Je mar Xiaomi ravnokar predstavil nekaj za »hêjterje« Appla in Samsunga?
Marjan Kodelja 25. februarja 2024 ob 16:39

Kar je Xiaomi predstavil tukaj v Barceloni, smo pravzaprav že dobro poznali, saj je bilo na Kitajskem v prodaji že nekaj mesecev. S to razliko, da imajo globalni izdelki drugačno programsko opremo, saj živimo v svobodnem svetu. Edino »pravo« presenečenje je tako bilo, da aprila po svileni cesti tostran velikega zidu priroma »ultra« namesto modela »pro«, kot je bil primer lani. Še dobro, kajti ravno Ultra nudi največ od telefonov družine Xiaomi 14.

Že lani mi je bilo »všeč«, kako so izdelani modeli Xiaomi 13, zmotilo me je dvoje. Da po pol leta nobenega ni bilo več mogoče kupiti, ter preveč barvito, na trenutke kičasto oblikovano okolje. Ne vem, ali bo glede dobavljivosti letos bolje, a vsaj androidno okolje je spremenjeno. Tako zelo, da zdaj so ga preimenovali v sistem HyperOS. Ne se prehitro veseliti. Xiaomi ničesar ne obrača na glavo, še manj začenja od začetka. Še vedno je osnova sistem Android, a naj bi naredili nekaj sprememb na sistemski ravni ter okolje prilagodili uporabnosti na različnih napravah, od pametnih ur in gospodinjskih aparatov do avtomobilov. Tega ne boste opazili. Bosta pa opazili, da je vmesnik manj »risankast«, za moj okus ne bi bilo nič narobe, če bi ga še bolj izčistili, ter da je prednameščenih manj nepotrebnih aplikacij.

Običajni zadostuje, »ultra« zažiga

Kot lani, sta tudi letos v ponudbi dva modela. Manjši Xiaomi 14 z dobrih 16-centimetrskim (6,36-palčnim) zaslonom in večji Xiaomi 14 Ultra s 17-centimetrskim (6,73-palčnim). Manjša razlika je še v razločljivosti, medtem ko so druge lastnosti zaslonov, med katerimi je manj pomemben prikaz 68 milijard barv, saj jih oko ne opazi, ter bolj odlična vrhnja svetilnost 3000 kandel in osveževanje do 120 hercev, enake. Telefona se zaradi različno velikih ohišji razlikujeta še v bateriji. 4.610 proti 5.300 miliamperskih ur. Oba podpirata 90-vatno hitro polnjenje, s tem, da je pri večjem brezžično z 80 proti 50 W spet v prednosti. Procesor je v obeh Snapdragon 8 tretje generacije, kot se za premijski telefon s sistemom Android spodobi. Glede na to se mi prek prsta zdi, da je baterija manjšega telefona za moj okus vseeno za odtenek premajhna, a drugače ne more biti. Praktično vsi telefoni takšne velikosti imajo baterijo podobne kapacitete.

Razlike so večje v kamerah, pri katerih je kot lani sodelovalo podjetje Leica. Podobno kot v Samsungovi družini Galaxy S24, tudi v Xiaomovi za razred ali dve izstopa model »ultra«, ponajprej zaradi enopalčnega tipala, vse zadnje kamere v obeh modelih imajo 50-milijonska, in nato zaradi boljše optike. Na mestu je seveda vprašanje, koliko od vas potrebuje dodano periskopsko kamero s 5-kratno optično povečavo poleg telefoto kamere s 3,2-kratno ter boljše zmogljivosti glavne kamere. V fotografski »govorici« ultra pokriva goriščnice med 12 in 120 milimetri, Xiaomi 14 pa med 14 in 75 milimetri. Še v nečem se razlikujeta. Xiaomi 14 Ultra uvaja brezstopenjsko nastavljivo zaslonko med f/1,63 in f/4,0, kar je nekaj, kar boste fotografiranja vešči znali izkoristiti.

Saj ne, da bi res potrebovali, a je dobro vedeti. Xiaomi 14 Ultra omogoča snemanje v razločljivosti 8K z vsemi štirimi kamerami, medtem ko je glavna kamera sposobna zajeti 120 sličic na sekundo v razločljivosti 4K, kar je ekvivalent 4-kratni upočasnitvi dogajanja v prizoru.

Xiaomi 14 v pomnilniški konfiguraciji 12+512 GB v črni, beli ali zeleni barvi je že na voljo za priporočeno ceno 1.099 evrov, prvi kupci dobijo 200 evrov popusta. Model Xiaomi 14 Ultra v konfiguraciji 16+512 GB v črni ali beli barvi pa bo na voljo aprila za 1.499 evrov.

Brez umetne inteligence tudi tokrat ni šlo

Telefoni družine Xiaomi 14 so pričakovano opremljeni z algoritmi umetne inteligence. Vgrajeni so v različne funkcije, med drugim zagotavljajo pretvarjanje govora v besedilo ali iskanje fotografij z govornim opisom. Xiaomi je obenem napovedal popolnejšo integracijo Googlove storitve za hranjenje fotografij v oblaku z galerijo, ki je nameščena na telefonu. Algoritmi vam tudi naredijo nov portret z manipulacijo že posnetih ter realistično razširijo obstoječe fotografije.

Xiaomi je velik poudarek tokrat namenil sistemu HyperOS, v ozadju je sicer Android 14, saj uvaja napredne možnosti upravljanja datotek in pomnilnika, prenovljen in obogaten uporabniški vmesnik, nemoteno povezljivost med napravami v ekosistemu Xiaomija ter celovite funkcije varnosti in zasebnosti.

Že tako razmeroma dobra tablica postaja še boljša

Že tako dobra tablica Xioami Pad 6 je dobila črko S v imenu, večji 32-centimetrski (12,4-palčni) 144-herčni zaslon razločljivosti 3K in zmogljivejši procesor Snapdragon 8 druge generacije. Ko ji dodate pero in brezžično tipkovnico, nastane zmogljiva mobilna rešitev, ki v določenih primerih lahko zamenja prenosni računalnik. Tako za resno delo, kot za zabavo oziroma igranje grafično zahtevnejših iger, kjer poleg velikega pomnilnika do izraza pride še baterija kapacitete 10.000 miliamperskih ur s 120-vatnim hitrim polnjenjem. Xiaomi Pad 6S Pro 12.4 bo na voljo aprila v grafitno sivi barvi po priporočeni ceni 699 evrov.

Uri in zapestnica

Poleg dveh telefonov in tablice je Xiaomi predstavil še športno zapestnico Xiaomi Smart Band 8 Pro ter pametni uri Watch S3 in Watch 2 s sistemom HyperOS in Watch 2 z Googlovim sistemom. Lahka in nadvse tanka (22,5 grama in 9,99 milimetre) zapestnica ima kvadratni 4,42-centimetrski (1,74-palčni) 60-herčni zaslon ter baterijo kapacitete 239 miliamperskih ur, ki energijo ob običajnih funkcijah, kot je štetje korakov in spremljanje srčnega utripa, ter beleženja vadb, zagotavlja do 14 dni. Zanjo bo treba odšteti 69 evrov.

Razen različnih operacijskih sistemov (Google Wear OS denimo omogoča tudi brezstično plačevanje), avtonomije in zamenljive lunete pri Xiaomi Watch S3, sta si drugače novi uri razmeroma podobni. Obe imata 36-milimetrski (1,43-palčni) zaslon AMOLED, dvopasovni satelitski sprejemnik, podpirata več kot 150 vadbenih načinov in nudita običajne funkcije spremljanja zdravja. Zaradi različne zasnove, Xiaomi Watch 2 je prava pametna ura z možnostjo nameščanja aplikacij, nudita različni avtonomiji. 15-dnevna Watch S3 proti 65-urni Watch 2. Razlike med cenama obeh ur niso tako velike. 149 proti 199 evrov.

Konec oktobra je podjetje Xiaomi napovedalo celovito nadgradnjo strategije, s katero je prešla s pametnega telefona in naprav interneta stvari, na pametni ekosistem »človek – avto – dom«, saj so avtomobili postali nova in ključna strateška usmeritev podjetja. Pametna telefona Xiaomi 14, z algoritmi umetne inteligence podprte naprave interneta stvari (AIoT) in pametne nosljive naprave s sistemom HyperOS so zgolj prvi korak v gradnji tega novega ekosistema. Le na zadnji mozaik, na električno limuzino Xiaomi SU7, bomo v Evropi še kar nekaj časa čakali.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja