Je Samsung namesto tablice izdelal prenosni televizor OLED?
Matjaž Ropret 13. februarja 2022 ob 13:28

Samsung ima poleg treh telefonov serije Galaxy S22 od tega tedna v ponudbi še trojico tablic Galaxy Tab S8. Največja med njimi, kakopak z dodatkom Ultra v imenu, ima kar 14,6-palčni zaslon (razmerja 16:10), s čimer prekaša marsikateri prenosnik. Vse naprave so tudi zmogljive in dobro opremljene ter posledično zunaj cenovnih okvirjev, v katerih velika večina kupcev izbira tablične računalnike. Gre seveda za konkurente Applovim modelom iPad Pro.

Novinci so Galaxy Tab S8, Galaxy Tab S8+ in Galaxy Tab S8 Ultra. Vsem je skupna platforma, saj jih poganja enak 4-nanometrski procesor, menda Qualcommov Snapdragon 8 prve generacije, delovnega pomnilnika je 8 GB in podatkovnega 128 GB, operacijski sistem pa je Android 12 s Samsungovima okoljema One UI in DeX. Tudi zadnji kameri, glavna s 13-milijonskim in ultraširoka s 6-milijonskim tipalom, sta enaki pri vseh. Če to sploh koga zanima. Tudi povezljivost je načeloma skupna vsem, s podporo za Wi-Fi 6E in bluetooth 5.2, možno pa se je pri vseh odločiti tudi za različico s 5G, kar terja 150 evrov doplačila. Za zvok v vseh skrbijo štirje zvočniki, priključek je en sam, seveda USB-C, hitrost polnjenja gre do 45W in vse delujejo s pisalom S Pen, potem pa se začno razlike.

Najmanjša in najcenejša, a s 750 evri izhodiščne cene še vedno ne poceni Galaxy Tab S8 premore 11-palčni zaslon LCD z ločljivostjo 2560 x 1600 in osveževanjem do 120 Hz. Kapaciteta baterije je 8000 mAh, prepoznava prstnih odtisov v stranski tipki, spredaj je ena kamera z 12 milijoni pik. Stvar tehta nekaj gramov več kot pol kilograma.

Sledi Galaxy tab S8+, ki že prinaša zaslon OLED. Ta ima diagonalo 12,4 palcev in ločljivost 2800 x 1752 ter osveževanje prav tako do 120 Hz. Nekaj takega smo že srečali pri tablici Galaxy Tab S7+. Sprednja kamera je enaka kot pri Tab S8, je pa baterija večja, s kapaciteto 10090 mAh in čitalnik prstnih odtisov je vgrajen v zaslon. Obe bosta na voljo v treh barvah – temno sivi, srebrni in »rožnato zlati«. Za Galaxy Tab S8+ bo treba odšteti minimalno 950 evrov.

Na vrhu je orjaški Galaxy Tab S8 Ultra, ki tehta 726 g, 159 g več kot Plus. Njen zaslon, prav tako OLED, ima ločljivost 2960 x 1848, osveževanje gre kot pri ostalih dveh do 120 Hz. Čitalnik prstnih odtisov je v zaslonu. Baterija premore kapaciteto 11200 mAh, za koliko ur bo to zadoščalo, pa je težko napovedati, a ob takšnem zaslonu najbrž za manj kot deset. Poleg običajne je tu spredaj še ultraširoka kamera, kar je žal zahtevalo zarezo v zaslonu. Tablico bo mogoče, prosto po Henryju Fordu, izbrati v katerikoli barvi, dokler je ta temno siva. Izhodiščna cena bo 1150 evrov.

Samsung jih želi pozicionirati kot pripomočke za resno delo in dopolnitev osebnega ekosistema naprav Galaxy. Okolje DeX v sistem Android vnaša aplikacije v poljubnih oknih, možnost Second Screen, ki v bistvu temelji na funkcionalnosti WiDi operacijskega sistema Windows, pa omogoča, da tablica brezžično deluje kot dodatni zaslon osebnega računalnika. Nekaj podobnega smo že videli tako pri Applu kot pri Huaweiju. Ali lahko tablica deluje tudi kot zunanji monitor čez žično povezavo, bo treba preizkusiti. V Samsungu napovedujejo odlično aplikacijo Luma Fusion za montiranje videa, ki je bila doslej na voljo zgolj za tablice iPad. Znotraj ekosistema Galaxy pa izpostavljajo možnost Quick Share za enostavno in hitro izmenjavo vsebin med različnimi napravami.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Za vse tablice bo mogoče dokupiti različne  ovitke, s tipkovnico ali brez nje, nekateri so v času prednaročil brezplačna darila. Kajti tisti s tipkovnico in sledilno ploščico za Ultro stane zajetnih 350 evrov in tudi z maso (skupaj z ovitkom za zadnjo stran, ki ima tudi prilagodljivo stojalo) tablico izenači s prenosnikom podobne velikosti.  

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja