Kako blizu priljubljenosti Kodiaqa lahko pride Enyaq iV? (#video)
Matjaž Ropret 31. maja 2021 ob 11:35

Škoda se je dvignila najprej s Favoritom in nato z Octavio, vmes sta svoje prispevala še Fabia in Superb, vsi v »klasičnih« oblikah, večino zadnjih dvomljivcev pa je znamka prepričala z velikim športnim terencem. Kodiaq  je v zadnjih nekaj letih prepričal skoraj vsakogar, ki je iskal prostoren, kakovosten in (v okviru teh gabaritov) dostopen SUV. Ker pa se je treba priklopiti na električno prihodnost, je tu zdaj še Enyaq iV, podobno velik in uporaben, vendar z baterijami in elektromotorjem.

Enyaq iV je malce manjši od Kodiaqa. Za 5 cm krajši in in 7 cm nižji, njegov prtljažnik znaša 585 l, kar se mi osebno zdi dovolj, je pa tudi kar precej manj ob bencinsko-dizelskega brata. Zagotovo pa še v nobenem električnem avtu nisem videl tako lepo urejenega »podprostora« v prtljažniku, kjer so lahko lično pospravljeni vsi kabli in ostala navlaka, prisotna zaradi električne narave vozila (čistilec za kabel, pokrivalo za priključek, itd). Za koga bo ključna pomanjkljivost v tem, da je to striktno petsedežnik, ni možnosti dodatnih dveh sedežev.

Prednost pred kakšnim drugim električnim pa zda biti v dokaj zadržanem notranjem dizajnu, povzetem po novi Octavii. Težko bi samo, če bi na hitro pokukal v Enyaqa, ugotovil, da je to baterijski avto. Volkswagen je pri liniji ID potegnil večjo ločnico, četudi končni rezultat z dokaj praznim interierjem in ne najboljšimi materiali ni vsem všeč. Tu je armaturna plošča in postavitev zaslonov precej bolj klasična, materiali delujejo prijetno, celo bolj kot v že velikokrat omenjenem prelomnem terencu. Na sredini kraljuje res velik zaslon, ki v diagonalo meri kar 13 palcev, le različica z najmanjšo baterijo je v osnovi deležna manjšega, 10-palčnega. Zaslon pred voznikom, velik 5,3-palce, pa je kar malo smešen. Deluje res majhno, pa tudi nobenega spreminjanja pogleda in prikaza informacij na njem nisem našel. Zelo evidentno so ga vzeli iz inventarja modelov ID in ga nekako vgradili, vendar rezultat res ni posrečen. Se pa na srečo da dokupiti prosojni zaslon (HUD), ki zna za voznika zadevo malo izboljšati.

Tisto, kar večino pri električnih avtih najprej in najbolj zanima, so seveda podatki o dosegu. Uradne številke so 340, 390 in 510 km. Enyaq iV bo namreč na voljo s tremi kapacitetami baterij in v odvisnosti od tega tudi s tremi močmi elektromotorja. Oznake različic so 50, 60 in 80, za zdaj sta v prodaji drugi dve, in po mojem mnenju tista z najnižjo kapaciteto niti ni vredna pozornosti, ker avto take velikost in namembnosti potrebuje ustrezno zalogo energije, da lahko izpolnjuje svoje poslanstvo in tudi upraviči ceno. Poleg tega najmanjša prihaja s 7,2- namesto z 11-kilovatnim polnjenjem in med različicama 50 in 60 niti ni tako velike razlike, prva ima 52 kWh, druga pa 58 kWh neto kapacitete v bateriji. Izvedba 80 ponuja 77 kWh, kar pa je že precej več in lahko pomeni resno prednost v očeh določenih uporabnikov, seveda pa predpostavlja tudi daljše polnjenje in večjo maso vozila (uradni podatki sicer navajajo 1875, 1923 in 2042 kg). Moči motorjev so 109, 132 in 150 kW.

Kdor bo želel Enyaqa iV kadarkoli v njegovi življenjski dobi polniti hitreje kot s 50 kW na polnilnicah z enosmernim tokom, morda že ob nakupu doplačati nekaj sto evrov za 100 kW pri srednji oz. 125 kW pri največji bateriji. V Škodi čez čas obljubljajo tudi programsko nadgradnjo na polnjenje s 175kW.

Novinec je deluje kar impozantno, pa vendar je oblika dovolj zašiljena, da je tudi aerodinamična. Količnik upora  menda znaša 0,257 in za vetrni piš trdijo, da se ga sliši šele pri avtocestnih hitrostih. Kar lahko v veliki meri potrdim, avto je res tih, tudi pri 140 km/h ni kakšnega motečega hrupa. Prav tako se pelje zelo dobro in udobno, predvsem lepo pobira vse grbine, udrtine, neravnine in ostalo, nagibanja in zibanja skoraj ni, nisem pa imel priložnosti preizkušati dinamike v ovinkih. Avto sicer lahko stoji na kolesih, velikih od 18 do 21 palcev. Na voljo so tri stopnje zaviranja z motorjem, ki vrača nekaj energije v baterijo, med njimi se lahko voznik premika z lopaticama za volanom, vendar samo, kadar je »menjalnik« v položaju D. V načinu B je namreč že določen najvišji nivo »rekuperacije«.

Od tehnoloških bombončkov so poleg projicirnega zaslona prisotni še mnogi drugi iz nabora skupine WAG. Vsi avti imajo seveda serijsko žaromete LED, a mogoče jih je nadgraditi v matrične. Asistenčni sistemi pomagajo med vožnjo, pri parkiranju in pri izvozu iz parkirnega prostora. Priučeno parkiranje si tudi »zapomni« najbolj pogosta mesta in način parkiranja ter lahko nato zadevo opravlja namesto voznika. Polnjenje je mogoče spremljati v aplikaciji Škoda Connect, kjer je mogoče nastavljati tudi časovnik odhoda in nekatere druge parametre, da je avto vedno optimalno pripravljen pred odhodom.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Cene se za različico 60 začenjajo tik po 40 tisoč evri, za 80 pa malo nad 46 tisočaki. Škoda s tem modelom spreminja koncept opremljanja vozila, saj ni več klasičnih nivojem opreme, ampak je ta v osnovi eden pri vsaki baterijski različici, potem pa se kupec odloči za eno od šestih notranjosti – razlikujejo se po izgledu in materialih –, zunanjo barvo ter platišča in za pakete dodatne opreme. Tak način smo v električnem svetu že kje videli.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja