Kaj bo prinesel telefonsko-tablični origami?
Matjaž Ropret 9. novembra 2018 ob 12:15

Zdi se, kot da celotna »telefonska« industrija tekmuje, kdo bo prvi imel v prodaji izdelek s prepogljivim zaslonom. Še posebej tisti proizvajalci, ki v tem vidijo (začasno) rešitev v zadnjem času nerastočih prihodkov. Tehnološko so telefoni z zložljivim zaslonom res fascinantni. Ko pa človek začne malo bolj razmišljati o njih, vseeno pride do zaključka, da hitenje pri tej inovaciji mogoče ni najbolj pomembna vrlina.

Foto: Samsung

O tem, da bi tablico ali nekaj podobnega prepognili na telefonsko velikost marsikdo sanja že nekaj časa. Ali pa o tem, da bi, kot pred stoletji iz zvitka razpotegnil zaslon, na njem pogledal video, ter ga nato zvil nazaj ter zadevo pospravil v žep. Še bolj znanstvenofantastično bi bilo, če bi se skoraj prosojen zaslon pripeljal iz mize ali omarice, ko bi ga rabili, potem pa bi se spet umaknil, da ne bi zasedal prostora. Prototipi obstajajo, mogoče še ne tako dodelani kot izvedbe v filmih, pa vseeno navdušujoči. Želja po takih rešitvah je nedvomno prisotna, več poskusov smo že videli in inženirski izziv je velik. Večje pa je vprašanje dejanske smiselnosti, uporabnosti in praktičnosti zložljive naprave. Razlika je nekaj imeti zaradi kulske tehnologije ali zaradi resnične dodane vrednosti. In pri pametnih telefonih pa še kje drugje vedno znova dobivamo potrditev, da optimizacija absolutno vedno zmaguje nad domnevno večjo fleksibilnostjo ali vsestranskostjo.

Prejšnji poskusi z dvema zaslonoma, kot pri Sonyjevi tablici S2 ali ZTE-jevem Axonu M, ne štejejo. Tam se ni nič prepogibalo in zvijalo, samo na vsakem od polov je bil vgrajen zaslon, med njima pa je ostalo kar precej roba in tako črnega pasu na sredi, če je bila slika razpotegnjena čez oba ekrana. To pač ni to. Toda prihajamo v ero pravega prepogibanja. Za zdaj sta svoji napravi predstavila ali napovedala malo znani kitajsko-ameriški Royole in tehnološki velikan Samsung. Vemo pa, da nekaj podobnega snujeta vsaj še Huawei in LG, najbrž pa še kdo. Kajti, ko enkrat eni »kitajci« izdelajo nekaj, ni več daleč čas, da bodo tehnologijo imeli bolj ali manj vsi. Prepogljivi telefoni/tablice prihajajo, to je dejstvo, vprašanje je samo, kako hitro in za kakšno ceno. O tem več v nadaljevanju, poglejmo najprej, kakšna sta oz. naj bi bila prva izdelka.

Royole Flex Pai. Render: Royole

Royole FexPai je v iztegnjenem položaju, če mu tako rečemo, kot tablica. Potem pa se prepogne v telefon, ki ima zaslon na obeh straneh in seveda čez rob. Samsungov Infinity Flex ali Infinity X ali Galaxy F ali kakorkoli se mu bo že reklo, je kot knjiga. Če uporabim analogijo iz telefonskega sveta, podoben kot stari Nokijin Communicator. Kadar je oz. bo zaprt, bo imel na eni strani dokaj majhen, približno 4,7-palčni zaslon. Če ga bo uporabnik odprl, pa se bo razkril in zravnal skoraj osempalčni upogljivko. Telefon zunaj, tablica notri. Sliši se zelo zanimivo, koliko bo res dobro in uporabno, bomo lahko sodili, ko reč dobimo v roke, lahko pa malo špekuliramo o obeh in še kakšnem konceptu. Še prej pa lahko povemo, da bo FlexPai v ZDA stal 1300 dolarjev (brez davka) in da naj bi bilo treba po naših informacijah za Samsungovo zložljivo tablico odšteti okrogla dva tisočaka.

Ideja je seveda vznemirljiva. Na manjšem zaslonu preverjaš, kaj je novega, ko te nekaj pritegne ali moraš kaj postoriti, pa ga ali povečaš ali odpreš večjega, in to storiš kot gospod. S seboj pa ni treba nositi dveh naprav, ampak samo eno (v žepu!), ki jo lahko prilagajaš trenutnim potrebam. Je pa v izvedbi veliko pomislekov, potencialnih omejitev in pomanjkljivosti v primerjavi s tem, kar uporabljamo danes. Prvo vprašanje je že to, kje naj bo prepogljivi zaslon. Na zunanji strani, kot so si zamislili v podjetju Royole, ali znotraj kot pri Samsungu? Zunanja rešitev ima mogoče več smisla, če naj bo naprava (tudi) čim bolj podobna dobremu telefonu. Notranja pa za večjo zaščito zaslona, ki zaradi upogljive narave ne bo imel danes skoraj nujnega zaščitnega stekla (Gorilla Glass ali kakšna podobna rešitev). Toda vsakič sproti odpirati knjigo ali pa trpeti z majhnim zaslonom ni idealno.

Zanimivo bo videti, kako enostavno in trpežno bo sploh to zgibanje. Kako bodo izvedeni tečaji za preostali del naprave, ki se bo tudi morala poklopiti. Na sejmih sem že videl in pretipal nekaj izdelkov, pretežno VR-očal znamke Royole, in njihovo kvaliteto bi najlažje opisal kot – kitajsko. Tudi na videih se vidi, da FlexPai ne gre v popolno ravnino, da na sredi ostane hribček, gubica. Pa tudi, da naprava nasploh ni kakšen dizajnerski presežek. Pri Samsungu je z videov in fotografij tudi očitno neskladje med eno in drugo polovico. Res je, to je še vedno prototip, a vseeno, pomisleki so za zdaj utemeljeni.

Samsungov Infinity Flex v temi konference za razvijalce. Foto: Samsung

Pojdimo naprej. Kako debela bo naprava z zloženem stanju? Kako se bodo prilagajali uporabniški vmesnik in aplikacije?  Kako svetel in nasploh kakovosten bo zaslon? (Kdo ve, če ni Samsung naprave napovedal v precejšnji temi tudi zaradi povprečne svetilnosti ekrana, ne samo zato, ker še skriva končno obliko) Kako bo s fotoaparati in zvočniki, kje bodo tipke, kakšna bo biometrika, kako se bo upogljivosti prilagajala baterija in tako naprej. Na te zadnje dileme bi še toliko bolj naleteli pri zaslonih, ki se nekam zvijejo. Po možnosti v čim manjši tulec. Vsaka od izvedb zaslona, ki se lahko pospravi, poleg najmanj ene zelo očitne prednosti, prinese tudi kopico slabosti. Zato bodo proizvajalci morali res dobro utemeljiti prednosti te novotarije ter s tehnologijo in izvedbo tako navdušiti, da bomo prezrli katero od teh potencialnih slabosti.

Četudi se izkaže, da bo prva generacija tovrstnih origamijev neodporna na večino naštetih hib in bo uporabna vrednost prenizka, cene pa previsoke, vseeno upam, da tokrat proizvajalci ne bodo obupali po prvem neuspešnem poskusu. To se zelo pogosto zgodi, a je škoda, ker sama ideja ni bila napačna, samo izvedba je bila slaba ali pa tehnologija še ni bila zrela.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Naslovna fotografija: Samsung

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.