Kaj načrtujejo za leto 2020? (Samsung)
Matjaž Ropret 1. januarja 2020 ob 07:15

Napovedovati, katere izdelke in tehnologije bo Samsung predstavil v prihodnjem letu, je preprosto in zahtevno hkrati. Za določene stvari lahko točno napovemo, kdaj prihajajo, običajno pa tudi precej vnaprej izvemo, kakšne bodo. Se pa zraven najde tudi kakšno presenečenje.

Januar bo verjetno še dokaj umirjen, čeprav sta že na poti v trgovine nova telefona Galaxy A51 in A71 s kar lepimi izboljšavami glede na predhodnika Galaxy A50 in A70 – večjim zaslonom, naprednejšim foto-video sklopom, malce hitrejšim procesorjem in še čim -, običajno pa v začetku leta Samsung že prikaže glavnino vsakoletne pahljače televizorjev. Pri slednjih utegnemo kaj konkretnega videti že takoj po novem letu na sejmu CES. Na njem so sicer zadnja leta prikazovali prototipe z zaslonskimi tehnologijami, ki naj bi sčasoma nadomestile OLED. Toda te še niso tako blizu, da bi lahko televizorje z njimi že v kratkem pričakovali v trgovinah. Tako govorice pravijo, da bo Samsung na tem sejmu predstavil televizorje z bistveno kakovostnejšimi zvočniki oz. zvočnimi letvami, kot so jih vgrajevali doslej.

Že nekaj časa se govori o cenejših izvedenkah Galaxyja S10 in Galaxyja Note10. S 10 Lite in Note 10 Lite bosta podobna paradnim telefonom iz leta 2019, le z drugačnimi procesorji in nekaterimi detajli, zaradi katerih bosta lahko za kakšnih sto evrov cenejša. Malce je sicer vprašljivo pošiljati taka telefona v prodajo zdaj, ko so že zelo blizu nasledniki in ko so cene “originalom” že padle, a pri Samsungu že vedo.

Domnevni Galaxy S11. Foto: OnLeaks

Prva večja, mogoče celo najpomembnejša novost prihaja sredi februarja. Vsaj predstavitev bo takrat, v trgovinah jo lahko pričakujemo marca. Linija Galaxy S11 (če ne bodo po zgledu Huaweija preskočili z desetice na številko dvajset) bi lahko pomenila največji preskok od Galaxyja S6 naprej. Takrat je Samsung prešel na kovinsko-stekleno zasnovo ohišja, vgradil fotoaparat, ki ga v osnovi poznamo še danes, ukrivljen zaslon je prešel v množični izdelek. Zdaj dobro obveščeni pravijo, da bo zaslon imel višjo frekvenco osveževanja od standardnih 60 Hz, fotoaparat s tremi objektivi in pomožnim za merjenje globine (ToF) bo menda povsem nov, z glavnim tipalom s 108 milijoni pik, precej večje naj bi bile baterije v vseh izvedenkah. Za največ razburjenja bo zagotovo poskrbelo omenjeno fotografsko tipalo, podobnega, dobavitelj je prav Samsung, že vgrajuje Xiaomi v telefon Mi Note 10. Vendar morda marsikdo sploh ne bo opazil, da ima tako ločljivost, kajti privzeto naj bi kar bloke po devet pik (3 x 3) združeval v eno, s čimer bo izhodna ločljivost enaka kot doslej – 12 megapik.

Približno hkrati z S11 lahko pričakujemo še drugi Samsungov telefon s prepogljivim zaslonom. Kakšno ime bo nosil, še ne vemo, bo pa reč drugačna kot Galaxy Fold. Ne bo namreč tablica, ki se zloži na velikost telefona, temveč bo preklopni telefon v slogu Motorole Razr. Torej bo na notranji strani zaslon z diagonalo nekaj čez šest palcev, zadeva pa se bo lahko zložila za polovično površino in nekaj večjo debelino od običajnega mobilnika. Cena bo menda za kakšnih sto ali dvesto evrov nižja od omenjenega konkurenta, kar pomeni, da bo tudi od Folda za približno šeststo evrov cenejši.

Kaj bo Samsung počel z urami in zapestnicami, lahko samo ugibamo in špekuliramo, skoraj zanesljivo pa bo po dokaj dobrem sprejemu zapestnice Galaxy Fit pripravil naslednico. Upamo, da tokrat s podporo satelitskemu določanju položaja za bolj natančno merjenje vadbe. In če pride tudi naslednica cenejše Galaxy Fit e bi morala biti bistveno izboljšana, kajti v istem cenovnem razredu Xiaomijevi izdelki ponujajo bistveno več. Tudi pri urah bi bil čas za nekaj res novega, z naprednejšim procesorjem, večjim poudarkom na čim daljši avtonomiji, v moški in ženski različici. Razmislili pa bi lahko tudi o združitvi vseh aplikacij v eno ter njihovi optimizaciji, še posebej glede obremenjevanja baterije v telefonu.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Letošnji Galaxy Note10(+) je bil deležen pozitivnega sprejema, vseeno pa se zdi, da se tudi v korejski korporaciji zavedajo nujnosti večje diferenciacije med to linijo in družino telefonov Galaxy S. Zgolj pisalo in poudarjanje preobrazbe telefona v namizni računalnik, kar zmorejo tudi modeli brez imena Note, ni več dovolj. Katere bodo dodatne razlikovalne lastnosti, še ne vemo, je pa menda za konec poletja ali jesen v pripravi tudi dejanski naslednik Galaxyja Fold (tisti pomladni preklopnež bo dodatni model). Zato se postavlja vprašanje, ali lahko Samsung kar z njim že zamenja uveljavljenega Notea. Morda, če bo tehnologija že toliko vzdržljivejša in cenejša, da ne bo pretiranih dvomov o dolgotrajnosti zaslona in da bo cena blizu tisoč evrom, kar pa se zdi malo verjetno.

V zadnjem letu ni bilo veliko novosti pri monitorjih, zato je zagotovo čas za kaj konkretnega na tem področju. Prenosnike korejski koncern tudi še izdeluje, med njimi nekatere zelo atraktivne, vendar jih ne prodaja v Evropi. Ni izgledov, da bi se to spremenili, nič pa ne bi imeli proti. Zanimivo bo tudi videti, koliko poudarka bodo še dajali cenejšim tablicam, kajti tam prav tako že nekaj časa ni bilo konkretne osvežitve ponudbe. In pa, kje so ostale ambicije z izdelki za pametni dom.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja