Kakšen je odnos do digitalnih oblik plačil?
PR 31. januarja 2020 ob 10:00

V Sloveniji le 12 odstotkov podjetij ponuja vsaj en sodoben način plačila. Najpogostejše je s šestimi odstotki spletno plačevanje prek zunanjih ponudnikov, ki omogočajo takojšnje nakazilo. Na drugem mestu je mobilno plačevanje (štirje odstotki), sledi uporaba e-denarnic (trije odstotki). Plačilo s kriptovalutami omogoča le dva odstotka podjetij. Na ravni celotne Evrope digitalne oblike plačevanja ponuja 28 odstotkov podjetij, od tega spletno nakazilo prek zunanjih ponudnikov 23 odstotkov, mobilno plačevanje sedem odstotkov, e-denarnice štirje odstotki in kriptovalute en odstotek podjetij.

To je le nekaj izmed ugotovitev reprezentativne raziskave skupine EOS z naslovom Evropske plačilne navade 2019, ki so jo izvedli že 12. leto zapored, in sicer med kar 3.400 podjetji v 17-ih evropskih državah. V Sloveniji je 200 odločevalcev iz podjetij z letnimi prihodki več kot pet milijonov evrov odgovarjalo na vprašanja o lastnih izkušnjah s plačevanjem, upravljanjem terjatev in obvladovanjem tveganj. V raziskavo so bile vključene naslednje države: Nemčija, Danska, Velika Britanija, Španija, Francija, Belgija, Švica, Romunija, Bolgarija, Rusija, Grčija, Slovaška, Češka, Hrvaška, Madžarska, Poljska in Slovenija.

Digitalni načini imajo podrejeno vlogo

Rezultati raziskave so pokazali, da imajo v Sloveniji in nasploh na ravni celotne Evrope digitalni načini plačevanja še vedno podrejeno vlogo, saj prevladujejo klasične oblike plačevanja. Pri nas te metode plačevanja omogoča 99 odstotkov podjetij, od tega prednjači bančno nakazilo (89 odstotkov), sledi avans oz. plačilo vnaprej (49 odstotkov), nato plačilo po povzetju (30 odstotkov) in na koncu plačilo z odloženim plačilnim rokom.

Za zdaj sicer še ni dovolj velikega povpraševanja, da bi sodobni načini nadomestili tradicionalne načine plačil. Glede na vse večjo prisotnost globalnih ponudnikov, kot sta Apple Pay in Google Pay, pa si verjetno dolgoročno nihče ne bo mogel privoščiti skeptičnega odnosa do digitalnih oblik plačil.

Na naslovni fotografiji je Natalija Zupan, direktorica podjetja EOS KSI. Foto: Tina Ramujkić

Avtor PR
mm
Prebral(a) si sporočilo za javnost ali zgodbo oglaševalca. Morda je koristno, za naše mnenje o dotični storitvi ali izdelku pa spremljaj avtorske članke.
PR - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja