Kaj naj zdaj s tem Yahoojevim računom?
Matjaž Ropret 15. decembra 2016 ob 21:10

Nekoč, v začetnih internetnih letih, je bil Yahoo moj najljubši spletni ponudnik. Pri njem sem imel e-pošto, serviral mi je iskalne rezultate in novice, pa verjetno še kaj. Skozi leta sem vse bolj prehajal drugam, kot še marsikdo, ki je zrasel ob Yahooju. Svojo poštno komunikacijo sem že davno speljal na druge naslove in sodobnejše spletne kanale, pa tudi v večini storitev, kjer sem za prijavo uporabljal Yahoojev račun, sem vnesel enega od dveh ali treh drugih, ki jih zdaj večinoma uporabljam. Nekoč najljubši e-poštni nabiralnik je začel najprej po malem, potem pa zelo očitno zaostajati za konkurenco v enostavnosti, preglednosti in možnostih. Nekatere »prenove« so bile naravnost grozljive. In zdaj se moram verjetno že nekaj let vedno znova, ko se prijavim v brskalniku v brskalniku najprej otepati vnosa svoje telefonske številke (za dvostopenjsko prijavo). Kar je skrajno nadležno, ampak še dobro, da nisem popustil. Ker če bi številko vpisal, bi bila skoraj zagotovo že v rokah krekerjev.

Zadnje čase se namreč kar vrstijo poročila o vdorih v Yahoojeve strežnike. Najprej so septembra iz podjetja sporočili, da so nepridipravi že pred dvema letoma ukradli uporabniške podatke pol milijarde imetnikov Yahoojevih računov. Vmes pa so bili odgovorni tiho, čeprav so vedeli za vdor. Danes nas je, uporabnike tega ponudnika, pričakala še slabša novica. Kriminalisti so novembra Yahoojo predali datoteke, za katere je nekdo trdil, da izvirajo iz tega podjetja. Skupaj z zunanjimi strokovnjaki so jih nato prečesali in ugotovili, da so verjetno res ukradeni Yahoojevi podatki. Podatki iz kar milijarde računov, ki so jih neznanci verjetno ukradli avgusta 2013, torej pred več kot tremi leti. V Yahooju pa za napad sploh niso vedeli in jim ni niti najmanj jasno, kako se je zgodil.

Kdo po vseh teh fiaskih še lahko zaupa nekoč najpomembnejšemu internetnemu podjetju? Po zadnjih informacijah Bloomberga je tudi Verizon, ki je pred časom objavil namero o prevzemu, začel iskati možnost za znižanje zneska ali celo odstop od posla. Verjetno vas Sloveniji ni več veliko, ki še komunicirate prek Yahooja. Če sta bila nekoč ta in Hotmail, že nekaj časa dominira Gmail. Mogoče je kje kakšen junak z Microsoftovim (Outlook) ali Applovim e-poštnim računom, pa kdo, ki uporablja Fastmail ali kakšno drugo spletno storitev. Nekateri prisegajo kar na račune pri svojih operaterjih (Siol oz. Telekom, Telemach, …), bolj vešči imajo (imamo) nabiralnike na svojih domenah. V vsakem primeru se je najbolje Yahooju čim bolj odreči. Sam zdaj tja noter dobivam samo še (večinoma) promocijske obvestilnike, ki bi jih brez težav pogrešal. Ali pa bi se nanje naročil s kakšnim novim računom. Še največja težava je fotografska storitev Flickr, ki jo je Yahoo kupil pred časom in ki zahteva njegov račun. Vendar se tako za shranjevanje kot za bahanje s fotografijami da najti kakšno alternativo (500px, imgur, nenazadnje google foto).

Vsekakor svetujem, da najprej zamenjaš geslo za račun na Yahooju, če ga v zadnjih letih nisi in se je po možnosti znašel v eni od zbirk podatkov iz omenjenih vdorov. Nato ta naslov odstrani iz prijav v druge storitve (spletne trgovine, pretočna glasba in video, letalske in hotelske rezervacije, …) in izvozi arhiv, da lahko nazadnje mirne vesti zapreš račun. Na žalost storitev v spletni obliki ne ponuja te možnosti, zato je treba Yahoojevo pošto nastaviti v e-poštnem odjemalcu (Outlook, Thunderbird) in tam uporabiti možnost izvozi. Zadnji korak pa je lahko dejansko zapiranje računa, kar je mogoče storiti na naslovu https://edit.yahoo.com/config/delete_user.

Za Verizon ali koga drugega Yahoo verjetno še ima nekaj vrednosti, malo zaradi svojih naložb, malo tudi zaradi medijske dejavnosti, ampak za uporabnike e-pošte je že zdavnaj nima več, zato je čas za slovo.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja