Kakšne so možnosti za zadnji prvomajski roaming?
Matjaž Ropret 25. aprila 2017 ob 13:14

Letošnji prvomajski prazniki bodo še zadnje počitniško obdobje, ko bo v Evropski uniji pri uporabi telefona v tujini treba razmišljati o cenah oz. količinah storitev. Saj malo bo vsaj pri prenosu podatkov treba tudi potem, a vseeno naj bi večina skrbi odpadla. Toda do 15. junija je roaming še po starem in kdor se v teh dneh kljub ne najbolj obetavni vremenski napovedi odpravlja v tujino, se mora pred tem malce informirati, če se ne namerava bolj ali manj izključiti. Kakšne možnosti so torej na voljo pri posameznih operaterjih?

Telekom Slovenije

Telekom Slovenije že tradicionalno ponuja tri gigabajte prenosa podatkov v omrežju Hrvatskega Telekoma (HT HR, T-Mobile). Tokrat promocijsko za deset evrov. Opcijo je mogoče po tej ceni vključiti vse do 3. maja, velja pa do konca maja. S prvim junijem gre cena nazaj na rednih 20 evrov na mesec, tako da je treba opcijo izključiti, če ne želiš po izteku akcije plačati dvojne cene za gigabajte, ki bodo najverjetneje ostali neizkoriščeni. Opcija se vključi z sms-om z vsebino HR internet, izključi pa s HR internet NE, oboje seveda na standardno številko 1918. Opcija je na voljo tako naročnikom kot predplačnikom.

Za druge države Evropske unije so pri vodilnem operaterju na voljo trije standardni zakupi. Za 10,95 evra na mesec naročnik dobi neomejene klice in sporočila ter gigabajt prenosa podatkov (EU ZAKUP na 1918). Za 5,95 pa je na voljo ali 500 enot za klice in sms-e (EU 500 na 1918) ali 500 MB (EU 500 MB na 1918). Kdor potuje izven EU, pri Telekomu nima kakšnih posebnih možnosti, ampak je obsojen na standardne (zasoljene) cene roaminga in iskanje zastonjskega ali pocenija wifi-ja. Paketi za 10, 30 ali 100 MB iz leta 2013 so smešni in jih nima smisla vklapljati. Še vedno obstajajo tudi opcije Balkan (in EU, ki pa so odveč, ker so zgoraj omenjeni zakupi boljši), vendar 500 enot za klice in sms-e ter 100 MB v treh dneh za 5,90 ali tisoč enot in 200 MB v sedmih dneh za 9,90 evrov tudi ni posebej ugodna kupčija.

Je pa Telekom že pred ukinitvijo roaminga pripravil nov naročniški paket, ki bo menda na voljo samo do 30. junija, a ne bi bilo nič narobe, če bi bil del redne ponudbe. Paket EU Vključeni namreč prinaša neomejene klice in sporočila ter 10 GB prenosa podatkov tako v Sloveniji kot v državah Evropske unije (in še v Liechtensteinu ter na Norveškem). Zraven pa je še 120 minut klicev iz Slovenije v EU. Cena mesečne naročnine je 21,95 evrov, kar se sliši ugodno. Upamo samo, da ne bo Telekom čez pol leta ali leto začel dražiti te cene ali celo ukinil paketa, kar se je v preteklosti že dogajalo.

A1

Drugi največji operater trdi, da ima že v osnovni ponudbi dovolj atraktivne in uporabne možnosti za roaming, zato posebnih opcij za tokratno praznično obdobje ni pripravil. V dveh od treh paketov Svobodni so vključene določene količine v gostovanju. Pri Svobodni M to pomeni po tisoč minut in sms-ov ter 1 GB v EU, pri Svobodni L (s 40 evri je ta paket za današnje dojemanje storitev mobilne telefonije že kar nekoliko drag) pa tisoč minut, tisoč sms-ov in 2 GB v EU, Srbiji in Makedoniji.

Mladi imajo v paketu Orto Tripster+ vključen gigabajt prenosa podatkov v 65 državah po vsem svetu, medtem ko morajo klice in sms-e plačevati po rednih tarifah. Vsem je sicer na voljo opcija EU in Balkan, ki za 4,99 evre na dan prinaša neomejene klice in sms-e ter 500 MB prenosa podatkov, in velja v državah EU, na Norveškem, Islandiji, v Liechtensteinu, Srbiji in Makedoniji. Vključi se z geslom EUBALKAN na številko 4040, izključi pa z EUBALKAN STOP. Pri tem pa je nekaj omejitev. Za izklop konec istega dne jo je treba odpovedati do desetih zvečer, sicer velja še naslednji dan. In tudi vklop po deseti pomeni, da bo aktivna šele naslednji dan. Med izklopom in ponovnim vklopom mora miniti vsaj en dan brez te tarife. Cena je bila nekoč ugodnejša in kmalu bo zaradi novih pravil o roamingu ta opcija aktualna le še za peščico držav.

Druga možnost pri A1 je Tujina 1Giga, ki je na voljo nekaterim naročnikom, ne pa vsem. Ta za deset evrov na mesec prinaša gigabajt prenosa podatkov v sedmih državah, tistih, kjer je prisotna skupina Telekom Austrija. Konkretno na Hrvaškem, v Avstriji, Srbiji, Makedoniji, Bolgariji, Belorusiji in Liechtensteinu. Dodaten gigabajt (po porabi prvega) v tej ponudbi stane pol manj. Za vklop opcije je treba poslati TUJINA NET na 4040, potem pa se po 31 dneh samodejno izklopi. Podobno kot Telekom tudi A1 še ohranja nekaj preživetih opcij, kjer naročnik za veliko evrov dobi malo megabajtov, zato se z njimi ne splača ukvarjati.

Telemach

Kot smo že omenjali, bo Telemach s prvim majem nadgradil svoje obstoječe naročniške pakete. Poleg večjih količin domačega prenosa podatkov bo dodal nekaj storitev v tujini, da bi izkoristil še zadnji mesec in pol, ko s tem lahko ustvarja konkurenčno prednost. Vse tri naročniške izbire bodo imele vključeno razširjeno mrežo brezžičnih dostopnih točk Unifi. V paketu Več bodo vključeni neomejeni sms-i ter 120 minut klicev znotraj EU. Paketa Še več in Največ pa bosta poleg sporočil dodala še neomejene klice. In pri paketu Največ ostaja 200 MB vključenega prenosa podatkov v EU in ZDA. Kdor bo v tujini že pred prvim majem, se bo moral pri tem operaterju malo omejiti ali pač doplačati kakšen evro, da bo lahko med dopustom povezan, kot je navajen.

Naročniki si lahko vključijo še nekatere opcije, medtem ko posebnih za prvomajske praznike pri Telemachu ni, kar je glede na zgoraj opisane novosti logično. Opcija Neomejeno EU/ZDA mesečno za deset evrov na mesec v tekočem mesecu prinaša neomejene klice in sms-e ter gigabajt prenosa podatkov. Vključi se jo s sporočilom NEOMEJENO EU ZDA MESECNO na 7070, za izklop pa je treba dodati še besedo STOP. Enaka 24-urna opcija stane tri evre (NEOMEJENO EU ZDA 24UR na 7070). Gigabajt prenosa podatkov, ki v EU ali ZDA velja 30 dni, pa stane 15 evrov (ključna beseda EU ZDA 1GB), kar se zdi manj ugodno od opcije, ki vključuje še klice in sms-e. Razlika je v trajanju in tem, da se opcija ne podaljšuje samodejno.

Izimobil

Mali navidezni operater že nekaj časa ponuja namensko tarifo za tiste, ki so veliko v tujini ali veliko kličejo tja (ali oboje). Kar pomeni, da je uporaba storitev v tujini nekoliko cenejša, (doma pa malo dražja kot z običajno tarifo). To v osnovi drži, toda pribitki na domače cene niso veliki, zato je vprašanje, ali se ta tarifa res izplača.

Bob, Hip mobil, Me2, Spar mobil in T-2

Pri teh ponudnikih nismo našli namenskih opcij ali tarif za tujino. Storitve torej njihovi uporabniki plačujejo po standardnem ključu pribitkov, ki veljajo še do 15. junija in so aktualni tudi za vse uporabnike drugih operaterjev, ki nimajo vključenih količin za tujino v svojih paketih ali vklopljenih zgoraj naštetih opcij. Cena pribitkov pa so take – za dohodni klic se doplača 1,3176 centa, za odhodnega pa 6,1 centa. Enaka je cena za mms in megabajt prenosa podatkov, medtem ko poslani sms stane 2,44 centa (plus toliko, kolikor stane doma). Ob vključenih količinah se torej plačuje samo pribitke, če jih uporabnik preseže ali če plačuje po porabi, pa je treba k domači ceni dodati naštete pribitke.

Vse to s 15. junijem odhaja v zgodovino, saj bodo od takrat naprej za klice in sporočila veljale domače količine oz. cene. Za prenos podatkov pri paketih, ki imajo vključeno večjo ali neomejeno količino gigabajtov, pa se bo količina, ki jo bo mogoče porabiti v tujini izračunavala po formuli, ki gre takole: Cena naročnine (brez DDV) se deli z veleprodajno ceno za gigabajt podatkov v roamingu (prve pol leta 7,70 evrov). Kar v praksi pomeni, da nas bo večina v tujini imela na voljo med dvema in tremi gigbajti prenosa podatkov, ostalo bomo doplačali.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja