Kakšna bo ponudba Hofer Telekoma?
Matjaž Ropret 5. maja 2017 ob 11:21

Prihodnji četrtek, 11. maja,  bo storitve začel ponujati nov navidezni operater mobilne telefonije, ki smo ga kot prvi napovedali lani jeseni. Navzven se bo predstavljal pod imenom Hofer Telekom, skrajšano HoT, in kartice SIM bodo v prodaji v Hoferjevih trgovinah ter na spletu. Ponudnik v ozadju pa je v bistvu avstrijsko podjetje Ventocom, ki je s svojo slovensko podružnico HoT mobil registrirano pri Agenciji za komunikacijska omrežja in storitve ter najema omrežje A1 (nekdanjega Simobila).

Novi vstopnik na trg mobilne telefonije je na svoji spletni strani že objavil nekaj obljub, ki dajejo namige, kakšna bo njegova ponudba. Prva od treh mamljivk gre v smeri, da so »cene ves čas nizke za vse«. To glede na informacije, ki jih imamo, lahko interpretiramo na dva načina. Eno so zagotovo konkurenčne cene storitev. Kakšne točno bodo, ne vemo, bodo pa na eni strani tekmovale tako z Bobom in drugimi nizkocenovnimi ponudniki, na drugi strani pa tudi s trojico velikih, in zagotovo bo na voljo več tarif. Besedo tarifa uporabljamo zato, ker ta ponudnik, enako kot v Avstriji, ne bo imel naročniških paketov. Vendar bodo lahko uporabniki, ki bodo izbrali tarifo z vključenimi količinami, to plačevali mesečno in bo končni učinek pravzaprav enak kot pri naročnini. Na voljo bo tudi osnovna tarifa, kjer bo uporabnik plačeval po porabi in bo verjetno nalagal denar na svoj račun, kot pri klasičnem predplačniškem modelu.

V Avstriji cenejša tarifa vključuje tisoč minut ali sms-ov ter 4 GB prenosa podatkov in stane 9,90 evrov, dražja pa za štiri evre več prinaša 6 GB (oz. bolj natančno šest tisoč megabajtov) podatkov. V Sloveniji naj bi bilo v dražji tarifi več gigabajtov, mogoče tudi več minut oz. minute in sms-i ne bodo v istem košu. Zato pa avstrijski HoT ponuja posebno tarifo za prenos podatkov in dodatno opcijo za roaming, za oboje je vprašljivo, če bomo ugledali tudi v Sloveniji.

Še druga interpretacija te obljube pa bi lahko bila v smislu izogibanja podražitev. Obljube je sicer mogoče hitro prelomiti, kot je mogoče že nekaj mesecev po uvedbi »najugodnejšega« paketa tega podražiti. Toda če operater napoveduje »ves čas nizke cene«, potem si to lahko razlagamo, da pri njem ne bo tovrstne prakse mamljenja uporabnikov in potem podražitev.

Naslednja obljuba se nanaša na vrhunsko kakovost, ki da bo dostopna vsakomur. To brez dvoma namiguje na omrežje A1, predvsem kar se tiče pokritosti in hitrosti LTE. Tarife bodo skoraj zagotovo imele vključen LTE, kot ga imajo tudi v Avstriji. Najbrž pa bo hitrost nekoliko omejena. A1 je svojim uporabnikom s preimenovanjem sprostil hitrost na 150/50 Mb/s in bo to zagotovo želel zadržati zase kot konkurenčno prednost. V Avstriji je v cenejši tarifi hitrost (od omrežja proti uporabniku) omejena na 50 Mb/s, v dražji pa na sto megabitov. Podobno bo verjetno tudi v Sloveniji, nekateri operaterji so že poskušali prodajati višjo hitrost kot opcijo in tudi HoT mobil bi lahko poskusil kaj podobnega. In ker naj bi bila ta kakovost dostopna vsakomur, bi cene morale biti nižje kot pri A1.

In še tretja dražljivka. »Zakaj bi le sanjali, da lahko vse opravite z dotikom zaslona?« Tu gre za aplikacijo na telefonu in spletu, prek katere uporabnik ureja vse, kar je povezano z njegovim odnosom z operaterjem. Od spreminjanja tarife in zakupovanja dodatnih količin oz. opcij (če bodo na voljo) do spreminjanja številke in še česa. Tudi to je Ventocom razvil že za avstrijski trg in bo zadevo prenesel še v Slovenijo, mogoče tudi s kakšno dodatno funkcionalnostjo. Vsekakor upamo, da pri spreminjanju tarif ne bo omejujočih administrativnih stroškov, kot so pri drugih operaterjih, ker to potem nima pravega smisla. Namen pa je zagotovo tak, da uporabniku Hofer Telekoma ne bo treba od doma, da bi uredil, kar želi urediti.

HoT menda ne bo prodajal telefonov s subvencijami in tudi sicer po naših informacijah pri tem operaterju ne bo nikakršnih vezav. Kar bi lahko potrjevalo domnevo o izogibanju podražitvam. Če namreč ni vezav, potem ob višanju cen uporabnikom nič ne preprečuje, da ne bi zamenjali operaterja. Če bo to spodbudilo tudi katerega od ostalih, da bo razmislil o politiki vezav, bo novi ponudnik že prinesel nekaj pozitivnega. Seveda pa mora prej prepričati dovolj Slovencev, da se odločijo zanj. Marsikdo od naših sogovornikov je skeptičen, koliko uporabnikov lahko še deseti ponudnik storitev mobilne telefonije pridobi, a pustimo se presenetiti. Kaj točno bo naveza Ventocom-Hofer ponudila, bomo izvedeli v sredo.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
1 komentar
  • Glede zadnjega odstavka bi pohvalil izimobil, ki omogoča preklapljanje med paketi brez dodatnih stroškov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja