Je res toliko milijonov pozabljivcev na svetu?
Matjaž Ropret 24. aprila 2021 ob 13:35

Iskalnike stvari Chipolo sem testiral večkrat in še zdaj imam dva na ključih, vendar že davno nobeden ne deluje več. Ker pač nikoli nisem zamenjal baterije ali pa se je sploh ni dalo. Vseeno se mi zdi, da najbolj pomembno nalogo še vedno opravljata – preprosto sta obeska za ključe. Applovi podobni pripomočki AirTag sami po sebi niti to ne bodo!

Za napravice, kot so AirTag, Chipolo, Galaxy SmartTag ali v svetovnem merilu najbolj znani Tile nikoli nisem videl pravega smisla. Zelo redko založim stvari, pa tudi če jih, so to običajno take, na katerih ne bi imel dodatnih obeskov. Denimo na pametni zapestnici, daljinskem upravljalniku ali na pomnilniški kartici. In ko sem imel delujoč Chipolo na ključih ali čem drugem je zadeva morebiti uporabna v stanovanju. Če karkoli izgubim nekje drugje, sploh v kakšnem mestu, se lahko od nje v vsaker primeru poslovim.

Apple bo seveda vsaj v ZDA lahko trdil, da je toliko milijonov uporabnikov, ki bodo potencialno lahko s svojim telefonom srečali nekaj izgubljenega ali celo ukradenega, da obstaja realna možnost to spraviti nazaj do imetnika. Pomaga, če velik del prebivalstva uporablja telefone iste znamke. In pomaga tudi to, da lahko podjetje tesno integrira novi izdelek v svoj obstoječi ekosistem. V storitev Find My naj bi se po novem lahko vključili tudi ponudniki, kot sta Chipolo in Tile, vseeno pa je Apple v prednosti.

Mislim pa, da so »žetončki« AirTag nastali bolj iz tega, ker se je pač tehnološko dalo razširiti ekosistem še na nekaj takega in ker ponujajo precej potenciala za kakšno dodatno milijardno zaslužka, kot pa iz resničnega prepričanja v koristnost izdelka. Apple bo vsakega prodal za 35 evrov (30 dolarjev plus davek na oni strani oceana), zraven pa še »žepek«, kamor ga bo mogoče vstaviti. To dizajnersko odločitev ali napako bodo kajpak izkoristili tudi »kitajci«, a vemo, da Applovi kupci preferirajo originalno robo. Vsi prej omenjeni obeski so vsaj res to, ker imajo luknjico, da jih je mogoče neposredno uporabljati za ta namen. Sem pa prepričan, da Apple to počne nalašč.

Bolj je presenetljivo, da je znotraj pripomočka AirTag standardna ploščata baterija CR2032, res pa je, da se nezamenljiva ne bi skladala z najnovejšim Applovim eko poziranjem. In še posebej je presenetljivo, da bluetootha in čipa za ultra široko pasovno širino U1 niso vgradili novi daljinec za Apple TV 4K. Tam bi funkcionalnost iskanja res prišla prav. Sploh me to čudi, ker denimo U1 ima zvočnik HomePod Mini, sicer iz drugih razlogov, a verjetno njegove cene to ne zvišuje bistveno.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Mogoče bi vseeno imel AirTag ali nekaj podobnega. Ne kot dodatek, temveč integriranega v ročaju dežnika. To pa je reč, ki jo človek vedno znova nekje pozablja. Vendar bi morala imeti še s toliko umetne inteligence, da bi začela tuliti takoj, ko bi poskušal od kjerkoli že oditi brez dežnika, ki sem ga prinesel s seboj.

Fotografiji: Apple

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja