Kakšne prenosnike bo v Sloveniji ponujal Huawei in prvi vtisi o najbolj prestižnem izmed njih
Matjaž Ropret 21. julija 2020 ob 11:51

Huawei prenosnike ponuja že nekaj časa, a v Sloveniji bo s tem začel šele prihodnji teden. Razlog, da je zdaj to možno, prej pa ni bilo, je več kot očiten – podjetje ima zunaj Kitajske težave s prodajo telefonov, ker je ostalo brez Googlovega Androida, zato je treba nadomeščati prihodke. Prihod izdelkov Matebook pa je tudi dobrodošel, ker so večinoma kakovostni in pomenijo nekaj prepotrebne konkurence Lenovu, HP-ju in ostalim dokaj zasedenim vodilnim proizvajalcem na našem trgu.

Prenosniki Huawei bodo v trgovinah v ponedeljek, 27. julija, na voljo pa bodo tri linije. Povsem na vrhu bo Matebook X Pro, prestižen tanek in lahek računalnik s prestižno ceno (2100 evrov). Malo več vtisov o njem spodaj, ko pridemo še skozi ostalo ponudbo. Na sredini bo Matebook 13 v dveh konfiguracijah, je pa to malo bolj klasičen »ultrabook« s 13-palčnim zaslonom. Ponuja kakovostno ohišje, dokaj spodobne zmogljivosti, lep zaslon in majhno maso (1,3 kg), ni pa tako dodelan kot X Pro. Malo sicer preseneča kar 500-evrski skok z osnovne na bolje opremljena različico, to je polovični pribitek v ceni.

Širši krog kupcev pa bosta nagovarjala modela Matebook D 15 in Matebook D 14. V Huaweiju sicer pravijo, da sta namenjena mladim. Prav tako menda ponujata solidne zmogljivosti in dober zaslon, za razliko od drugih dveh linij so tu uporabili AMD-jeve procesorje Ryzen, na žalost pa so ti še prejšnje generacije (3000), na nove iz serije 4000 bo treba očitno še počakati. In komur se ne mudi z nakupom, bi kar priporočil čakanje ali izbiro česa drugega, kajti preskok med denimo Ryzen 5 3500U in Ryzen 5 4500U je enormen. Nova generacija ponuja boljše zmogljivosti od Intelovih procesorjev desete generacije ob nižji porabi in ceni.

Tule je celotna tabela prihajajočih prenosnikov s ključnimi lastnostmi in priporočenimi cenami:

Tistim, ki se bodo za nakup odločili do 9. avgusta (ali tudi kasneje, če bodo še zaloge), obljubljajo darila. V vsakem primeru bosta to nahrbtnik in brezžična miška, potem pa še telefon. Pri modelu X Pro bo kupec dobil telefon P40, ob nakupu 13-ice P40 Lite, pri enem od Matebook D pa P40 Lite E. To je klasična taktika, kako prikazati boljšo vrednost izdelka, brez da bi mu spustili ceno in tako spremenili pričakovanja potencialnih kupcev.

Matebook X Pro

Najdražji model smo spoznali pred dobrima dvema letoma in od takrat se skoraj nič spremenil, le novejše procesorje so mu vgradili. Po hudih dodelavah niti ni bilo potrebe, ker je bil takrat res nekaj posebnega. Danes so seveda tudi drugi prenosniki s podobno dobrimi zasloni, tankimi robovi okrog njih in določenimi inovacijami, kot je kamera, skrita v tipkovnici.

Prenosnik je res eleganten in njegovo kovinsko ohišje daje dober občutek. Ima veliko in zelo natančno sledilno ploščico, tipkovnica pa mi je malo manj všeč, saj tipke nimajo veliko hoda in dajejo za moj okus premalo povratnega odziva. Da se čisto v redu tipkati, a tudi v tem razredu prenosnikov obstajajo bolj udobne in prijetne tipkovnice. Prisoten je čitalnik prstnih odtisov, ki deluje zanesljivo in tudi pametno, saj si že ob vklopu prenosnika zapomni odtis in tako ni treba ob vstopu v Windows prsta nanj položiti še enkrat. Menda naj bi se potem zadeva izbrisala, upam, da se to dejansko zgodi.

Zaslon ima res jasno in živahno sliko, je tudi precej svetel, tako da je le malokrat potreba po tem, da bi ga imel na stoodstotni svetilnosti. Dejstvi, da podpira dotike in da ga je mogoče nagniti precej nazaj, sta še dodatna bonusa. Situacija s priključki ni najboljša, a tudi ne katastrofalna. Na levi strani sta dva USB-C, prek njiju se računalnik tudi polni, in menda podpirata Thunderbolt 3, čeprav nekako neuradno. Na levi pa je osamljeni USB-A. V škatlo Huawei prilaga še prilagojevalnik z USB-C na HDMI, VGA in USB-A, obenem pa je na njem tudi USB-C.

S procesorjem Core i7 desete generacije in zraven še ločenim grafičnim procesorjem Geforce MX250 so zmogljivosti zelo spodobne, imam pa določene pomisleke tako glede vgrajenih komponent kot hlajenja, ampak o tem več v konkretnem testu, ko tudi še preizkusim zapisovanje videa in še kakšno procesorsko bolj zahtevno nalogo. V testu tudi več o trajanju baterije, ki se po prvih vtisih zdi kar solidno, ne pa rekordno.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja