Kakšen telefon bi raje, solidnega mnogobojca ali specialista za posamezne discipline?
Matjaž Ropret 2. junija 2020 ob 06:24

Marsikdo bi imel športen avto, vozi pa dolgočasnega karavana ali masivnega mestnega terenca. Razlog je seveda v tem, da za vsakdanje potrebe potrebuje nekaj praktičnega in kolikor toliko uporabnega v vseh situacijah, športni model pa bi za razvedrilo prišel v poštev zelo poredko. Podobno je pri telefonih. Igričarsko hlajenje ali periskopski zum z dolgo goriščnico se slišita atraktivno, toda pogosto proizvajalci tovrstne lastnosti postavljajo pred druge, v resnici pomembnejše vidike. Kaj vam je bolj pomembno?

Realme X3 Superzoom

Seveda bi bilo fino v garaži imeti kakšnih pet avtov. Poleg omenjenih dveh iz uvoda še kabrioleta, resnega terenca in starodobnika. Enako ne bi bilo napačno, če bi na polici čakalo pet telefonov.  Eden za fotografiranje, drugi za Youtube, tretji za družabna omrežja, četrtega za igre in tako naprej. Na žalost pa si take kolekcije lahko privoščijo redki. Glede telefon sem kajpak nekoliko zunaj običajne kategorije, kajti koncept enega samega telefona mi je tuj. Vedno jih sočasno uporabljam več, čeprav imam enega kot primarnega. Kot rečeno pa nas je malo takih, večina izbere določen model in ga potem ima nekaj časa. Leto, dve ali dlje. Izbiranje pa bo očitno vse bolj podobno opisani situaciji z avtomobili. Na eni strani bodo telefoni, ki morda ne bodo zelo izstopali, a jim ne bo mogoče očitati kakšne večje pomanjkljivosti. Na drugi strani pa modeli z enim ali dvema vidikoma za »vau!«, toda potem vsaj toliko resnimi kompromisi.

Poco F2 Pro

Vzemimo nekaj primerov, da bo jasno, o čem govorim. Applov novi iPhone SE ali Xiaomijev Poco F2 Pro sta primera mnogobojcev. Telefona, ki želita biti dobra v vseh disciplinah. Na drugi strani sta Realme X3 Superzoom ali Nubia Red Magic 5G. Specialista za eno disciplino. Vsi ti telefoni so cenovno pozicionirani nekje med 500 in 600 evri. Toda kupce nagovarjajo precej različno. Prva dva se predstavljata kot paradna izdelka za nižjo ceno od pravih paradnikov. Seveda imata določene »luknje«, kot so zastarela oblika, samo en fotografski objektiv in majhna baterija pri iPhonu ali odsotnost brezžičnega polnjenja in uradne vodotesnosti ter »zgolj« osveževanje zaslona OLED s 60 Hz pri Pocofonu. Pa vendar sta nekoliko bolj zaokrožena kot druga dva, pri katerih želi izstopati in mamiti točno določena lastnost.

Realme (kot cenejšo znamko jo je uvedel Oppo) kot edini telefon v tem cenovnem razredu v fotoaparatu ponuja »periskopski« petkratni zum, torej optično povečavo, kakršno imajo dvakrat dražji modeli. Poleg tega pa denimo še 120-herčno osveževanje zaslona, ki pa je LCD, ne OLED. Tudi tu ni zaščite IP in polnjenja Qi, procesor pa je lanski in zato manjka podpora za 5G, kar pa je še najmanjši problem in morda celo dobrodošlo, da cena ni previsoka. Red Magic (sodi pod okrilje podjetja ZTE) pa se kot igričarski telefon baha z vgrajenim ventilatorjem za hlajenje procesorja (ta je seveda Snapdragon 865, kot je tudi pri Pocu) in osveževanjem zaslona s kar 144 Hz, pri čemer pa dotike zaznava s 300 Hz, torej 300-krat na sekundo). Pri igričarskih modelih je običajno glavna žrtev fotoaparat, ki ni na nivoju ostalih v istem cenovnem razredu, pa tudi ohišje je pogosto debelejše, težje in daje manj premijski občutek.

Nubia Red Magic 5G

Zdi se, da mnogi proizvajalci zdaj poskušajo loviti mejo 500 evrov, z večjo shrambo zlesti do 600 ali največ 700. Višje gor so iPhoni, Galaxyji S, Huaweiji P in še peščica povzpetnikov, toda malo prostora za uspeh. V opisanem razredu pa se je odprla precejšnja praznina in letos utegne biti še posebej pomemben, ker bo korona kriza skoraj zagotovo znižala povprečno prodajno ceno telefonov. Kdor bo torej ujel pravo mešanico vrhunskih lastnosti in malenkostnih kompromisov pri približno petsto evrih, bi znal biti pravi »vojni« dobičkar. Zanimivo pa bo videti, ali bo to model, kot je Poco, ki naj bi bil zelo vsestranski, ali bo kateremu z določeno posebnostjo uspelo prepričati večji delež kupcev.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Seveda pa obstaja še možnost, da bo glavna zvezda prišla iz še nižjega cenovnega razreda, denimo prihajajoči Pixel 4a, če z njegovo uvedbo na trg ne bodo odlašali predolgo, ali kakšen od kitajskih predstavnikov, ki jih še nisem omenil. Realme in Xiaomi imata še nekaj kandidatov v razredu med 200 in 350 evri, ki bi znali ob pravem marketingu in podpori operaterjev znova priti med prvo peterico najbolje prodajanih. Tam je poskusov z izstopanjem manj, ker je pač stroškovna omejitev večja, vendar tudi že vidimo denimo 90-herčni zaslon za približno 230 evrov (Realme 6) ali 5G za 350 evrov (Xiaomi Redmi 10X 5G). Zdi se, da bo vsak proizvajalec poskušal z nečim svojim, se nekako razlikovati od množice, uporabniki pa se bomo morali odločati, katere lastnostni telefonov so nam bolj pomembne.

Realme X3 Superzoom
Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.