Jimmy HW8: Pozabite na vedro in krpe
Matjaž Ropret 9. oktobra 2021 ob 10:09

Pomivanje tal je zoprno opravilo. Robotski sesalniki, ki v teoriji znajo tudi to, so v praksi na naših testih običajno dokaj neučinkoviti. Ročno s kakršnokoli krpo, na palici ali v rokah, pa je zamudno, zahteva še vedro vode in konstantno ožemanje. Nekje vmes je Jimmy HW8, na pogled pokončen brezžični sesalnik, električna metla, a v prvi vrsti pomivalec tal.

HW8 in nekoliko zmogljivejši HW8 Pro – ta ima boljši motor z močjo 300W namesto 220W in tudi večjo baterijo – sta pomivalca z vrtečo se valjasto krtačo in dvema rezervoarjema za vodo. V tistega na zadnji strani nalijemo vodo s čistilom, v tistega spredaj pa gre umazana voda in kar pripomočka še mimogrede posesata. V ohišju sta seveda še motor in baterija, pa zaslonček s prikazom odstotka baterije in na vrhu držalo s tipkama za upravljanje na zunanji strani in notranjo za škropljenje vode. Kadar naprave ne uporabljamo, jo postavimo v priključno postajo oz. stojalo, kjer se napolni in gre tudi skozi postopek samodejnega čiščenja valja. Vse skupaj je kajpada plastično, a se zdi precej trdno in solidno izdelano. Navsezadnje ne bo izpostavljeno zahtevnim razmeram ali čemu podobnemu. Reč je precej velika in zavzame nekaj prostora, zato je treba premisliti, kje bo pospravljena. Blizu mora seveda biti vtičnica, da je lahko priključena na elektriko.

Princip delovanja je v močenju tal in potem brisanju z vrtečo se krtačo. Ko je metla vključena, že sama malo sili naprej, zato ni potrebno veliko, da se premika. Seveda je čez vsak predel tal nujno iti večkrat, ga mogoče tudi dvakrat ali trikrat poškropiti, da se znebimo večino madežev, pack, prisušenih ostankov hrane in drugega na tleh. Čisto vsega HW8 – testirali smo običajnega, Pro bi utegnil biti še nekoliko učinkovitejši – ne bo očistil, pride pa precej blizu. Vsekakor opravi bistveno več kot robotski sesalniki, pa tudi njihovo delo vsaj napol prevzame, ker mimogrede marsikaj posesa. Vseeno je najbolje prej spustiti robota za pravo sesanje, potem pa se čez sprehoditi s pomivalcem.

Pri škropljenju ne škodi nekaj previdnosti, da ne zmočimo pretirano vseh kotnih letev in ostalega, česar v bistvu ne čistimo s to napravo. Na voljo sta dve moči, ko zadevo vključimo z dolgim držanjem tipke za vklop, se vedno privzeto postavi na višjo moč. Z drugo tipko pa to spreminjamo. Nižja moč je za večino tal povsem zadostna, takrat je naprava nekoliko tišja in predvsem porabi bistveno manj baterije. Za čiščenje z večjo močjo definitivno priporočam HW8 Pro. Pri HW8 gre za dve ne ravno veliki kopalnici, prav tako majhno kuhinjo, še dve sobi in predsobo z nižjo močjo približno polovica baterije, ki ima 2500 mAh kapacitete, vsaj še dodatnih 10 odstotkov pa za končno čiščenje krtače.

Za večja stanovanja oz. taka, kjer je veliko tal z oblogami za pomivanje (ne denimo parketom), bi bilo morda že treba vmes polniti, kar je zoprno, saj želimo vse skupaj opraviti naenkrat. Pro s 3000 mAh je torej v tem primeru boljša izbira. Po drugi strani sta rezervoarja povsem dovolj velika, nikoli mi ni zmanjkalo ne čistila niti se ni tisti z odpadno vodo povsem napolnil.

Krtačo se da vzeti ven in jo tudi ročno očistiti in seveda zamenjati. Nekaj je dela še s praznjenjem in čiščenjem rezervoarjev, a vseeno bistveno manj kot z vedrom. Samodejno čiščenje krtače – pred njim je treba izprazniti umazano vodo in potem še enkrat – je nekoliko glasno in tudi sicer to ni tih pripomoček, a na srečo delo z njim, denimo enkrat na teden, ne traja dolgo. Ko je na podstavku, je nagnjen precej naprej in tudi brez podstavka le v tem položaju stoji pokonci. Za uporabo ga seveda povlečemo nazaj.

Jimmy HW8 s kodo za popust NNNRjimmyhw8 v trgovini Geekbuying stane približno 212 evrov, medtem ko boste za HW8 Pro s kodo NNNNjimmyhw8pro odšteli približno 263 evrov. Že zaradi večje baterije in močnejšega motorja se verjetno splača Pro, poleg tega pri njem v paketu dobite še dodatno krtačo, ki sicer stane 17 evrov.

HVALIMO:
  • Zanimiv koncept naprave
  • Precej bolj učinkovito pomivanje tal kot z robotskimi sesalniki
  • Hkratno sesanje poleg pomivanja
  • Enostavna uporaba in malo dela v primerjavi z ročnim pomivanjem
GRAJAMO:
  • Dokaj glasno delovanje
  • Baterija ne drži ravno dolgo (velja za HW8)
  • Najti morate primeren prostor, kjer bo naprava stala in se lahko polnila
Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.