Kaj je storiti Huaweiju in kaj morebitnim kupcem njegovih telefonov brez ekosistema aplikacij in storitev?
Matjaž Ropret 21. septembra 2019 ob 06:53

Huawei je predstavil Mate 30 Pro in strojno je telefon fantastičen, o tem s(m)o se skoraj vsi prisotni na münchenskem sejmišču soglasno strinjali. Vendar tudi po dogodku zgolj iz koščkov informacij sestavljamo zgodbo o programskem in prodajnem vidiku tega izdelka (in manj pomembnega »običajnega« Mate 30) ter seveda vseh prihodnjih mobilnikov tega podjetja.

Richard Yu, direktor telefonskega posla v kitajski korporaciji, se je kočljive zadeve dotaknil šele proti koncu predstavitve in precej bolj na hitro, kot bi se mi zdelo prav. Povedal je, da na telefonu ni nameščenih Googlovih mobilnih storitev (GMS), temveč so jih nadomestile Huaweijeve (Huawei Mobile Services, HMS) ter lastna trgovina z aplikacijami App Gallery. Mimogrede, to je bilo tudi enkrat, da je v uri in pol sploh izrekel besedo Google, Androida mislim, da ni izustil. In da bodo za privabljanje dodatnih aplikacij vanjo, trenutno jih tržnica premore pičlih 45 tisoč (proti 2,7 milijona v Googlovi Trgovini Play), namenili milijardo dolarjev. Nič pa komentiral dejstva, da ta telefon, kolikor je hardversko izreden, debitira popolnoma brez ekosistema aplikacij in storitev. Kot se tudi ni spustil nič globje v možnosti uporabnikov. Zato se dajmo mi.

Razumem, da se vodilnim v Huaweiju para srce, ker ne morejo sploviti super-duper novega izdelka v popolni formi. In da bi se najraje pretvarjali, kot da je vse v redu. Pa vendar tak pristop ni najboljši, podjetje se nikomur ne smili (zakaj bi tudi se?) in potencialni kupci si zaslužijo dodatnih informacij. Če predpostavimo, da pavšalne obtožbe o prekrških (prisluškovanje, kraja intelektualne lastnine, …) nimajo resne osnove, v kitajskem podjetju res niso sami krivi za situacijo, v kateri so se znašli. Toda marsikdo, tudi blizu podjetja, je prepričan, da so vodilni slutili take ali drugačne ukrepe proti njim, in so zato že pred časom sprožili rezervne scenarije. Seveda je problem, da mogoče pravega načrta B sploh ne more biti, ker bi vsak moral vključevati Google. Toda po več mesecih, mogoče celo letih premlevanja alternativ, bi morali tako predstavitev, kot so jo izvedli v četrtek, ali prestaviti za nedoločen čas ali pa izvesti z veliko več dodatnega pojasnjevanja.

Mate 30 Pro bo torej šel v prodajo z odprtokodnim Androidom, preoblečenim v EMUI 10, in Huaweijevo trgovino. Kolikor nam je znano, ta čas tudi v Sloveniji intenzivno nagovarjajo razvijalce aplikacij, naj se vpišejo v App Gallery in tudi tam ponudijo svoje programčke, igre in storitve. Pri tem pa obljubljajo določene ugodnosti (da temu ne rečemo »podkupnina«) ter delitev prihodkov po razmerju 85 : 15 namesto običajnega 70 : 30. Ker je to še vedno Android, je bolj ali manj treba samo vpisati aplikacije, dodatnega dela ni. Vsaj v idealnem scenariju ne, kajti ne vemo povsem natančno, koliko so določene aplikacije odvisne od manjkajočega dela operacijskega sistema – Googlovih storitev – in bi jih bilo treba za HMS v določeni meri prilagoditi. A vseeno to ni prenos v drug operacijski sistem, kot se je nekoč trudil Microsoft z Windows Phonom ali kar morda že prihodnje leto čaka Huawei s Harmony OS. Pa vendar, tudi če podjetju uspe lepo zapolniti App Gallery z lokalnimi in globalno pomembnimi aplikacijami, glavnega problema še vedno ne bodo rešili. Tam notri nikoli ne bo niti ene od Googlovih zadev, kot je nekoč ni bilo v Microsoftovi tržnici, pa verjetno tudi nobene druge ameriške. To pa pomeni, da pretežnega dela najbolj uporabljanih in nepogrešljivih aplikacij po tej poti ne bo mogoče namestiti. In še nekaj – Google je lastnik znamke Android, zato Huawei niti ne more direktno povedati potrošnikom, da na telefonih teče ta sistem. Omenja lahko samo EMUI.

Domnevno se bo dalo iz namestitvenih datotek APK in iz drugih virov namestiti vse manjkajoče aplikacije in tudi zbirko Googlovih storitev, ki so nujne za pravilno delovanje. Kar težavo lahko delno reši, popolnoma pa ne. Ne vemo povsem natančno, kako globoko gredo GMS in ali kasnejša namestitev Storitev Google Play prinese pravilno integracijo aplikacij v sistem in vse funkcionalnosti, ki so jih uporabniki navajeni. Poleg tega se take »od strani« naložene aplikacije ne posodabljajo in lahko tudi nehajo delovati, ko postane nameščena različica prestara. Marsikatera aplikacija se najprej poveže v strežnike ponudnika in če ji ti povedo, da njena različica »ni več podprta«, se preprosto zapre. S tem se zagotovo vsake toliko časa sooči vsakdo, ki poskuša v Sloveniji poganjati Android Auto ali pa še kakšno drugo v naši državi uradno neprisotno storitev. Seveda je možno iz neuradnih virov prenesti tudi Trgovino Play in s tem predvidoma rešiti težavo posodabljanja aplikacij, vseeno pa ostaja vprašanje, koliko kupcev se bo tega lotilo oz. bi se sploh znalo lotiti.

Vprašanje je tudi, koliko opravka bodo s telefoni, na katerih ne bo Gmaila, Googlovih Zemljevidov, Youtuba, Facebooka, Instagrama, Twitterja, Netflixa in še marsičesa, želeli imeti operaterji. Vsekakor se bodo otepali vloge, da bi bili oni tisti, ki bi kupcem kazali način namestitve vsega tega manjkajočega. Toda še večji zadržek utegnejo operaterji imeti zaradi varnostnih popravkov sistema. Pri teh je sistem tak, da jih izdaja Google, potem pa jih proizvajalci vkomponirajo v svoje posodobitve. Google jih vključi tudi v odprtokodno različico OS-a, vendar šele čez nekaj časa. Tudi glede tega bo moral Huawei prepričati operaterje širom Evrope, da je vsaka skrb odveč.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Zdi se, da je trenutna strategija nekako taka. Prihodnji mesec začeti s prodajo linije Mate 30 v azijskih državah (in morda še katerih), kjer Googlove storitve, pa tudi mnoge druge ameriške ne igrajo nobene vloge. Evropski štart pa načrtovati za takrat, ko se bo v App Gallery natekla dovolj velika številka aplikacij in ko bodo (če bodo) operaterji za silo pomirjeni glede različnih pomislekov, da bo vse skupaj imelo vsaj nekaj smisla. Vmes pa delati še na ekosistemu med seboj lepo sodelujočih naprav – poleg telefonov še prenosnikov, ur, slušalk, tudi televizorjev in tipal za pametni dom –, kar naj bi prepričalo kupce, da kljub vsemu ostanejo pri trenutno drugem največjem proizvajalcu telefonov na svetu. In moliti, da se morda zgodi kakšen preobrat v ameriški administraciji. Slednje je mogoče še najpomembnejši del strategije, vse ostalo je glede na izkušnje s preteklimi podobnimi poskusi prav lahko vnaprej obsojeno na neuspeh.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
3 komentarji
  • Moj S7 že nekaj časa od Googla uporablja samo zemljevide, se mi pa zdijo Samsungove aplikacije čisto OK, pa tudi ostale proste aplikacije so v redu, sploh YT dela čisto v redu, pa še reklam ni. Huawei mora v bistvu posvetiti pozornost zemljevidom, kar ne bo težko, možnosti je več. Vse ostalo o Google aplikacijah je samo fama in nateg. Še to, da si na telefon inštaliram FB, mi še na kraj pameti ne pade, enkrat mi je že pokradel vse kontakte in potem mi je ponujal za prijatelje vse, ki so imeli mojo telefonsko in FB na telefonu. Sicer pa želim Huaweju veliko sreče in uspeha, saj nujno potrebujemo še enega močnega igralca med OS.

    • Zemljevidi niso glavni problem, Here we go je npr. povsem v redu alternativa. Za zelo veliko uporabnikov sta nepogrešljivi storitvi Youtube in Gmail. Seveda so posamezniki, ki jim je povsem vseeno za to dvoje, toda ne moremo izhajati iz lastne izkušnje, ko govorimo o tem, kaj je pomembno množičnemu trgu.

  • Se strinjam s tabo za množice, Here we go ne poznam, za YT uporabljam PlayTube, se mi zdi boljši od Googlovega YT, za gmail pa vemo, če ne bi bilo 15GB oblaka, bi marsikdo šel drugam, se mi zdi butasto, da moram za neželeno pošto skrolati nekam dol pa še en klik, pri Siolu, GMX, Outlooku etc pa to takoj vidiš.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.