Kakšna je v resnici situacija z aplikacijami na novih telefonih Huawei in Honor? (#video)
Matjaž Ropret 25. aprila 2020 ob 06:37

Prejšnjič sem predstavil načine oz. vire, kje dobiti aplikacije za nove Huaweijeve telefone, ki so ostali brez Trgovine Play. Tokrat pa sledi malo podrobnejši pregled, kaj dejansko deluje in kaj ne, kje se da najti alternativne rešitve in kje (še) ne, pa tudi, kaj za izboljšanje uporabniške izkušnje še lahko stori Huawei.  

Obstaja sicer še nekaj poti do aplikacij, podobnih kot APK Pure, ki sem jo izpostavil v prvem članku. Ena je tržnica Aptoide, druga pa Aurora Store. Zanjo moraš najprej namestiti aplikacijo F-Droid in potem v njej poiskati Aurora Store. Prednost te tržnice je v tem, da je praktično popolna zrcalna kopija Trgovine Play, celo z Googlovim računom se da vpisati, da vidiš celotno zbirko aplikacij, ki si jih nameščal na drugih telefonih, in tudi tistih, ki si jih kupil. Toda to vpisovanje te lahko zaradi kršitve pravil uporabe stane uporabniškega računa, saj ti ga Google lahko deaktivira. Sam raje ne bi tvegal in bi Auroro uporabljal kvečjemu brez prijave, ampak po želji. So pa vsi ti viri dokaj enakovredni in vsekakor upam, da čez čas telovadba z njimi ne bo več potrebna, ampak bodo aplikacije na voljo v Huaweijevi tržnici AppGallery.

Googlove aplikacije in alternative

Od aplikacij poglejmo najprej Googlove, sploh petorček najbolj, recimo temu nujnih. Gmail, Youtube, Zemljevidi, Chrome in Google Drive. Pa še GBoard za dobro mero. Za Gmail in Youtube na žalost ni alternativ, ki bi jih lahko zares priporočal. Poštni predal je mogoče vpisati v kakšen drug odjemalec in da se uporabljati Gmail v brskalniku, vendar nobena od teh možnosti ne daje iste izkušnje in fukncionalnosti kot prava aplikacija. Tudi ne iste stopnje integracije z ostalimi aplikacijami in sistemom nasploh. Podobno je z Youtubom. Dobrih alternativnih aplikacij skorajda ni. Edini spodobni, ki sem ju našel, sta NewPipe in Youtube Vanced. Prva v bistvu jemlje podatkovni tok z Youtuba in vanjo se da prenesti seznam naročnin, ki pa potem ne prikazuje novih videov, druga pa je skoraj popolna preslikava uradne aplikacije, je pa treba zanjo namestiti več zadev, ne zgolj ene same datoteke APK (seznam je tule, vendar je treba za Huaweijev telefon še posebej najti Split APKs Installer, ker tisti seznam pelje ponj v Trgovino Play). Obljublja tudi možnost prijave v svoj račun, da vidiš svoje naročnine in sezname, lahko deliš všečke in podobno. Toda pri meni to ne deluje, saj se prijava nekje zatakne in ne dokonča. A tudi če bi delovala, bi se prijavil z alternativnim računom, kajti glede vpisovanja glavnega sem tudi tu zelo skeptičen, ker ne vem, kdo bo nekje prestregel moje uporabniško ime in geslo. Sicer pa je uporaba aplikacije v redu, ker je to Youtube, kot ga poznamo. Zato je to še najboljša možnost na novih Huaweijih in Honorjih. Youtube v brskalniku sicer deluje, tudi s prijavo, vendar uporaba ni niti približno tako elegantna kot v aplikaciji. Video ne upošteva meja zaslona, kadar se ne predvaja celozaslonsko, ne da se ga razširiti čez celotno širino zaslona in še kakšna nerodnost bi se našla. Že vnaprej sem se zavedal, da bo Youtube problem, ker Google na vse načine onemogoča neodvisne aplikacije zanj. Kar je seveda velika škoda, kajti P40 Pro je sicer fantastičen telefon za tovrstne namene.

Zemljevidi so prav tako problem, vendar rešljiv. Že v prejšnjem videu sem omenil, da mi je pot čez More Apps namestila delujočo izvedbo Googlovih Zemljevidov. Dalo bi se jih za silo uporabljati tudi v brskalniku, obstaja pa čisto spodobna alternativa – Here WeGo, ki je evolucija nekdanjih Nokia Maps, zdaj pod okriljem nemških avtomobilskih proizvajalcev in je že na voljo v AppGallery. Z brskalnikom Chrome ni težav. More Apps da delujočo različico, pa tudi, če je ne bi bilo, je dovolj drugih brskalnikov. Huaweijev je že nameščen na telefonu, v AppGallery je Opera, potem pa se da najti Brave, Edge, Vivaldija in še katerega. Težje pa bo vsem, ki so navezani na oblačno shrambo Google Drive. Prek spletne strani resda imajo dostop, toda nalaganje v oblak, sploh samodejno, odpade. Alternative uradni aplikaciji žal ni. Nobenega problema pa ni namestiti in uporabljati Googlovo tipkovnico GBoard, ki je za moj okus še vedno daleč najboljša.

Seveda so še druge Googlove aplikacije, ki bodo komu tudi pomembne, npr. muzikalični Glasba Google Play in Youtube Music, pisarniški Docs in Sheets, pa Google Fit ali Google Home, sam denimo ne morem brez Google Analytics in Youtube Studio. Omenjeni ponudnik je prepreden v čisto vse pore in za najmanj polovico omenjenih aplikacij ni pravih alternativ ali možnosti uporabe na Huaweijevih telefonih.

Z ostalim bo šlo, prej ali slej

Pogosto poslušam pripombe v slogu, »Google mi gre na živce, vesel bom telefona brez njega.« Za tiste, ki res ne uporabljajo ničesar od Googla, tudi gledalci vsebin na Youtubu niso, velik del preprek res odpade, ne pa še čisto vse. Problem je v tem, da mnoge aplikacije zahtevajo Storitve Google Play in jih razvijalci še niso prilagodili za Huaweijev sistem. Upajmo, da jih bodo. Čim prej.

Med temi so denimo Netflix, NBA, Voyo in še kakšna aplikacija za naročniški video. Za nekatere obstajajo rešitve, za druge ne. Od operaterskih video aplikacij je denimo Neo na voljo v AppGallery, EON se da uporabljati tudi, če je nameščen od drugod, ostalih pa nisem mogel preizkusiti. Z glasbenimi je malo bolje. Kot rečeno ni Googlovih, zato pa Apple Music in še kakšna delujejo, čeprav jih ni AppGallery, kjer pa je Deezer. Križ je seveda z bankami. V Huaweijevi tržnici so za zdaj redke tovrstne aplikacije, mislim, da sem videl eno ali dve slovenski. Nekatere bi iz drugih virov celo delovale, druge ne, med njimi NLB-jev KlikIn. Toda NLB menda pripravlja aplikacije za Huaweijev Android. V bančno aplikacijo pa se sploh ne bi vpisal s svojimi podatki, če je ne bi dobil z zaupanja vredne tržnice. Kajti v nasprotnem primeru nikoli ne morem vedeti, kdo je na poti do mojega telefona na kakršen koli način spreminjal datoteko apk in ji dodajal kakšno neljubo kodo. Zato bi, dokler jih ni v AppGallery, elektronsko bančništvo uporabljal samo na računalniku.

Družabna omrežja in komunikacijske aplikacije so morda še najmanjši problem. Do Facebooka, Instagrama, Twitterja, Viberja, WhatsAppa, Skypea in ostalih, seveda z izjemo Googlovih, se pride enostavno in kar sem poskusil, je delovalo. Oblačne shrambe so tudi v glavnem dostopne, seveda z eno, a pomembno izjemo. Aplikacije za pametne ure in športne ure ter za naprave pametnega doma prav tako večinoma ne delajo problemov, je pa mogoče treba prebrskati več kot eno tržnico, da nabereš vse, ki jih potrebuješ. Vsaj pri meni je bilo tako, res pa imam najbrž za odtenek več tovrstnih naprav kot velika večina ostalih.

Potem pa sta tu še storitvi Chromecast in Android Auto, ki sta lahko povsem uporabni tudi za tiste, ki sicer Googla in njegovih aplikacij ne marajo. Chromecast je dober način, kako s telefona prikazati vsebino na televizorju in predvajati glasbo s telefona na konkretnih zvočnikih s pomočjo televizorja oz. večpredstavnostnega sprejemnika. Android Auto pa je lahko boljši infozabavni sistem od tistega, ki sicer teče na osrednjem zaslonu v avtu. V Sloveniji resda uradno ni na voljo, a ga ni problem namestiti z APK Pure ali kakšne druge tržnice. Podpira pa ga že precej avtov. Ne Chromecasta ne Android Auta Huawei ne more nadomestiti prej kot v nekaj letih. Najprej mora razviti svojo rešitev, nato pa prepričati proizvajalce zabavne elektronike in avtomobilov, da jo začnejo podpirati in vgrajevati v svoje izdelke. Chromecast sicer na rabi ničesar na ravni sistema, dovolj je, da ga vsebuje aplikacija. Tako ga vsebuje Netflix, ki ga je mogoče naložiti čez More Apps. Vse, kar bo na voljo po uradni poti, skozi AppGallery, pa bo brez podpore za Chromecast.

Potrebovali bi nekaj, česar Apple in Google nimata

Ena od slabih plati vseh tovrstnih alternativ Googlovemu Androidu in iOS-u doslej je bila v tem, da niso ponudile ničesar res edinstvenega, ničesar takega, kar Apple ali Google še nista iznašla. Ves čas gre pretežno za lovljenje zaostanka in pri Huaweiju je podobno. Vprašanje je, ali je to dovolj za uspeh. Dodatno pa me moti še, da je sama trgovina AppGallery je malce nepregledna ter polna aplikacij s slabo narejenimi ikonami, zavajajočimi imeni ali kitajskimi pismenkami. Nasploh je precej takih, ki zelo očitno niso namenjene slovenskim uporabnikom. Vidi se želja po povečevanju števila na vse možne načine, samo da na zunaj izgleda, kot da je ponudbe veliko. Mislim, da bi moral Huawei zadevo prečistiti in polepšati.

Trenutno se mi ponudba aplikacij v Huaweijevi trgovini še ne zdi dovolj dobra in preveč tistih, pridobljenih z drugih virov, zahteva Storitve Google Play in zato ne deluje. Mogoče bo čez nekaj mesecev situacija drugačna, mogoče bo večina aplikacij prilagojenih za Huawei Mobile Services in bo kot težava ostala samo Googlova ponudba. Če bo tako, potem ne vidim ovir, zakaj teh telefonov ne kupovali tisti, ki že zdaj ne živijo v Googlovem ekosistemu ali pa hočejo iz njega izstopiti.

Za tiste, ki so res navezani na Gmail, Youtube, Google Drive ali še kaj drugega od velikega G, pa je verjetno bolje in manj stresno, če za naslednji telefon pogledajo kam drugam. Enako velja za vse, ki sta jim pomembna Chromecast ali Android Auto ali celo oba. Huawei je v nesrečni situaciji in zanjo ni prav dosti kriv, vseeno pa se zdi, da so telefoni z AppGallery kot primarno tržnico prišli v prodajo nekoliko prezgodaj. Ali, če obrnemo okrog, da od jeseni in telefonov Mate 30 napredek z dodajanjem aplikacij v lastno tržnico in gradnjo ekosistema ni potekal v dovolj velikem tempu. Upam, da bodo zdaj konkretno pospešili.  

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
4 komentarji
  • Matjaž hvala za spisano, sedaj pa je res vse lepo obrazloženo. Globalizacija pomeni v softveru prevladujoče aplikacije, a je zadnji čas, da se to spremeni in Huawei je dovolj velik, da mu to uspe.

    • Ne verjamem, da lahko Huaweiju, ali pa komur koli drugemu, uspe zamajati Youtube. In dokler bo ta tako pomemben, kot je, tudi ne vidim pravih možnosti, da bi ekosistemu brez prave aplikacije zanj, lahko uspel resen preboj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja