Kako bomo v praksi nameščali androidne aplikacije v Windows 11?
Matjaž Ropret 26. junija 2021 ob 13:18

Med novostmi, ki jih je Microsoft napovedal za Windows 11, je največ pozornosti vzbudila možnost nameščanja androidnih aplikacij. Očitno se marsikomu zdi zanimivo, da bi na osebnem računalniku poganjal namenski program za Instagram, TikTok in druge storitve, ki so v osnovi na voljo na mobilnih napravah, mogoče nadaljeval mobilno igro, v ločenem oknu gleda pretočni video ali uresničil še kakšno drugo idejo. Toda vse skupaj pušča še precej odprtih vprašanj.

Aplikacije, sicer v osnovi napisane za operacijski sistem Android, bodo po zagotovilih Microsofta delovale na večini PC-jev. Za tiste z AMD-jevimi in Intelovimi procesorji vemo, da jih bo za ukazni nabor x86 prevajala Intelova tehnologija, za računalnike s procesorji Arm niso izdali načina, a glede na to, da tovrstni procesorji poganjajo pametne telefone, ne bi smelo biti večjih težav.

Kot so napovedali, bo aplikacije mogoče najti v tržnici Microsoft Store, vendar jih ta ne bo gostila neposredno, temveč bo prikazovala nabor Amazonove tržnice. Prek te jih bomo nato tudi nameščali, klik »namesti« bo namreč uporabnika verjetno odpeljal v partnersko trgovino, kjer se bo pri prvem tovrstnem nameščanju tudi treba vpisati v uporabniški račun pri Amazonu. Taka pot bo mogoča, ker bo Microsoft Store ponujala priložnost drugim ponudnikom, Microsoft denimo upa na Epic Games Store in Steam, tudi na Googlovo Trgovino Play, čeprav slednji menda za zdaj ni zainteresiran. Amazon Appstore žal ni najboljši obet za dober nabor aplikacij z najnovejšimi različicami, verjetno bomo hitro marsikaj pogrešali.

Tako se je mnogim zastavilo vprašanje, ali bo mogoče tudi nameščanje aplikacij zunaj tržnic(e) iz datotek apk. Microsoft o tem ni povedal ničesar, je pa njegov inženir Miguel de Icaza na Twitterju potrdil, da bo mogoče. S tem se odpirajo vrata tako za lastno nameščanje kot še za katero od manj uradnih tržnic, kot sta ApkMirror ali ApkPure.

Naslednje vprašanje je, kako dobro bodo aplikacije dejansko tekle in kako bo z njihovim upravljanjem ter spreminjanjem velikosti. Na prenosnikih in tablicah z operacijskim sistemom Chrome OS, ki so resda večinoma v spodnjem zmogljivostnem razredu, nekatere delujejo zelo lepo, druge pa ne dajejo ravno najboljše izkušnje. Še večja težava pa je lahko v tem, da je aplikacija prilagojena zgolj za zaslon na dotik, in se z miško ali sledilno ploščico ne da doseči ničesar. Nekatere se v osnovi zaženejo kot pokončen zaslon telefona in se jih ne da postaviti v ležeč položaj, tudi kadar predvajajo video, ali pa je njihovo okno fiksne velikosti. To so vse izzivi za razvijalce in za Microsoft.

Težava se lahko pojavi še z aplikacijami, ki za pravilno delovanje zahtevajo nabor programskih vmesnikov Storitve Google Play. V Googlovem uporabniškem računu pa ima večina tudi shranjen napredek v igrah in če tega ni mogoče sinhronizirati na drugi platformi (enaka težava je denimo pri aplikacijah v tržnici AppGallery), potem odpade nadaljevanje igranja.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Google bi po mojem mnenju moralo zanimati sodelovanje z Microsoftom. Če bi naprave s sistemom Windows 11 spotoma postale še androidne s »polno« funkcionalnostjo, bi bil to močan antipod Applovi »brezšivni« integraciji mobilnih naprav, osebnih računalnikov in ur. Toda za zdaj ni videti korakov v tej smeri, pa tudi nameščanje aplikacij za Android v Windows prihaja šele enkrat jeseni, ko bo enajstica na voljo za splošno javnost, ne zgolj za preizkuševalce.

Fotografiji: Microsoft

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja