Je Galaxy Note20 (Ultra) v akciji boljša izbira kot novi Galaxy S21?
Matjaž Ropret 23. januarja 2021 ob 11:20

Znižanja cen izdelkov prejšnje generacije so povsem običajna, ko so na vidiku naslednjiki. Razen, če proizvajalci že pravočasno poskrbijo, da ob prihodu novih ni več zalog starih. Manj pogosto pa vidimo konkretne (sicer začasne) popuste pri tistih napravah, ki so v prodaji šele nekaj mesecev. Toda taka je trenutna akcija za Samsungove telefone iz družine Galaxy Note20.

Popusti so tokrat res konkretni in velja se vprašati, ali je morda to celo boljši nakup kot kateri od novih modelov Galaxy S21. Običajni Galaxy Note20, ki je konec poletja štartal pri tisoč evrih, je zdaj (v Big bangu) akciji za 750 evrov. Medtem ko je naprednejši Note 20 Ultra naprodaj za okroglega tisočaka, to pa je kar tristo evrov ali skoraj četrtino manj od izhodiščne cene. Tudi pri Telemachu je ta telefon v januarski Samsungovi akciji za naročnike paketov Še več in Največ cenejši za približno sedem evrov na mesec ali blizu 170 evrov v času dvoletne vezave. Telemach v tej akciji ponuja še Galaxy S20 Ultra, dva modela iz družine Galaxy A (A31 in A71) ter tablico Galaxy Tab A7 LTE.

Začnimo z obema Ultrama. S20 Ultra bi sam raje preskočil, kajti ta telefon je imel nekaj težav in večino jih je odpravil že Note20 Ultra, ostale pa glede na zapise in videe tujih kolegov novi S21 Ultra (mi še čakamo, da ga dobimo na test). Predvsem se ni tako dobro izkazal fotoaparat s 108-milijonskim glavnim tipalom in petkratno optično povečavo (ter 100-kratno »hibridno), kot smo si obetali. Že Note20 Ultra se je z enakimi objektivi in tipali, vendar dodatnim laserjem za ostrenje ter še nekaterimi popravki obnesel bistveno bolje. Poleg tega je Samsung pri tem modelu uvedel dinamično osveževanje zaslona, ki skrbi, da hitrost osveževanja ni ves čas 120 Hz (če ima uporabnik nastavljeno to vrednost), ampak se ob bolj statični vsebini zniža, to pa pomaga pri manjši porabi baterije. Prisotno je seveda tudi pisalo S Pen in telefon je na voljo v privlačni bronasti barvi, ki so jo očitno uporabili samo za to linijo in slušalke Galaxy Buds Live. Glede na cene, kakršne so proizvajalci uveljavili v zadnjih letih, je tisoč evrov odlična postavka za tako dober pametni telefon, kot je Galaxy Note20 Ultra. In tudi obratno, težko je najti kaj boljšega za tako ceno. Edino, kar lahko zmoti, je velikost in dokaj oglata oblika.

Običajni, »plastični« Note20 je bil za tisočaka kajpak precenjen. Kar je samo malo kasneje pokazal Galaxy S20 FE, zelo podoben izdelek, le brez podpore za pisalo, s priporočeno ceno 650 evrov. Seveda Note20 ni slab, še vedno ima prekrasen zaslon, zelo dober foto-video sklop (na ravni tega, kar ponujata Galaxyja S20 in S20+ in bosta v večini razmer verjetno tudi S21 in S21+), hiter procesor, veliko baterijo, brezžično polnjenje, vodotesno ohišje, 256 GB prostora za podatke in še mnoge druge uporabne lastnosti. Zato tudi tukaj velja, da kdor išče telefon z velikim zaslonom in praktično vsem, kar si lahko zamisli, za tak denar nima veliko alternativ.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Tablica Galaxy Tab A7 je dokaj neizstopajoč model nižjega srednjega razreda, toda dovolj kvaliteten za običajno uporabo. Med drugim ima štiri zvočnike, tako da ob solidnem zaslonu ponuja povsem v redu izkušnjo ob gledanju videa ali igranju iger. S kakšno tipkovnico bluetooth pa je lahko celo za silo računalnik za šolanje od doma. Telemach seveda ponuja model s podporo za povezovanje v mobilna omrežja (LTE).

Za poceni telefone, kot je Galaxy A31, smo že ves čas mnenja, da je zanje škoda podpisovati dvoletno vezavo. Take izdelke je smiselno kupovati v prosti prodaji. Medtem ko je bil Galaxy A71 lani pozimi soliden predstavnik (nižjega) srednjega razreda z zelo lepim zaslonom, vendar z nekoliko previsoko ceno. Tudi zdaj ni toliko nižja in vmes se je seveda pojavilo precej dodatnih in močnih konkurentov, da bi bil ta model zares atraktiven.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja
  • Pri A1 Je trenutno Note 20 Ultra za 36 € na mesec v vseh paketih razen v paketu XS.
    To se mi za takšen aparat zdi kar primerna cena. Konkurenca je dražja.
    Note 20 je glede na to da ima plastičen hrbet in 60 Hz osveževanje zaslona, predrag.
    Moje mnenje.

    lp

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja