Jutrišnja vojna: Kolaž že stokrat prežvečenih idej! (#videonapovednik)
Marjan Kodelja 7. julija 2021 ob 06:55

Chris Pratt je edina svetla točka filma, katerega zgodba je mešanice elementov iz filmov Na robu jutrišnjega dne, Osmi potnik, Terminator, Vesoljski bojevniki, serij Padajoče nebo in Neverjetni, oziroma še kakšnega filma ali serije s pretresljivo preprosto zgodbo reševanja človeštva pred neuničljivimi tujci iz vesolja s potovanjem v času. 

Američani so res neverjetni in spet so na čelu združene fronte proti tujcem belim konicam (whitespikes). Prvega vidimo šele po dobre pol ure trajanja filma, kajti prej izvemo za zgodbo. Vojaki iz leta 2051 v sedanjosti skličejo nabor topovskega mesa, ki se potem bori proti tujcem v prihodnosti. Ti nimajo dovršene tehnologije, so kot pošasti iz Osmega potnika ali žužki iz Vesoljskih bojevnikov. Veliko jih je in ljudi imajo za hrano, zato smo obsojeni na propad. Kljub nekakšnemu časovnemu stroju kaže, da je z nami konec. Nato stvari v svoje roke vzame Dan Forester (Chris Pratt) in sam samcat junaško reši prihodnost. Ne bom veliko izdal, če povem, da je konec še najbolj zanimiv zaplet v dobri dve uri trajajočem filmu. Ne kaj dosti nakazan, toda logičen, da so se scenaristi izognili časovnim paradoksom in izničili za človeštvo katastrofalne dogodke! Primerjava med Prattom in Tomom Cruisom iz filma Na robu jutrišnjega dne ni na mesti. Toda, če sta omenjenega gledali, se ne boste mogli znebiti občutka »déjà vu«.

Kot vedno me pri tovrstnih filmih moti na videz skoraj popolna neuničljivost nasprotnikov. Fizikalni zakoni veljajo povsod, torej bi moralo biti vsako biološko bitje občutljivo na kovinske izstrelke. Če so sposobni preluknjati tanko kovinsko ploščo, kako to, da so za bele konice večinoma le nadležni kot komarji. Pa naj bo. Kot kaže, so jim kos letalske bombe. Kako torej, da vojaki niso oboroženi z granatami in bombometi, temveč izključno z jurišnimi puškami. Nelogičnosti je še cel kup, toda kot kaže, nikogar ne moti. V filmu je namreč ravno dovolj čustvenih vložkov, da razbijajo siceršnje pretežno bežanje glavnih junakov. Čeprav ko popusti napetost in se prične drama, film postane na trenutke dolgočasen.  

Ko gledam letošnje znanstvenofantastične filme, komaj čakam na konec leta, kajti ogromno si obetam vsaj od filma Dume, puščavski planet, če me noben drugi napovedan ne bo prijetno presenetil. Naveličan sem zgodb junakov z nadnaravnimi močmi, čeprav me je serija Neverjetni pritegnila in potem pustila nepotešenega in komaj čakam na bolj unikatne ideje za zgodbe. Odlična scenografija, posnetki in posebni učinki filma Jutrišnja vojna in Chris Pratt v glavni vlogi ni več dovolj za dobre ocene kritikov. Zaslužek pa ni vprašljiv, saj je film namenjen Amazonovi storitvi pretočnega videa. Dokaj nepomembno torej, da je zgodba videti, kot bi jo napisal z umetno inteligenco podprt algoritem za ustvarjanje scenarijev na podlagi uspešnic iz preteklosti.

Kaj: Jutrišnja vojna (The Tomorrow War)

Kje: Amazon Prime Video. Saj veš KJE!

Ocena: 2,5

Priporočilo: Zgodba je že tolikokrat prežvečena, da po mojem mnenju ne bo škode, če film spustite. Zaradi nasilja v prizorih pa tudi ni primeren za mlajše gledalce.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja