Ježek Sonic: Odličen otroški film, nežno povezan z legendarno video igro (#video napovednik)
Marjan Kodelja 11. novembra 2020 ob 06:53

Rojen leta 1991, ko si je japonski založnik iger Sega na vse kriplje prizadeval ustvariti maskoto, prepoznavno in priljubljeno kot vodovodar Mario večnega tekmeca Nintenda. Skoraj trideset let kasneje ježek nastopil še v igranem otroškem filmu.

Ne dvomim, da bo film otrokom silno všeč, ker ni močno vezan na vsebino in like video iger in ker je zgodba dovolj preprosta in dvodimenzionalna. Ne eni strani lik, ki pooseblja vse negativne lastnosti, in na drugi odred prijaznih z ježkom Sonicom na čelu. Ni težko uganiti, kdo bo zmagal. Sirota ježek odrašča na daljnem planetu, kjer brez sramu kaže moč, ki mu je bila podarjena z rojstvom. Izredna hitrost, ki ji ni para. Krušna mati sova ga lepo prosi, naj moči ne kaže drugim bitjem, saj se jim bo zahotelo po njej, vendar ježek počne enako, kot bo počel vsak otrok. Ne posluša je. Ko ju napadejo zle sile, je sova ranjena in ježek skozi portal zbeži na Zemljo, kjer se petnajst let skriva blizu zaspanega mesteca Green Hills v Montani. Medtem ko opazuje ljudi, ugotovi, da je silno osamljen in ko čustva prevladajo, nenadzorovano sprosti elektromagnetni impulz, zaradi katerega polovica Amerike ostane brez elektrike. Oblasti pošljejo na kraj dogodka zlobnega genija Robotnika, s čimer ustvarijo pogoje za epski boj med njim in njegovimi letečimi droni ter ježkom Sonicom.

To pot ježek Sonic ni sam, saj mu pomagajo meščani, še posebej šerif Tom Wachowski (James Marsden) in njegova žena veterinarka Maddie (Tika Sumpter). Zanimiv par, on bi rad šel za policista v San Francisco, ker se mu zdi, da je v Montani dolgčas. On je bel, ona temnopolta, kar je pravzaprav zaradi dogodkov onstran Atlantika zadnjih let verjetno skrito sporočilo. Moža podpira brez vprašanj, kajti on je med njenim študijem opravljal kar tri službe, da sta preživela. Idealen ameriški par brez otrok za skrbnika ježka najstnika – bolj spodobnega bi težko našli! Jim Carrey igra Robotnika in ne dvomim, da je lik genialnega naduteža s hitro opletajočim jezikom všečen, čeprav igra Jima spominja na vloge iz preteklosti. Še posebej počasna hoja z visoko dvignjenimi nogami pri vsakem koraku, ki smo ji priča v dodatku po siceršnjem zaključku filma, me je spomnila na igrani film o sovražniku božiča Grincha. Kaj potem? Film kot celota deluje, čeprav ni pretirano zahteven in na trenutke celo malce dolgočasen. A gledljiv, da ne bo pomote.

Velja omeniti še manjšo podrobnost. Film bi moral v kinodvorane priti lani, vendar je prvi video napovednik iz začetka leta 2019 tako razburil ljubitelje, da so premiero prestavili na letošnje leto (tik pred prvim #ostanidoma) in vmes popolnoma prenovili lik. Ježek, ki je bil na začetku podoben živali v poraščenem človeškem telesu in s čisto človeškimi gibi je postal simpatičen risani lik, bolj podoben originalu v igri in zato silno ljubek. Modra odločitev, zaradi katere se je film kljub pandemiji finančno odlično odrezal.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

  • Kaj: Ježek Sonic (Sonic the Hedgehog)
  • Kje: televizijski program HBO
  • Ocena: 3 (zaradi preveč predvidljive zgodbe, ki ne izkoristi potenciala video iger)
  • Priporočilo: Po ponovni animaciji glavnega lika je ta bolj srčkan in v gibanju manj podoben človeku in kot tak primeren gledalcem vseh starosti telesa in srca.
Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.