Je HP s tem priznal, da nas odira s cenami črnila in prahu?
Marjan Kodelja 7. maja 2021 ob 06:11

Storitev najema HP Instant Ink je od nedavnega očitno na voljo tudi v Sloveniji, kljub temu da nas ni na seznamu držav lično v naš jezik prevedene spletne strani. Zanima nas, ali slogana, »prihranite do 70 odstotkov na ceni črnila« in »črnila vam nikoli ne bo zmanjkalo«, obljubljata preveč?

Medtem ko podjetja že vrsto let namesto naprav plačujejo izpise, čeprav so tiskalniki fizično v njihovih prostorih, se za samo do določene mere podobno storitev lahko odločimo tudi domači uporabniki. Ni čisto enako. Tiskalnika ne moremo najeti. Na relativno obširnem seznamu izberemo takšnega, ki storitev podpira, da nam potlej ni treba kupovati kartuš oziroma v primeru laserskih tiskalnikov tonerjev, saj bo HP poslal nove oziroma novega, ko bodo skoraj prazni. Kje je ta meja, seveda ne vemo, zato sem skoraj prepričan, da črnila lahko zmanjka, a poštarja še ni bilo! Načeloma naj se ne bi, vendar nikoli ne reci nikoli, kajti podrobnosti so skrite v drobnem tisku.

Črnilniki oziroma tonerji v storitvi niso enaki onim, ki jih za dotični model kupimo v trgovini. Skupaj s tiskalnikom morajo biti ves čas povezani v internet, da HP vsak trenutek natančno pozna vsaj dvoje. Število izpisov v tekočem mesecu in raven črnila oziroma prahu. Strani so pomembne, ker izbrani paket pogojuje, koliko jih mesečno lahko natisnemo. Ko kvoto dosežemo in potrebujemo več, tedaj se aktivira dodatek k mesečni naročnini. Kolikšen, je odvisno od vrste tiskalnika in števila dovoljenih mesečnih izpisov. Za največ 15 strani zahtevajo en evro, za bolj realnih 50 tri in tako naprej. Kot je razvidno iz ponudbe dodatek za 10 ali 15 strani, odvisno od osnovnega paketa, trenutno stane en evro. Čemu omejitev strani? Ker mesečna naročnina hkrati pokrije strošek pošiljanje novega in vrnitve starega. Tega moramo obvezno vrniti, kar verjetno pomeni zgolj eno. HP ga napolni in vrne v uporabo.

Kje je trik?

Saj pravim, morda se sliši prelepo, da bi bilo resnično, sploh v primeru najcenejšega paketka, kajti za nekatere je 15 strani mesečno čisto dovolj. Toda! Tiskalnik stran zabeleži neoziraje, kaj je na njej. Ena sama beseda ali barvna slika razpotegnjena preko celega lista formata A4. Vsako tiskanje po nesreči se kaznuje. Poleg tega mora biti tiskalnik ves čas povezan v internet. Če ni, morda internetna povezava iz tega ali onega razloga pade, potem tiskanje ni mogoče. Šele ko je povezava nazaj, črnilnike na daljavo »odklenejo«. Uporabnik ne more javiti, kdaj bi rad nov črnilnik oziroma toner, to naredi tiskalnik sam, a šele, ko raven črnila oziroma prahu pade pod neko raven. Dejansko, ko je že skoraj prazen. V skrajnem primeru se zato lahko pripeti, da lahko v času, ko je zamenjava na poti, ostanemo brez možnosti tiskanja. Ni nujno, da se to zgodi, toda možnost je, da se.

Komu je storitev namenjena

Storitev je popolna za vse, ki ste že do zdaj kupovali originalni potrošni material in ste notorično natančni pri spoštovanju mesečne omejitve tiskanja izbranega paketa. Velja še, da je cena na izpis čim nižja, bližje se ji konec meseca približate. Odvisno od izbranega paketa se omejeno število neizrabljenih izpisov prenese v naslednji mesec, medtem ko je v primeru, da jih potrebujete več, kupovanje dodatnih oziroma celo spreminjanje paketa hitro in preprosto preko spletne storitve. Torej, ko ste znotraj omejitev paketa, lahko pričakujete nižji strošek nakupa kartuš in tonerjev, kot če bi originalne kupovali po potrebi.

Dosežete lahko manjše prihranke, saj je storitev namenjena posameznikom, ki doma tiskajo dokaj redno in predvidljivo in so zelo organizirani.

Kdo naj se je izogiba kot hudič križa

Ker vse poteka preko spleta in je pomoč strankam v tujini, na spletni strani v slovenščini je namreč navedena telefonska številka v Veliki Britaniji, to odbija računalnikov in angleščine manj vešče uporabnike. V primeru že porabljene mesečne količine je cena naslednjih izpisov visoka. Če omejitev redno presegate, potem je najemni model celo dražji od kupovanja. Storitev tudi ne omogoča, da bi imeli v predalu rezervne, kar je običaj vseh rednih uporabnikov tiskalnikov, nove pa vam pošljejo šele, ko so obstoječe že skoraj prazne. Še nekaj velja upoštevati. Cel mesec niste tiskali, tiskalnik se pokvari ali dolgo časa nimate dostopa v internet. V vseh teh primerih plačujete za nekaj, česar pravzaprav ne morete uporabljati.

Če tiskate izredno malo, niste organizirani in se vam ne ljubi spremljati števila izpisov, potem storitev ni najbolj primerna.

Zakaj pravim, da je HP priznal odiranje? Ker so mesečne naročnine relativno nizke in se storitev splača le v primeru, da je strošek izdelave in pošiljanja potrošnega materiala nižji od polovice zneska, ki mu ga uporabnik mesečno plačuje. Če se HPju torej splača nuditi storitev mesečnega izpisa 15-strani za en evro oziroma slabih 7 centov na stran, čeprav so morda na vseh izpisih fotografije, ki zahtevajo mnogo več črnila oziroma prahu, potem je jasno, da bi lahko bili kartuše in tonerji naprav za domači uporabo, pri katerih sem v preteklosti redno naračunal strošek izpisa med desetimi in dvajsetimi centi, v trgovinah cenejši.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
1 komentar
  • Brezvezen članek. Dramatizirate, samo da bi se kaj prebralo. Monolog ili recitacija……

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja