Kaj ste pri telefonu pripravljeni žrtvovati za izredno dolgo trajanje baterije?
Matjaž Ropret 13. julija 2021 ob 06:48

Francoska telefonska znamka telefonov Wiko je bila v času pandemije pretežno tiho, zdaj pa se je znova oglasila s trojico modelov Power U. Pri teh se še bolj kot prej osredotoča na avtonomijo baterije, so pa zaradi tega (in doseganja nizke cene) zapostavljeni nekateri drugi vidiki.

Navkljub hitremu in brezžičnemu polnjenju, načinom za varčevanje in drugim metodam, ki lahko podaljšanje trajanje baterije telefona, kadar se uporabnik znajde v stiski, ali v kratkem času dodajo dovolj energije za naslednjih nekaj ur, prenekateri med vami še vedno stremite h kar najvišjim številkam v razdelku »koliko časa zdrži baterija.« Določeni proizvajalci se držijo filozofije, da ponujajo dovolj zaloge za celodnevno delovanje in načine za čim bolj enostavno in/ali čim hitrejše polnjenje, drugi pa na trajanju baterije gradijo svojo konkurenčno prednost. Kot Wiko v sodelovanju z laboratorijem SmartViser. Ta je modelu Power U10 podelil certifikat za zagotovljene tri dni in pol delovanja z enim polnjenjem, medtem ko naj bi modela Power U20 in Power U30 nudila kar štiridnevno avtonomijo.

Taka neodvisnost od polnilnika ali zunanje baterije je bila seveda nekdaj nekaj povsem običajnega, toda takrat nismo uporabljali pametnih telefonov ali pa so ti zmogli bistveno manj kot danes, so imeli konkretno manjše zaslone, niso snemali videa niti v polni visoki razločljivosti, kaj šele v 4K ali 8K, poganjali umetne inteligence in prenašali podatkov z bliskovito hitrostjo. Pokažejo pa vseeno vsi trije novinci, da so za tako avtonomijo potrebne žrtve, verjetno za ne tako redke kupce tako velike, da se bodo raje ozrli drugam.

Trojica Power U je zelo podobna, v bistvu so kar za vse uporabili enako ohišje, torej so tudi njihove mere identične (17,8 x 78,6 x 9,45 mm), razlikujejo pa v masi, saj je pri najcenejšem ta malo pod 200 g, pri ostalih dveh pa nekaj nad. Dejstvo je, da to niso majhni, niti tanki ali lahki telefoni. Konkretna kapaciteta baterija pač zahteva svoje, nekaj pa zagotovo pridoda tudi slabša optimizacija kot pri nekajkrat dražjih izdelkih. Power U10 z baterijo kapacitete 5000 mAh sicer lahko takoj odpišemo, kajti na njem teče operacijski sistem Android Go, poenostavljena platforma, zanimiva za kakšna druga okolja s slabšo povezljivostjo, nižjimi prihodki in tudi precej manj zahtevnimi uporabniki. Power U20 in U30 nad njim imata »klasični« Android 11, tudi več pomnilnika in procesorske moči. Glede na majhno razliko v ceni (priporočeni zneski so 129, 149 in 179 evrov) ni pretirane nuje za ukvarjanje z najcenejšim predstavnikom družine.

Tako U20 kot U30 poganja Mediatekov procesor nižjega razreda Helio G35, kar je daleč od idealnega, a za nezahtevne uporabnike bi znal zadoščati. Pri U20 so zraven trije gigabajti delovnega pomnilnika in 64 GB prostora za podatke, medtem ko U30 prinaša kombinacijo 4/128 GB, ki že zadostuje našim minimalnim priporočilom. Zaslon je v vsakem primeru 6,8-palčni LCD ločljivosti 720 x 1640. Na to, da ni najnovejši primerek in prilagojen za cenejše telefone nakazuje tudi zareza v obliki kapljice, ki jo zdaj komajda še kje srečamo. Podpora za zdaj že dve generaciji star standard Wi-Fi 4 in zgolj bluetooth 4.2 prav tako pričata o ne najnovejši zasnovi. NFC-ja med lastnostmi nisem zasledil, je pa vsaj priključek USB-C. Baterija ima tu kapaciteto 6000 mAh.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Podobno kot ostalo so tudi lastnosti kamer (pod)povprečne. Glavni objektiv s 13-milijonskim tipalom, dvomilijonsko »globinsko tipalo« in objektiv za umetno inteligenco sestavljajo celoten nabor. Vsekakor to niso telefoni za kogar koli, ki so mu v prvi vrsti pomembne fotografije ali snemanje videa. Še najbolj jih vidim v vlogi pomožnih naprav za situacije in priložnosti, ko je čim daljša avtonomija ne samo zaželena, ampak že kar (življenjsko) nujna.

Fotografije: Wiko Mobile

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja