Kam sodita Xiaomija, ki pri Telemachu nastopata kot januarska telefona meseca?
Matjaž Ropret 19. januarja 2021 ob 10:49

»Telefoni meseca« so lahko atraktivni za vse vpletene. Proizvajalci prek dodatne izpostavljenosti pri operaterjih povečujejo prodajo, operaterji si znižajo stroške oglaševanja in imajo v ponudbi cenovno atraktivne izdelke, kar nazadnje koristi še kupcem, če nimajo težav s podpisovanjem dvoletne vezave.

Telemach januarja kot telefona meseca izpostavlja Xiaomijeva modela Mi 10T Pro 5G in Mi 10T Lite 5G. Poglejmo si ju malo bolj natančno.

Mi 10T Lite 5G

Začnimo s cenejšim telefonom od dvojice. Ta je cenovno blizu modelu Mi Note 10 Lite, vendar drugačen v nekaterih ključnih lastnostih in moraš se odločiti, katere ti več pomenijo. Ena je razvidna že iz imena, saj podpira omrežja 5G in je med cenejšimi tovrstnimi telefoni. Za Telemachove uporabnike to sicer še ne pride v poštev, toda proti koncu leta bi lahko ta operater že imel ustrezne frekvence in vzpostavljeno omrežje pete generacije z vsaj delnim pokrivanjem države, in takrat se bodo lahko tudi zdaj kupljeni telefoni začeli povezovati s pomočjo nove tehnologije. S tega vidika je torej 5G nekako naložba v prihodnost.

Druga velika sprememba je v zaslonu. Ta je vrste LCD namesto OLED, vendar ponuja osveževanje s 120 Hz, seveda pri polni ločljivosti (1080 x 2400), kar daje bistveno bolj gladek občutek med drsenjem po vsebinah in tudi igranju akcijskih iger. Zaslon je z diagonalo 6,67 palcev tudi nekoliko večji. Poleg tega ima telefon stereo zvočnika, kar skupaj z zaslonom zagotavlja dobro večpredstavnostno izkušnjo. Ker je zaslon LCD, so čitalnik prstnih odtisov postavili v stransko tipko in to je po našem mnenju najboljša rešitev, saj je vedno dostopen in tudi delovanje je pri tovrstnih tipalih običajno zanesljivo. Malce drugačno je tudi ohišje, ki je zadaj stekleno, stransko ogrodje pa je plastično. Telefon je za odtenek večji, a tudi tanjši kot Mi Note 10 Lite.

V procesorju je Mi 10T Lite 5G nekoliko v prednosti, saj za delovanje skrbi Snapdragon 750G, rahla nadgradnja Snapdragona 730G. Razlog za ta čip je kajpak v podpori za 5G. Baterija ima kapaciteto 4820 mAh in se s priloženim polnilnikom polni pri 33W, kar omogoča, da je celoten postopek končan v eni uri. Avtonomija je kljub malce manjši kapaciteti in drugačnemu zaslonu podobna kot pri Mi Note 10 Lite, torej zelo dobra. Še najmanjša je razlika pri foto-video sklopu, saj je ta skoraj identičen. Glavni objektiv ima 64-milijonsko tipalo, ultraširoki 8-milijonsko in zraven sta še makro z dvema megapikama ter globinsko tipalo s prav tako dvema milijonoma pik. Vsaj z glavno kamero lahko pričakuješ zelo solidne fotografije in tudi videe.

Mi 10T Pro 5G

Pro je najzmogljivejši od trojice iz družine Mi 10T. V primerjavi z modelom Lite je veliko naprednejši. Že na otip in pogled je bolj prestižen, saj ima aluminijasto ogrodje, stekleno hrbtišče pa zanimiv vzorec. Spredaj pa se bohoti svetlejši zaslon LCD (do 650 kandel na m2 namesto 450) s hitrostjo osveževanja kar 144 Hz. Tudi tu sta prisotna stereo zvočnika in za uživanje v video vsebinah ali še posebej za igranje mobilnih iger je to izvrstna naprava. Tudi zaradi procesorja Snapdragon 865, ki je bil v prvi polovici lanskega leta najboljše, kar je bilo na voljo v androidnem svetu. Poleg je 8 GB pomnilnika in kar 256 GB prostora za podatke, torej težav v tem pogledu ne bi smelo biti.

Xiaomi je bil prvi s 108-milijonskim tipalom v fotoaparatu in premore ga tudi Mi 10T Pro. V tem času so že precej izboljšali obdelavo zajetega signala, tako da so fotografije zelo konkurenčne. Prav tako z ultraširoke kamere s 13 megapikami, makro pa ima tu prav tako precej bolj uporabnih pet milijonov pik namesto skromnih dveh milijonov. Na višjem nivoju je kajpak tudi selfijevski fotoaparat.

Telefon podpira Wi-Fi 6, bluetooth 5.1, vse satelitske sisteme za določanje položaja, ima barometer, prav tako čitalnik prstnih odtisov v stranski tipki in baterijo s 5000 mAh. Polnjenje je tudi tu 33-vatno, podpira pa še protokol Power Delivery 3.0 za polnilnike drugih proizvajalcev. Za skoraj popoln telefon višjega razreda manjkajo le brezžično polnjenje, vodotesnost in še nekatere malenkosti.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

V času omenjene akcije sta telefona nekoliko cenejša, naročnik ob vezavi dobi še letno vinjeto (kar je, kot vemo, preizkušeno dobra vaba) in šest mesecev polovično znižane naročnine.

Fotografije: Xiaomi

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
3 komentarji
  • Hvala. Točno tako podrobnost sem rabil. Xiaomi sem hotel zaradi 5G, ampak itak ne pride v poštev, ker grem na Telemach (prišparam 130 € v 2 letih), ki nima še 5G.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja