Je to idealen mini PC, ki te lahko odvrne od prenosnika ali velikega namiznika?
Matjaž Ropret 20. maja 2024 ob 11:05

Podjetje Minisforum je predstavilo enega najbolj dovršenih malih namiznih osebnih računalnikov. AtomMax X7 Ti namreč poleg tega, da gre za zmogljiv večnamenski PC, ponuja tudi zaslon v (pokonci postavljenem) ohišju, spletno kamero in možnost priključitve zunanje grafične kartice, tudi na namenski podstavek.

Trg mini PC-jev v zadnjem času sveti in Minisforum je eno bolj dejavnih podjetij na tem področju. Njihov najnovejši model AtomMan X7 Ti je tudi najbolj izstopajoč. Predvsem po tem, da ima na zgornji strani ohišja, ki je postavljeno pokonci, na prilagodljivem stojalu, štiripalčni zaslon na dotik, ki prikazuje informacije o delovanju sistema (obremenjenost, frekvence, temperature in podobno), lahko pa tudi uro ali kaj drugega. Nad zaslonom (kadar je računalnik postavljen na stojalu) je kamera s sliko polne visoke razločljivosti (1080p), v ohišju pa sta tudi mikrofona. Za spletne konference in video pogovore torej ni treba kupovati ničesar zunanjega in tudi ni nujno uporabljati prenosnika ali telefona.

Še ena posebnost še priključek Oculink, ki se vse bolj uveljavlja za priklapljanje zunanjih, zmogljivih grafičnih kartic, saj nudi večjo pasovno širino kot USB4 oz. Thunderbolt 4 (in 3), s čimer so zmogljivosti kartice bolje izkoriščene. Kupec računalnika lahko dokupi mesto za priklop kartice, ki pa je brez ohišja, torej se kartica žal praši nekje na mizi ali pod njo. Za razliko od cenejšega modela 780XTX pa tu Oculink na zaseda enega od dveh mest za diske m.2.

Računalnik poganja najnovejši Intelov prenosniški procesor Core Ultra 9 185H, ki je nastavljen na delovanje s 65 W, temu primerno je tudi hlajenje (v prenosnikih ne more vzdrževati take zmogljivosti). Na voljo sta dve reži za pomnilnik DDR5 (So-dimm) in tudi, kot rečeno, dve m.2 za diska NVMe PCIe 4.0, vendar le ena polne dolžine (2280), druga pa krajša, 2230, kot v prenosnih igralnih konzolah. V ohišju je tudi čitalnik kartic mikro SD. Za povezljivost so na voljo Wi-Fi 7, bluetooth 5.4 in dva žična omrežna priključka (Ethernet) 5 Gb. Od ostalih priključkov so tu 2x USB 3.2 in 1x USB-C (USB4) ter kombinirani izhod 3,5 mm na eni strani ter še en USB 3.2, USB 2.0 in USB4, HDMI 2.1, displayport 2.0 in oculink (poleg Ethernetov) na drugi strani. Tam je tudi vtič za zunanji napajalnik, ki bo ležal nekje pod mizo.

Cena za gol računalnik brez pomnilnika in diska je 759 evrov, za konfiguracijo z 32 GB in 1 TB SSD-ja ter Windows 11 pa 959 evrov. Če želite v kompletu še ležišče za grafično kartico, bo to zadevo podražilo za 60 evrov. Vse to so »akcijske cene,« ki pa pri Minisforumu pogosto kar ostanejo.

Fotografije: Minisforum

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja