Junckerjevi so umaknili predlog o 90-dnevni ukinitvi roaminga
Matjaž Ropret 9. septembra 2016 ob 13:02

Evropska komisija je na ukaz predsednika Jeana-Claudea Junckerja umaknila osnutek pravil za pošteno uporabo roaminga od 15. junija 2017 naprej. Kot so še sporočili iz Bruslja, bodo pripravili novo besedilo.

Spletna stran Politico poroča, da so osnutek umaknili, ker so ga objavili, ne da bi bili komisarji o njem dovolj dobro obveščeni. Vir iz kabineta komisarja za digitalno gospodarstvo in družbo Güntherja Oettingerja je za Politico še povedal, da sta komisar in predsednik komisije iz medijev izvedela, da je osnutek že objavljen, in da sta pogrešala podrobnejša pojasnila.

V osnutku je komisija predlagala odpravo dodatnih stroškov za gostovanje v tujih omrežjih za največ 90 dni na leto in največ 30 dni v kosu. Le tisti dnevi, ko bi se uporabnik priključil tudi v domače omrežje, ne bi šteli v to kvoto. Predlog je naletel precejšnje neodobravanje, še posebej med evropskimi poslanci, ki so lani izglasovali dokončno ukinitev roaminga v EU.

Cilj pravil za pošteno uporabo je nedvomno preprečiti možnost, da bi večina Evropejcev postala naročnikov operaterjev, ki so najcenejši. V teoriji bi namreč lahko tudi Slovenci drli k (recimo) latvijskemu operaterju in pri njem sklepali pogodbe, slovenski operaterji pa bi bili samo še upravitelji omrežja za tega tujega. Ki bi bil cenejši zaradi nižjih stroškov doma, a ne bi ničesar prispeval za vzdrževanje in izgradnjo omrežij v drugih državah. Evropska komisija se je zdaj znašla v kočljivem položaju. Po eni strani mora zagotoviti dejansko odpravo roaminga, saj uredba o enotnem telekomunikacijskem trgu velja, po drugi strani pa nanjo pritiska telekomunikacijska industrija, ki si nikakor ne želi opisanega scenarija.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja