Kako do (večine) aplikacij za nove telefone Huawei? (#video)
Matjaž Ropret 21. aprila 2020 ob 06:48

Hauwei na svoje telefone ne more več nameščati polnega Googlovega Androida. O tem smo od lanske pomladi veliko govorili, zdaj pa je realnost. Telefoni z oznako P40 smo v prodajo prišli z odprtokodnim Androidom, Huaweijevim nadomestkom ključnih programskih vmesnikov za aplikacije (Huawei Mobile Services, HMS) in njegovo tržnico z aplikacijami AppGallery. Če si med potencialnimi kupci te verjetno zanima, kje lahko dobiš vse tiste aplikacije, ki jih imaš na svojem telefonu in brez katerih ne moreš, verjetno pa še bolj to, katere aplikacije delujejo in katere ne ter kakšne so rešitve. V tem članku bom govoril o tem, kako in kje do aplikacij, torej predstavil ključna mesta za aplikacije, načine, kako do njih, bolj konkretno s posameznimi programi ali vsebinskimi sklopi pa se bom ukvarjal v drugem delu, verjetno še ta teden.

Pri nastavljanju telefona, najsi bo androidni ali iPhone, sistem ponudi možnost obnovitve kopije starega. Pri novih Huaweijih za razliko od tega, česar smo navajeni, ni opcije, da bi uporabil kopijo v Googlovem oblaku. Na voljo sta možnosti obnavljanja iz Huaweijevega oblaka (Huawei Cloud) in z računalnika, če smo jo naredili v programu HiSuite. V bistvu pa ta kopija niti ni potrebna, kajti enako učinkovita, mogoče še bolj, je metoda z aplikacijo Phone Clone, poleg tega ni treba v nastavitve in iskati, kje se programu HiSuite dovoli ustrezen dostop do telefona. Na novem telefonu je Phone Clone že nameščen, za starega pa moraš to aplikacijo poiskati v Trgovini Play ali App Store, če prehajaš z iPhona. Potem na telefonu, s katerega prenašaš vsebino, določiš, da je to stari telefon, prebereš kodo qr na zaslonu novega, kjer še prej poveš, ali kopiraš s Huaweijevega, drugega androidnega telefona ali iPhona, nato izbereš, kaj naj se skopira (stiki, fotografije, videi, koledar in aplikacije) in pustiš napravama, da se dogovorita in opravita svoje.

Zanimiv je kajpak tisti del o prenosu aplikacij. Zaradi narave androidnih programčkov, ki so v bistvu ves čas zapakirani v datotekah apk, jih Phone Clone lahko prenese z ene naprave na druge, če je stari telefon prav tako Huawei ali kakšen drug androidnik. Z iPhona seveda aplikacije ne gredo. Pri tovrstnem prenosu pa se izgubi večina Googlovih aplikacij, morda še kakšna, a pričakuješ lahko, da jih bo velika večina prišla čez. Ni nujno, da bodo vse tudi delovale, kajti nekatere, četudi niso Googlove, vseeno zahtevajo Storitve Google Play in nočejo funkcionirati. So pa tudi take, ki sicer napišejo, da potrebujejo Storitve Google Play, in na to opozorijo na vsake toliko časa, vendar nemoteno delujejo. Vse te aplikacije bi morali razvijalci prilagoditi za storitve Huawei, torej Huawei Mobile Services, nimamo pa nobenega zagotovila, da bodo to storili. Verjetno ga za marsikatero niti v Huaweiju nimajo.

Tudi to, da so aplikacije na telefonu in delujejo, pa še ni konec skrbi. Prepoznati in pod svoje okrilje jih mora vzeti ena od tržnic, sicer ne bodo nikoli posodobljene in morda čez nekaj časa ne bodo več uporabne, če bo ponudnik storitve za delovanje zahteval novejšo različico aplikacije. Peščico prenesenih z orodjem Phone Clone bo morda prevzela AppGallery, toda za veliko večino bo vsaj še v naslednjih mesecih treba najti drugo rešitev. Toda k alternativnim trgovinam še pridemo, pokukajmo najprej v AppGallery. Tam je trenutno še vedno precejšnja suša glede najbolj priljubljenih in pomembnih aplikacij in trajalo bo še precej časa, preden se o situacija konkretno izboljšala. Na voljo so denimo TikTok, Snapchat, Viber, Deezer, Telegram, nekatere Microsoftove aplikacije, brskalnik Opera in še kakšna zanimiva reč, pojavljajo se aplikacije slovenskih operaterjev in bank, nekaj je popularnih iger, denimo Asphalt 9 in Fortnite. Vse, kar manjka, pa je treba poiskati drugod.

Že v AppGallery se splača najti aplikacijo More Apps in jo namestiti. Ta vsebuje bližnjice do nekaj deset najbolj priljubljenih aplikacij. Lahko so to bližnjice v katero od tržnic ali pa na spletno stran, od koder preneseš aplikacijo in jo ročno namestiš (pri tem je treba v nastavitvah dovoliti nameščanje z zunanjih virov). S tem pomagalnikom se da npr. namestiti delujoče različice brskalnika Chrome, Googlovih Zemljevidov in Netflixa. Na mojem P40 Pro te aplikacije, dokler jih nisem namestil s pomočjo More Apps niso hotele delovati, potem pa so. Zemljevidi so še vedno negodovali, a se niso prisilno zaprli. Pa še nekaj drugih najbolj uporabljanih programov se najde tu. Edino za Gmail in Youtube ni prave rešitve, a o tem več prihodnjič, v ločenem prispevku.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Že More Apps za precej aplikacij ponudi pot preko tržnice APK Pure. In to sem tudi sam že pred tem namestil kot alternativo Trgovini Play, saj se v njej res najde marsikaj. Tržnice, kot je APK Pure ali denimo APK Mirror, ne delujejo na enak način kot Trgovina Play ali AppGallery, kamor razvijalci vpisujejo svoje aplikacije, temveč upravljavci vzamejo datoteke APK ter jih ponujajo uporabnikom. Zato si Huawei tudi ni mogel pomagati s temi trgovinami ter z njimi skleniti kakšnega sodelovanja, kajti z razvijalci mora imeti nekaj podpisano. Kakor koli, APK Pure je zelo dobro založena, je pa seveda enak problem s tistimi aplikacijami, to so skoraj vse Googlove in še nekatere druge, ki za delovanje zahtevajo Storitve Google Play. Nekatere, kot rečeno, kljub temu delujejo, in samo občasno dajo kakšno obvestilo na to temo, druge pa se enostavno zaprejo takoj po zagonu. Zanje bi bilo treba na telefon naložiti Googlove storitve in Trgovino Play, za kar sicer obstaja metoda, vendar ni stoodstotna – težave so z obvestili, ne deluje plačilna platforma G Pay in še kaj -, ter je trenutno ne morem svetovati kot način za pretvorbo Androida na P40 iz Hauweijevega v Googlovega. Pa tudi nisem prepričan, da bi v tak telefon vpisal svoj primarni uporabniški račun pri Googlu. Med alternativnimi tržnicami lahko omenim še Amazonovo, ker pa so Facebook in nekatere druge aplikacije, ki bi jih lahko našel tam, na voljo tudi drugje, niti ni posebej zanimiva.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
14 komentarjev
 • Iz istega vzroka na telefonu Nokia 6.1 ne deluje več aplikacija Huawei Health za pametno uro Huawei GT2-F22.!?
  Appk zahteva novejšo različico Huawei Mobile Services, ki naj bi jo dobil v Huawei AppGalery.
  Zadeva še vedno ne dela, lahko prosim kaj svetujete, ali je to to!?

  • Obe aplikaciji (huawei helth in services) se zbriše in naloži verzije iz recimo Aptoide trgovine.Preverjeno deluje.Tudi jaz ko imam pixel4 sem moral tako povezati huawei gt2.

  • Seveda. Ampak v osnovi je vseeno, katero od teh alternativnih tržnic izbereš. Jaz sem APK pure, lahko pa bi Auroro, APK Mirror, Aptoide, … Ni bistvene razlike. Na koncu vedno trčiš ob isti problem – aplikacije, ki zahtevajo Storitve Google Play, pač ne delujejo.

 • NLB Klikin se baje razvija za delovanje brez G. storitev. Sma pa uporabljam Gboard, kot top za tipkanje a nisem prepričan, če bi delovala.

  • Če aplikacija za delovanje zahteva Googlove storitve (o čemer nisem prepričan, ker je ne uporabljam), potem bo treba počakati, da jo banka prilagodi za HMS. Sicer pa bi se najbrž dalo najti APK in ga namestiti.

 • Imam težave z namestitvijo nlb pay. Imate kake izkušnje s tem? Grem preko MoreApps, vendar vztrajno meče ven pred pred zadnjim korakom. Hvala.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.