Kaj načrtujejo za leto 2020? (Apple)
Matjaž Ropret 14. januarja 2020 ob 06:36

Ko Apple enkrat uveljavi določen izdelek, je eno najbolj predvidljivih podjetij na svetu. Toda vsake toliko preseneti s čim res novim ali drugačnim, pa naj bo to iMac, iPhone, Macbook Air, iPad ali Airpods. Letos ni nujno, da bo prišla na vrsto katero od tovrstnih novosti, denimo očala za dodano resničnost, o katerih se že dolgo šušlja, kar pa nikakor ne pomeni, da bo dolgočasno jabolčno leto. Prej nasprotno.

Najvrednejša korporacija na svetu je že lani storila lepe korake k popolni osvežitvi in tudi večji koherentnosti svoje ponudbe, še posebej pri tablicah in osebnih računalnikih, a jo letos čaka še kar nekaj dela na tem področju. Zato bomo videli več novih Macbookov in iPadov, zraven pa tudi večje število iPhonov v enem letu kot običajno, po novih različicah pa kličejo še nekatere druge naprave.

Še posebej prenosniki Macbook ostajajo nekoliko konfuzni. Ločnica med Macbookom Pro 13 in Macbookom Air ni povsem jasna, saj je pri osnovnih konfiguracijah cenovna in zmogljivostna razlika majhna. Manjši, 12-palčni Macbook je sploh povsem izgubil pravi pomen, med 13- in novim 16-palčnim Pro-jem pa zdaj zeva kar velika vrzel. Kar je skorajda povsem zanesljivo, je prenova 13-ice s procesorji Core desete generacije in novo (staro) tipkovnico, kakršno je namesto osovražene »metuljčkaste« dobila 16-ica. Hkrati bi lahko Apple vgradil še Wi-Fi 6, povečal osnovno količino diska SSD s 128 na vsaj 256 GB in opravil še kakšno izboljšavo. Govori se, da novi Macbooki Pro 13 prihajajo že pomladi ali pa najkasneje v začetku poletja na razvijalskem dogodku WWDC.

Macbook Air je lani dobil majhno osvežitev, a bi mu tudi dobro deli novejši in zmogljivejši procesorji, zanimivo pa bo videti, v kaj bo Apple vgradil zaslon z osvetlitvijo Mini LED, o katerem se govori že nekaj časa. Tam so namesto svetečih diod ob strani za osvetlitev zaslona LCD izjemno mahne diode razporejene po zadnji strani, kar omogoča bolj precizno določanje, kateri deli ekrana so svetli in kateri temni, s tem pa boljše kontraste, bolj natančne barve in druge prednosti. Ne bi bilo presenetljivo, če bi se odločili za nov model z velikostjo zaslona okrog 14 palcev, nekje vmes med 13,3 in 16 palci, ki bi ga promovirali kot še posebej primernega za »ustvarjalno« delo na terenu (za fotografe, youtuberje in še koga). Česar pa zanesljivo ne bomo videli, so Macbooki z AMD-jevimi procesorji Ryzen. Okolje MacOS in programi zanje so tako optimizirani za Intelove procesorje, da je edini potencialni naslednji korak prehod na procesorje Arm pri določenih modelih, s čimer bi pridobili večjo energijsko učinkovitost ter bi lahko uporabili osnovo z aplikacij za sistem iPadOS.

Prav tako spomladi zelo verjetno prihaja tudi osvežitev tablic iPad Pro. Glede na že dve povečanji manjše od prve generacije naprej, tokrat ni pričakovati, da bi se diagonala zaslona povečala z zdajšnjih 11 palcev. Enak bo verjetno ostal tudi večji, 13-palčni. Ena od izboljšav, čeprav po mojem mnenju nepotrebna, bo pri kameri oz. kamerah. Boljša bi bila pocenitev večjih kapacitet shrambe in povezljivosti LTE (čemu rečejo Cellular), česar pa Apple skoraj zagotovo ne bo storil, ali, če že, minimalno. Moral pa bo vnovič premisliti, v kolikšni meri te naprave res lahko nadomeščajo PC-je, tudi zaradi programskih omejitev, ki jih v zadnjem času sicer rahljajo, vendar še premalo in prepočasi.

Domnevni iPhone SE 2 oz. iPhone 9. Foto: OnLeaks

Največ se bo pred poletjem skoraj zagotovo govorilo o novem telefonu. Pa to še ne bo naslednik 11-ic, ampak druga generacije modela iPhone SE. Če se bo imenoval iPhone SE 2 ali iPhone 9, skoraj ni dvoma, da bo na pogled skorajda identičen kot vsi med številkama šest in osem, saj so očitno pri Applu še enkrat več reciklirali tisto ohišje. Ljubitelji res majhnih telefonov ne bodo najbolj srečni, saj se bo poslovil še zadnji res liliputanski predstavnik, poleg tega bo ohišje na pogled rahlo zastarelo, z veliko neizkoriščenega prostora in čitalnikom prstnih odtisov na sprednji strani. Tu še vedno ne bodo naredili poenotenja na Face ID, temveč bodo tako pri iPhonih kot iPadih še naprej dražji predstavniki imeli odklepanje z obrazom (FaceID), cenejši pa s prstom (TouchID). Notranje sestavine bodo znova kombinacija tega, kar najdemo v iPhonih zadnjih let, fotoaparat z zgolj enim objektivom, pri čemer pa naj cena ne bi bila višja kot 500 evrov. S tem pa bo telefon zagotovo zelo priljubljen med kupci, ne glede na to, da na pogled ne bo najbolj moderen.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Jeseni bomo nato zagotovo dobili vsaj tri, mogoče pa celo štiri dvanajstice. Ali bo iPhone 12 Pro že prinesel popolnoma novo obliko, z manjšo zarezo ali morda sploh brez nje, še ni povsem jasno. Lahko bi jo, a tudi štiri generacije z enakim dizajnom ne bi bile nič nenavadnega. Vsekakor naj bi vsi modeli šli na zaslon OLED, pričakujemo podporo za omrežja 5G, pa tudi novo »globinsko« kamero za učinke dodane resničnosti in pomoč pri portretnem načinu ter še čem. V kolikor bodo res štirje modeli, bi tudi »osnovni« iPhone 12 imel dve različni velikosti, poleg zdajšnje še malo manjšo izvedbo s približno 5,4-palčnim zaslonom. Proizvajalci pač ugotavljajo, da vsem vendarle niso po godu orjaški telefoni.

Za nadgradnjo bi bila letos zagotovo zrela televizijska »škatlica« Apple TV 4K, saj bo poleti minilo že štiri leta od zadnje, ko so uvedli podporo za sliko 4K. Pri slušalkah bo verjetno mirno, saj so Airpods Pro še sveže in večinoma razprodane, zato ne bo razlogov za nov model. Morda bodo jeseni znova predstaviti novo uro, vendar tudi ne bi bilo nič presenetljivega, če bi to zamaknili v 2021, kajti konkurenca doslej ni pokazala česa, kar bi ogrozilo Applov primat na tem področju. Pri PC-jih pa bi morali posodobiti najmanj komponente v Macu Mini, če ne celo povsem na novo premisliti koncepta tega izdelka.   

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja
  • Ne da ne bo najbolj moderen, ampak zgleda hudooo star ta SE, nasploh pa dvomim, da jim bo tokrat uspelo s to šaro.
    Ali so že izumili, če dobiš sms z povezavo na neko lokacijo. Kako to urediti, da se odpre z google maps in ne z apple maps? Ena izmed 1000 omejitev, ki me je pregnala iz epla.

  • Mogoče te je tvoja nevednost pregnala iz “epla”,še vedno privabljajo iPhone in ostali izdelki od Appla vedno več kupcev.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja