne igre (MMO). Nekje je pomembna hitrost in odzivnost, po možnosti čim manjša masa, drugod zanesljive in natančne tipke z dobrim odzivom, pri določenih ne gre brez množice stranskih tipk za bližnjice. V Steelseries zatrjujejo, da je Rival 5 pravi kameleon, ki lahko v enem pripomočku prinese vse našteto.

Miška predstavlja nadgradnjo dizajna, ki smo ga že videli pri modelih Rival 3, tako ožičenih kot brezžičnih (pa tudi luknjičasta Aerox 3 je pravzaprav enaka). Petica je sicer za zdaj na voljo zgolj s kablom. Oblika je sicer v osnovi dokaj nevtralna, a zaradi stranskih tipk na levi je miš vseeno primarno namenjena desničarjem. Poudarjajo pa, da »ergonomska oblika omogoča udobje ne glede na velikost roke in način oprijema z enostavnim dostopom do stranskih gumbov.« Ima devet nastavljivih gumbov za različne bližnjice, od tega pet (stranskih) gumbov za hitre odločitve med igranjem. Slednji so različnih velikosti in oblik, tako da ne bi smelo biti težav s pritiskanjem napačnih. Vprašanje je samo, ali peterica zadošča ali ne.

Poleg aerodinamične oblika jo zaznamuje lahkotnost, saj tehta le 85 gramov. S tem je za skoraj tretjino lažja od glavnih konkurent, denimo Logitechove G502. Kabel z mrežo iz mikrovlaken pa po besedah proizvajalca dovoljuje lažje hitre potege in nagle gibe brez zakasnitve. Za stikala obljubljajo, da bodo zdržala 80 milijonov klikov in so odporna na prah in vodo po standardu IP54. Trdijo tudi, da omogočajo precizne klike in hkrati preprečijo neželene dvojne klike. Tipalo ima »ločljivost« 18 tisoč premikov na palec in omogoča sledenje 1 na 1 (da se kazalka na zaslonu premakne za toliko pik, kolikor premika je zaznalo tipalo). Zaznavanje pospeškov gre do 40G, tipalo pa tudi sledi nagibom, kar prepreči neželeno sledenje med padci pod kotom in hitrimi potegi.  

Kameleonska narava miške se kaže še v osvetlitvi. PrismSync vsebuje polno paleto RGB, osvetljeno je kolesce, znak Steelseries in še dva namenska pasova. Igričarji si lahko v programski opremi prilagodijo barve za vsako igro posebej.

Miška je konkurenčna tudi cenovno, saj stane 70 evrov.

Fotografije: Steelseries

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.