Kaj bo prinesel Applov »strašljivi« dogodek?
Matjaž Ropret 25. oktobra 2023 ob 10:24

Apple je za ponedeljek napovedal spletno predstavitev z naslovom »Strašljivo hitro« (angl. Scary Fast), kjer bo zelo verjetno obelodanil nove ali osvežene osebne računalnike Mac. Katere in ali jih bodo poganjali tudi novi procesorji M3, se niti najbolje obveščeni ne morejo zediniti.

Tokratni dogodek bo nenavaden, saj bo zgolj na spletu (predvajali bodo vnaprej posnet in zmontiran video), ne tudi na konkretnem prizorišču, in bo potekal ob neobičajnem času, ob petih popoldne po lokalnem v Kaliforniji, kar pomeni ob enih ponoči po srednjeevropskem času. Običajno so Applovi dogodki ob 10h dopoldne po tamkajšnjem oz. ob sedmih zvečer po našem času. Zelo bi me tudi čudilo, če bi novo generacijo procesorjev, predvidoma prvo z razdaljami med osnovnimi gradniki vsega 3 nm (doslej 5 nm), predstavili na spletnem dogodku. Ni sicer nemogoče, ker pri čipih tako ali tako ni česa videti in prijeti v roko, pa vendar se mi zdi zadeva dokaj pomembna. Tudi zato, ker je bila aktualna generacija M2 zgolj »navita« prva generacija, s posledično višjo porabo in več segrevanja, kot taka pa precejšnje razočaranje in tudi eden od razlogov za upad prodaje, saj potencialni kupci niso videli veliko razlogov za nadgradnjo ali preprosto čakajo na konkretnejši napredek.

Prav zaradi slabih prodajnih številk menda Apple zdaj malodane na vrat na nos pripravlja dogodek in pošilja nove računalnike v trgovine, četudi nekateri trdijo, da so količine nizke. Ni seveda nujno, da bodo M3 in prenosniki ter namizniki z njim sploh del predstavitve. Morda bodo res s tem počakali vsaj še do pomladi in bo tokrat na vrsti zgolj osvežitev računalnika vrste vse-v-enem iMac s procesorji generacije M2. Vse možnosti so do noči s torka na sredo še odprte.

Imam pa nekaj idej, kaj bi Apple lahko storil oz. moral storiti za povečanje prodaje računalnikov Mac. Vendar hkrati vem, da tega skoraj zagotovo ne bo naredil, ker bi si drastično znižal dobičkonosnost, ta pa je pri tej korporaciji glavno in skorajda edino merilo. Prvo je zvišanje količine osnovnega pomnilnika, tako delovnega kot podatkovnega. Za enako ceno, seveda. Hkrati pa tudi pocenitev pomnilniških nadgradenj. Maci imajo v osnovnih izvedbah še vedno pičlih 256 GB diska in 8 GB delovnega pomnilnika, medtem ko konkurenčni prenosniki in namizni računalniki pri cenah nad tisoč evri brez izjeme nudijo vsaj 16 GB pomnilnika in 512 GB diska, neredki se za ceno vstopnega Macbooka Air prodajajo s terabajtnim diskom (ustrezno hitrim vrste NVMe). Medtem povišanje količine pri Applovem prenosniku s standardnih 8/256 GB na 16 GB / 1 TB pomeni približno 700 evrov višji strošek, kar je lahko 50-odstotna podražitev.

Naslednja možnost je kakšna dodatna kategorija znotraj prenosnikov in uskladitev velikosti namiznih računalnikov iMac s smernicami, ki so prisotne že dolgo, precej dlje kot obstaja »novi« 24-palčni model. Pri prenosnikih so sicer poleti uvedli 15-palčnega Macbooka Air, ravno v času, ko so skoraj vsi ostali proizvajalci prešli na 16-palčno diagonalo zaslona, tako da se lahko Apple hvali z »najboljšim 15-palčnim prenosnikom.« Ni tako težko biti najboljši, če so konkurenca zgolj poceni in kakšen nišni (poslovni ali igričarski) modeli. Nekoč so prodajali š 12-palčnega Macbooka z maso enega kilograma. Zdaj, ko bi s procesorjem serije M in novimi baterijami res lahko dosegli maso enega kilograma, hkrati pa še vedno zagotavljali več kot spodobne zmogljivosti in trajanje baterije, ni o takem modelu ne duha ne sluha. Prav tako Apple ne izkorišča priložnosti, ki jih dajejo različni zasloni – na dotik, prepogljivi, OLED -, in malodane vse ciljne skupine, od običajnih domačih uporabnikov, prek poslovnih do ustvarjalcev vsebin nagovarja z enakimi, ne zares prilagojenimi izdelki.

Osrednji iMac, ki nikakor ni poceni, medtem še vedno vztraja pri 24-palčnem zaslonu. Res so ga ob redizajnu povečali s prejšnjih, že skoraj prazgodovinskih 21,5 palcev, toda za PC je že leta nekako osnovna diagonala monitorja 27 palcev.  Od tu naprej se gre nato v široke in morda tudi ukrivljene monitorje. Seveda bo kdo trdil, da ti zasedejo preveč prostora, toda ta argument nima osnove v realnosti, ker je razlika zanemarljiva, še posebej ob ustrezno tankih robovih okrog zaslona, ki pa se jim Apple izogiba. Zelo bi si želel tudi konkretne tipkovnice in miške namesti tistih minimalističnih, ki ju že leta prilagajajo zraven in sta slogovno morda zanimivi, v praksi pa za resno delo neuporabni.

Pričakujem, da ničesar od naštetega prihodnji teden ne bodo videli, bilo pa bi vznemirljivo, če bi Apple kdaj stopil iz svoje za deset let vnaprej začrtane poti in se neposredno meril s konkurenco.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja