Kaj pomeni neomejeno?
Matjaž Ropret 17. januarja 2019 ob 09:50

Dobili smo še en neomejen mobilni paket z omejitvijo v drobnem tisku. Takoj pisat na tržni inšpektorat, Akos in oglaševalsko razsodišče!!! Počasi, ne zapletajmo se spet takoj v dobesedne interpretacije in se igrajmo malo hudičevega odvetnika. Je vse skupaj res tako grozno?

Že razumevanje oznake »neomejeno« v čisto tehničnem smislu je problematično. Telemach seveda še zdaleč ni prvi operater, ki za katerega od svojih paketov mobilne telefonije trdi, da ponuja neomejen prenos podatkov. Vedno se oglasijo nergači, ki takoj povedo, da kaj takega sploh ni mogoče, ker neomejeno enačijo z neskončnim. Takoj, ko si omejen z neko končno hitrostjo povezave, trditev operaterja izpuhti, trdijo.

Potem so tu drugi, malo bolj prizanesljivi, ki sprejemajo omejitve omrežij in naprav v njih, in bi blagoslovili označevanje z neomejenim, če bi bil prenos podatkov po načelu, kot ga poznamo v fiksnih omrežjih. Torej »pretoči toliko gigabajtov, kolikor te je volja in kolikor ti razmere dopuščajo.« Če ti tehnologija omogoča nekaj terabajtov na mesec, prav, če ti jih par sto gigabajtov, pa tudi.

Opisati nekaj kot neomejeno je problematično, ker takoj trči ob različne interpretacije. Ob omejitve razumevanja.

Vendar takega paketa v mobilnem svetu ni. Najdlje, kolikor pridemo, je 200 GB v ponudbi za domačo uporabo (nadomestku fiksne linije) ter nekje med sto in dvesto na mesec v klasičnih paketih za uporabo v telefonih, ki vključujejo še klice in sms-e. Tu pa mogoče moramo začeti neomejenost razumevati malo drugače. Je to dovolj velika količina, da omejitve ne čutimo, četudi obstaja in mogoče celo lahko trčimo obnjo, ako se zelo potrudimo? Ne vem sicer, kaj bi moral početi, ker sam težko pridem čez dvajset ali trideset gigabajtov na mesec, ampak nekaterim uspeva. Vseeno, stotica je verjetno v letu 2019 udobno nad mejo »omejitev«. Torej še lahko trdimo, da operaterji zavajajo? Seveda bi bilo lepše, če bi našli kakšen drug izraz, ki bi bil bližje realnosti in temu, kar v resnici poskušajo sporočati. Toda pakete Brezskrbni  je Telekom Slovenije že nekoč imel in so zato izločeni iz igre, pa tudi »brez skrbi« se niti slučajno ne sliši tako udarno in marketinško močno kot »neomejeno«. Sprijaznite se, tako hvalisanje še nekaj časa ne bo izginilo. In če prilagodimo razumevanje te oznake, bo en razlog manj za bentenje ob pivu.

Kar koli že neomejeno pomeni, pa je lepo videti, da tovrstni paketi postajajo cenovno dostopni. Svoje paradne ponudbe so izboljšali in pocenili praktično vsi operaterji (A1, Telekom). Mogoče nekateri na račun vstopnih paketov, toda kdor rabi toliko gigabajtov, jih dobi za dobrih dvajset evrov na mesec. Za to pa mora vsak večni nezadovoljnež priznati, da ni slaba cena. Prav pa lahko ti gigabajti pridejo tudi za druge namene, ne samo za zabijanje časa na youtubu. Na primer za hitro nalaganje posnetkov na točno to platformo, ker je mogoče prav to način za najhitrejši upload. Je namreč manj omejen (pa smo spet pri odsotnosti omejitev) kot v paketih za fiksno uporabo. Lahko za rezervno (hitro) povezavo ali za kaj drugega. Zato – naj paketki veselo letijo po omrežju.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.


 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
7 komentarjev
 • Matjaž, ti bom kar tule napisal, morda bo še kdo kaj dodal in bo bolj pestro.
  Beseda neomejeno pač pomeni, da ni omejitve. Pri trenutnih paketih omejitev obstaja, zato ni čisto pošteno, da se uporablja “neomejeno”. Res ne vidim pametnega razloga (razen marketinškega), da ne zapišejo 100 GB in to je to. Zame je to več kot neomejeno (trenutno), za nekoga drugega morda ne. Navsezadnje tudi operaterju ne bo preprosto zadeve obogatiti. Ali bodo takrat napisali:, da so neomejeni količini dodali še 20 GB?
  Ali je zadeva za tržni inšpektorat, oglaševalsko razsodišče, evropsko sodišče v Strasbourgu? Najbrž ne. Pove pa veliko o operaterju in njegovi transparentnosti – da ne rečem etičnosti.
  Hough, govoril sem.
  Boštjan

  • Jaz se pa ne strinjam s tem. NEOMEJENO pomeni, da ti nikoli ne prekinejo interneta in da za to nič ne plačaš dodatno, da te tudi ne rabijo obvestiti. Omejitve pa so lahko – recimo omejitev je da greš v drugo državo in ni več neomejeno, da si recimo v Kočevskem rogu in nimaš signala. Če pa naredijo po 100gb decrease na 1mbps downloada je to še vedno dovolj za normalno uporabo interneta in to še vedno spada pod neomejeno uporabo. Lp, Enej

   • Jah, no, saj. Tu je pravzaprav ta kavelj, ki ga marketing hitro razreši v svoj prid. Navsezadnje obstajajo paketi s 120 GB, ali pa takšni, ki po doseženi količini znižajo hitrost na 2/1 Mbps (in onemogočijo nacionalno gostovanje). Tako da Telemach pri neomejenost ali količini podatkov ni niti prvi niti najboljši 🙁
    Sam sem za to, da so stvari čimbolj jasne in ne vzbujajo nerealnih pričakovanj. Tudi govora ali SMS ti po določenem času ne začnejo omejevati z manjšo glasnostjo ali pa daljšo dostavo sporočil.
    Mimogrede: o tem problemu smo se pogovarjali že, ko so nam kot neomejeno prodajali 5 GB. Potem je za nekaj let izginil. Predvidevam, da bo tudi tokrat tako …

    • Boštjan, samo eno vprašanje: Ali lahko pri Telemachu uporabljam internet neomejeno in zato ne plačam dodatno? Če je vaš odgovor DA potem lahko govoriva o neomejenem internetu. Kvaliteta in hitrost povezave v Bocvani in Sloveniji pa verjamem, da sta različni in tehnične omejitve obstajajo itd..
     Res pa je pa da operaterji znajo zapakirati ta pričakovanja in internet ne moremo primerjati s klici in sms-i. Se pravi, če bi tehnologija omogočala trenutno največ do 1mbs prenosa in bi ponudili neomejeno interneta, potem se lahko imenuje NEOMEJENO, ker pa omogoča več kot to in operater naredi decrase potem se ne sme imenovati NEOMEJENO.

     • Enej, hvala za vprašanje. Odgovor je nja. Najbrž se strinjate, da v resnici neomejenost ni popolna, saj kakovost storitve po prenesenih 100 GB pade. Ob nalaganju fotografij ali videa na zunanje strežnike ali ob predvajanju pretočnega videa bi uporabnik nižjo hitrost zelo verjetno hitro opazil. Za ostale stvari, spremljanje e-pošte, obiskovanje spletnih strani in podobno, bi moralo 1 Mbps (trenutno še) zadostovati. Pravzaprav bi takšno znižanje hitrosti pričakoval pri vseh paketih, ne pa, da ima večina zares neuporabnih 64 kbps.
      No, da ne skrenem preveč. Na trgu so paketi, ki omogočajo zares neomejen prenos podatkov brez zmanjševanja hitrosti, je pa že v osnovi hitrost omejena, a denimo na 4/2 Mbps, kar omogoča gledanje dovolj kakovostnega videa, le velike količine podatkov se prenašajo malo dlje. Glede na to, da smo tudi pri fiksnem internetu navajeni, da nam omejujejo hitrost in ne količin, ne bi bilo nič napak, če bi to zadevo prestavili še v mobilnega. Ob upoštevanju vseh okoliščin, ki vplivajo na hitrost prenosa podatkov v mobilnem omrežju, bi zelo verjetno lahko ponudili 10 Mbps proti uporabniku, kar bi večini zadoščalo.

 • Absolutno se strinjam s predhodnikom, v kolikor oglašujejo neomejeno so kakršnekoli omejitve zelo podla praksa. Če bodo mogli proizvajalci iz jogurtov umakniti probiotične oznake, naj takisto naredijo tudi razni operaterji ki isto zavajajo.

 • Iz pravnega vidika ne zavajajo saj podatki so neomejeni kar se količine tiče. Je pa druga zgodba drobni tisk, ki navaja 100 gb po najvišji hitrosti in potem zniža hitrost. Ampak še zmeraj je količina neomejena…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja