Kako izbrati prenosnik za 600 evrov?
Matjaž Ropret 17. marca 2016 ob 08:45

»Kupil bi računalnik. Prenosni, seveda. Dal bi največ 600 evrov. Kaj priporočaš?« Ko se prijatelji, znanci, bralci in še kdo obrača name z vprašanji o nakupih strojne opreme, je opisano eno najbolj pogostih. Kakšen prenosnik izbrati za ne preveč denarja? Moj odgovor je vedno podoben. Vsi izdelki za tako ceno so si izjemno podobni, razlike so le v malenkostih. Resno razlikovanje se začne v segmentu nad tisoč evri. A vseeno, kakšne so te malenkostne razlike in na kaj je vendarle dobro biti pozoren?

V izbranem cenovnem segmentu dejansko težko kateri od izdelkov bistveno izstopa. Večinoma gre zgolj za to, na kaj se je proizvajalec pri določenem modelu osredotočil, in katere lastnosti je na račun »izpostavljenih« nekoliko žrtvoval. Določen model ima tako lahko hitrejši procesor, drugi več pomnilnika, tretji boljši zaslon, itd

Procesor je pomemben, pomnilnik manj

Začnimo s procesorjem in pomnilnikom. Pri Intelovih priporočamo, da preskočite vsaj osnovni celeron, saj ne veliko dražji pentium prinaša več zmogljivosti, tudi grafične. Prav tako se je dobro izogibati »mobilnim« modelom atom, ki so nekoliko podhranjeni za resne računalnike, so pa ustrezni za tablice. Najbolje je, če v tem cenovnem razredu uspete poseči po katerem od čipov iz družine core, najverjetneje bo to i3. Že precej zmogljivi i5 se namreč začne pojavljati šele višje po cenovni lestvici. Prav tako ultratankim prenosnikom namenjeni core m (m3, m5, m7), ki je po zmogljivostih sicer bližje pentiumu kot denimo i3. Če je le mogoče naj ima računalnik ločeno (namensko) grafično »kartico«, ne zgolj v glavni procesor vgrajeno grafično enoto. Razen pri procesorjih AMD, ki imajo že v osnovi precej zmogljivejše grafične čipe kot Intelovi. Sicer pa pri AMD-ju priporočamo vsaj procesor a10.

Pomnilnika je 4 GB že dovolj za dokaj tekoče delovanje, pri večini modelov pa ga je mogoče dokaj preprosto dodajati ali zamenjati, zato naj vgrajena količina ne igra pomembnejše vlogo pri odločanju med različnimi prenosniki.

Če se da, naj bo disk ssd

Podobno je z velikostjo trdega diska. Če je možno, naj bo disk vrste ssd, ki je veliko hitrejši kot klasični vrtljivi disk, poleg tega pa je tudi neslišen in bolj trpežen ob padcih. Če modela z ssd-jem v tem cenovnem razredu ne najdete, kar je tudi najbolj verjetno, pa se ne ozirajte pretirano na velikost trdega diska. Vedno je mogoče dokupiti zunanji disk za fotografije, videe in ostalo, za kar ni povsem nujno, da prebiva v samem računalniku, medtem ko sta denimo zaslon ali procesor takšna kakršna sta.

Dobro si oglejte zaslon!

Še posebej zaslon bi moral biti ena od glavnih lastnosti pri odločanju za nakup. Ne samo razločljivost, tudi njegova splošna kakovost. Polno visoko razločljivost (full hd, 1920 x 1080 ali 1920 x 1200) je sicer v tem cenovnem razredu težko najti, a če jo zasledite, naj ima to prednost pred procesorji, diski in ostalim. Vsekakor pa si poskušajte prenosnik nekje ogledati in oceniti vidne kote, svetilnost in barve zaslona. Najbolje s svojimi fotografijami in drugimi vsebinami (najlažje na ključku usb), za katere veste, kako izgledajo na dobrem monitorju. Določeni vrtljivi modeli imajo zaslon na dotik, kar je lahko priročno, a če so druge lastnosti na račun tega slabše kot pri konkurenčnih izdelkih za podobno ceno, naj tak zaslon ne prevesi tehtnice.

In ne zanemarite všečnostnega faktorja

Tipkovnico in sledilno ploščico prav tako poskušanje oceniti v trgovini. Kakovost tipk, upogibanje tipkovnice in natančnost sledilne ploščice so opazni dokaj hitro. Prav tako je mogoče dobiti vtis o kakovosti izdelave, uporabljenih materialih, debelini in masi izdelka. Če vam je določen model všeč na pogled, je seveda tudi to povsem legitimen razlog za nakup, četudi morda kakšen drug ponuja na papirju boljše specifikacije. Priključkov usb ima večino tovrstnih prenosnikov, ki niso posebej tanki, dovolj. Pazite le, da jih je večina vrste usb 3.0. Prav tako naj ima računalnik čitalec pomnilniških kartic in vsaj en digitalni izhod za monitor (hdmi ali displayport).

Vsekakor pa bolj glejte na lastnosti, ki so nezamenljive (zaslon, procesor, grafična kartica, izgled, materiali) ali vsaj dražje (disk ssd), kot pa na tiste, ki se jih da dokaj preprosto nadgraditi, denimo pomnilnik in trdi disk.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja