Kakšna sta Realme 7 in 7 Pro, Telemachova telefona februarja?
Matjaž Ropret 15. februarja 2021 ob 11:39

Februarska telefona meseca pri Telemachu sta Realme 7 in 7 Pro. Znamka Realme po približno pol leta še ne more biti tako prepoznavna kot nekatere druge, ki so prisotne precej dlje, poleg tega pa tako hitro predstavlja nove izdelke, da jih je težko slediti. Zato, kot običajno, pomagamo z opisom in s tem pri odločanju. Še posebej, ker se telefona razlikujeta precej bolj kot bi si mogoče predstavljali iz imen in ker je eden od njiju med boljšimi najmanj v svojem cenovnem razredu.

Realme 7 (levo) in 7 Pro.

Realme je znamka, ki zelo opazno poskuša prehitevati ostale v »specifikacijah«. Vedno poskuša najti kakšno lastnost, mogoče tudi več, ki je konkurenca za podobno ceno še ne ponuja. Tako sta že modela 6 in 6 Pro v nižji razred prinesla hitrejše osveževanje zaslona in zraven ponudila še hitro polnjenje, ki za manj kot deset evrov na mesec (če vzamemo kot merilo operatersko ceno na obroke) prav tako ni ravno pogosto. Cenejši Realme 7 ne predstavlja velike nadgradnje v primerjavi z omenjeno šestico. Ima za odtenek hitrejši procesor in večjo baterijo, medtem ko so pri fotoaparatu celo storili korak nazaj in tokrat izbrali 48-milijonsko tipalo za glavni objektiv namesto 64-milijonskega. Toda rezultati so na koncu celo nekoliko boljši, tudi zaradi za odtenek lepše obdelave signala, ki pri šestici res ni bila najbolj posrečena. Realme 7 je tako zelo soliden telefon z lepim 6,5-palčnim zaslonom, dovolj hiter, z dolgim trajanjem baterije in v nekaj prijaznega razvijajočo se preobleko Androida. Je malce velik in seveda plastičen, toda glede na ceno bi težko pričakovali kaj drugega.

Toda 7 Pro je pravo presenečenje. Že 6 Pro je bil lep korak navzgor v primerjavi z modelom 6, še posebej pri fotografiji in videu, saj je tam res ponujal bistveno boljšo kakovost in tudi primerljivo z nekaterimi konkretno dražjimi modeli, tudi Realmejevim lastnim X50 Pro 5G. Vseeno pa sta bila telefona podobna. Pri sedmicah pa so ubrali popolnoma drugačno taktiko, saj je 7 Pro manjši, s 60-herčnim zaslonom OLED (6,4-palcev), tudi nekoliko manjšo baterijo (4500 mAh proti 5000 mAh), in prednostmi na skoraj vseh področjih. Že zaslon OLED je velika pridobitev, četudi nima hitrega osveževanja, kajti ta tehnologija je v vsakem primeru superiorna v primerjavi z LCD. Potem pa so tu še kvalitetnejše izdelano ohišje, čeprav še vedno plastično, zmogljivejši procesor Snapdragon 720G, več pomnilnika, znova precej boljši foto-video sklop (sicer nič izboljšan v primerjavi s 6 Pro), čitalnik prstnih odtisov v zaslonu in, najbolj izstopajoče, super hitro polnjenje s 65W (s priloženim polnilnikom), kar telefon napolni v pol ure, za polovico pa v malo več kot desetih minutah. Glede na dokaj majhno razliko v ceni, vsega tri evre na mesec, vsekakor priporočamo model Pro, ki je še vedno tudi eno naših glavnih priporočil za približno deset evrov na mesec pri operaterju ali tristo evrov v prosti prodaji.

Test teh telefonov si lahko tudi pogledaš, da dobiš še boljšo predstavo, kakšna sta. Pa tudi izveš še nekatere podrobnosti, ki jih v tem povzetku morda nismo omenili.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja