Je res nujno, da aplikacija zaradi »prenove« izgubi najbolj osnovne funkcionalnosti?
Matjaž Ropret 11. maja 2024 ob 13:15

Vsi poznamo tovrstne primere. Ponudnik napove novo aplikacijo za priljubljeno storitev, okrog tega ustvarja pomp, razlaga, kako bo bolj pregledna, intuitivna, jada, jada, nakar se nazadnje izkaže, da ima kvečjemu bolj zmeden uporabniški vmesnik kot prej in da ji pol stvari manjka. Najnovejši tak primer je aplikacija Sonos.

Obljubo o enostavenjšem upravljanju aplikacija delno izpolni, vse ostalo pa je šlo izrazito na slabše.

Povezani istoimenski zvočniki so ponekod zelo priljubljeni, v Sloveniji prejkoslej ostajajo niša, saj so precej bolj razširjeni klasični brezžični s povezavo bluetooth. Dejansko gre pri slednjih težko kaj narobe, saj funkcionalnost in izkušnja ni odvisna od tega, koliko ponudnik zamoči z aplikacijo, ali morda celo ukine podporo za starejše modele, ki tako postanejo uporabni samo še kot obtežilniki herbarija. Na srečo se to že nekaj let ni zgodilo, a enkrat se verjetno bo tudi za generacijo zvočnikov pred aktualno (Era 100 in 300, Move (2), Roam), in takrat bo verjetno marsikdo ekstremno slabe volje.

Pojdimo k novi oz. prenovljeni aplikaciji, za katero bi bilo morda najbolje, če bi jo preprosto umaknili, in dali nazaj staro, dokler zadeve ne naredijo, kot se spodobi. Prva sprememba je že v ikoni, ki je po novem črna, s čimer je izgubila takojšnjo prepoznavnost prejšnje rjave, oker ali kakršna koli je že bila tista barva. Potem se je bilo treba na novo vpisat v sistem, kar nikoli ni dober znak. Nato uporabnika pričaka »domača stran«,  narejena na podoben princip kot pretočniki ali začetni zasloni televizorjev in operaterskih predvajalnikov. S »trakovi« ikon. Na vrhu »Nazadnje predvajano,« potem v sredini »Tvoje storitve« (pretočniki in ostalo, kar imaš povezano s sistemom Sonos, za dostop do vsebin, ki jih želiš poslušati), nižje dol pa »Priljubljene« in »Ostali viri«. Klik na »Tvoj sistem« na vrhu pa odpre seznam oz. kontrolnike posameznih zvočnikov, ki jih imaš vključene. Na prvi pogled kar smiselno, a razen kozmetike ne dosti napredka od prejšnjega principa več razdelkov in brskanja po storitvah.

To bi vse šlo, če bi zadeve delovale in če bi bile funkcionalnosti kompletne. Vendar iskanje pogosto ne deluje ali pa daje čudne rezultate. Ni dostopa do lokalno shranjene glasbe, npr. na telefonu (že tako ali tako mi je dostop do vsega, kar imam na omrežnem strežniku, NAS-u, deloval zgolj prek sistema Plex, ne pa tudi neposredno prek protokola uPNP oz. DLNA). Skoraj neoprostljivo je to, da se predvajalnik ne vsidra v zgornjo, obvestilno vrstico, kot se vsak, da bi lahko imel dostop do komand vedno, ne glede na to, v kateri aplikaciji sem. Prav tako ga ni na zaklenjenem zaslonu. To so osnove in res ne razumem, kako lahko manjkajo.

Potem pa poslušanje podkastov prek storitve Pocket Casts in radia prek TuneIn. Pri podkastih ni več tipk za kratek skok naprej ali nazaj, ki so ključne v taki aplikaciji, saj želimo preskakovati oglase (sploh pri tujih podkastih, ker so pogosto povsem nerelevantni za nas) in tudi včasih iti malo nazaj, ker nismo najbolje ujeli povedanega. Poleg tega se napredek pri poslušanju posameznega podkasta ne sinhronizira s samo storitvijo, kot se je prej (in sem pogosto določenega začel poslušati npr. v avtu, nadaljeval doma na zvočniku in mogoče končal celo nekje drugje na slušalkah). Medtem TuneIn zahteva novo prijavo v novo aplikacijo, kar ne deluje povsem gladko, enako velja za iskanje postaj, in ker ima svojo »radijsko« storitev tudi Sonos, imam nato na domači strani po več ikon istih postaj. Nepotrebna navlaka, ki je prej ni bilo.

Upal sem, da bo prenovljena aplikacija res prinesla kakšno izboljšanje uporabniške izkušnje, ker so določene zadeve prej bile nekoliko nerodne oz. so zahtevale preveč korakov. Toda zdaj glede tega ni dosti boljše, marsikatere osnovne funkcionalnosti pa so šle izrazito na slabše, kar je težko razumeti pri podjetju, ki je v poslu poslušanja glasbe in drugih vsebin že leta. Sonos, sedi, ena!

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
3 komentarji
    • Kakšna združljivost, ne vem čisto točno, na kaj ciljate. Zvočne letve je mogoče uporabljati z vsemi televizorji, ostali zvočniki pa niti niso namenjeni tovrstni uporabi.

  • Ja, noro je narejeno tudi pri stanju baterije, prej je kazalo v odstotkih, sedaj pa je samo slikovni prikaz.
    Da bi ga uporabljal kot soundbars pa sem ga tudi sam nameraval uporabljati, vendar tam kjer bi ga ravno uporabljal, na starejšem Samsung TVju TV Samsung LED (4K) 43MU6172 (2017), ne deluje (sicer ga zazna vendar ne poveže). Deluje pa (kot soundbar) na mojima ostalima TVjema: TV Samsung QLED (4K) QE65Q80T (2020) in TV Hisense ULED 55U8GQ, (2021)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja