Kakšne so dejanske razlike med zasloni OLED v telefonih?
Matjaž Ropret 4. maja 2021 ob 06:26

Z zaslonom OLED, celo takim s hitrejšim osveževanjem, se zdaj ponašajo že mnogi cenejši telefoni, med njimi Realme 7 Pro in 8 Pro, Xiaomijeva Redmi Note 10 Pro in Redmi Note 10 in predstavniki Samsungove linije Galaxy A. Toda zasloni med seboj niso enaki in vrhunski mobilniki premorejo naprednejše, kar lahko vidi vsak uporabnik. Če le ve, kaj mora gledati.

Telefoni iz višjega razreda, kot so Galaxyji S21, Oneplus 9 Pro, linija iPhone 12 in še nekateri drugi, se vsi ponašajo z zaslonsko tehnologijo OLED. Še bolj kot to pa z različnimi zvenečimi marketinškimi imeni za te zaslone. Denimo Apple s »Super Retina XDR«, Oneplus s »Fluid Display 2.0« ali Samsung z  »Dinamični AMOLED 2X«. Te oznake se nanašajo na ločljivost, osveževanje, svetilnost in podporo formatom slike HDR.

Prva prednost teh zaslonov je v prikazu širšega barvnega spektra. Predvsem se to opazi na fotografijah, ki vsebujejo veliko odtenkov, na vzorcih in podobnem, saj je dejansko mogoče videti več teh odtenkov, ne zgolj peščice, in lepše barvne prehode. Še posebej primerki z 10-bitnimi barvami so tu v prednosti, saj so sposobni prikazati kar milijardo barvnih odtenkov namesto običajnih 16,7 milijonov na 8-bitnih zaslonih. Res pa je, da je treba te razlike iskati, še najbolje v neposredni primerjavi. Tudi črna je še nekoliko bolj izrazita, čeprav je črnina že v osnovi glavna stvar pri zaslonih OLED. Podobno kot pri fotografijah bi tudi tu lahko rekli, da je dinamični razpon večji in zasloni preprosto prikažejo več podrobnosti.

Oneplus 9 (levo) in 9 Pro.

Podatek o 1200 (iPhone 12 Pro), 1300 (Oneplus 9 Pro) ali celo 1500 (Galaxy S21 Ultra) kandelah na m2 najvišje svetilnosti je odličen. Še pred kakšnim letom je bila pri telefonih vsaka vrednost čez tisoč skoraj nepredstavljiva. Gre sicer za svetilnost, ki je je zaslon zmožen samo lokalno, ne po celotni površini, in za krajša obdobja. Za celoten zaslon je najvišja svetilnost v višjem razredu okrog 800 do 900 kandel, medtem ko cenejši zmorejo kakšnih 600 kandel. Mimogrede – običajno proizvajalci uporabljajo ameriško enoto nit, ki je ekvivalentna kandelam na m2. Zelo svetli zasloni pa omogočajo dvoje. Skoraj enako dobro kot v notranjih prostorih se jih vidi tudi zunaj, na močnem soncu. Zato uporaba telefona ni nikoli otežena ali okrnjena, kar je še posebej pomembno za fotografiranje. Poleg tega pa lahko prikažejo živahno in kontrastno sliko pri predvajanju videa, in še posebej pri formatu HDR se v svetlih delih slike vidi več detajlov.

Naslednja prednost, ne sicer vseh, je v dinamičnem osveževanju. Zasloni mobilnih telefonov so, podobno kot računalniški monitorji, dolgo ponujalo osveževanje s 60 Hz. To pomeni, da se slika izriše 60-krat na sekundo. Pri večini letošnjih vrhunskih telefonov je maksimalno osveževanje s 120 Hz, igričarski pa gredo še višje, do 144 ali celo 165 Hz. Dvakrat več sličic vsako sekundo pomeni bolj gladko pomikanje vsebine po zaslonu. Ni nikakršnega »cukanja« in zatikanja v brskalniku, aplikacijah za družabna omrežja ali drugih, kjer veliko s prstom drsimo po vedno novo besedilo in fotografije. V igrah pa lahko gladek, povsem zvezen prikaz, brez »izpuščanja« sličic pomeni razliko med zmago in porazom. Za tiste primere, ko hitro osveževanje ni potrebno ali je celo v nasprotju z vsebino, denimo videu pri 24, 25 ali 30 sličicah na sekundo (kjer je optimalno osveževanje zaradi lepega premikanja dvakratnik omenjenih vrednosti), pa ga lahko zaslon samodejno zmanjša na 90, 60 ali 48 Hz, določeni gredo lahko celo na vsega deset osvežitev na sekundo, če je vsebina pretežno statična. S tem manj obremenjujejo procesor in varčujejo z baterijo. Tovrstno dinamično spreminjanje je za zdaj zgolj odlika vrhunskih zaslonov, pri ostalih se je namreč mogoče odločati zgolj za 60 ali 120 (oz. 90) Hz. V praksi je sicer težko izmeriti, koliko energije tako prilagajanje res prihrani, a verjetno manj, kot trdijo proizvajalci.

Nastavitev barv je običajno mogoče prilagajati po svoji meri, zaradi česar je lahko slika izjemno živahna ali pa zelo barvno pravilna, kot komu ustreza. Vidni koti so izvrstni, tudi če uporabnik še tako obrača telefon, barve in kontrasti ostajajo konsistentni. Pri nekaterih je slika vizualno povsem na zgornji površini, kot da bi prekrivno steklo kar izginilo. Zaradi tehnologije OLED je mogoče imeti na zaslonu ves čas (ali vsaj podnevi, kajti ponoči nima pravega smisla) prikazane ključne informacije, kot so ura, datum, obvestila, podatek o predvajani vsebini. Večina pik na zaslonu je namreč izključenih, svetijo zgolj tiste, ki so zadolžene za konkretni prikaz. S tem »vedno vključeni zaslon« porablja dokaj malo baterije. Cenejši telefoni ga običajno ne ponujajo. Vrhunski zasloni OLED imajo skoraj brez izjeme integriran čitalnik prstnih odtisov, pri tistih iz nižjega cenovnega razreda ga v določenih primerih najdemo v stranski tipki. Nekaterim uporabnikom je to celo bolj všeč, meni ne, saj se mi zdi sprednja pozicija bolj priročna.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

To so torej poglavitne prednosti najbolj naprednih zaslonov v pametnih telefonih, ki se vse skupaj sestavijo v prvovrstno uporabniško izkušnjo. Zraven seveda sodita še kakovostna stereo zvočnika za popolno uživanje v video vsebinah in igrah. Vseeno pa ne gre kar tako odpisati cenejših OLED-ov, saj razlike v praksi niso tako dramatične, predvsem pa se bo vsakomur, ki prej ni imel tovrstnega telefona, zaslon zdel fantastičen.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja