JBL Quantum 200: Presenetljivo dober zvok ob ne najbolj robustni konstrukciji!
Marjan Kodelja 27. septembra 2022 ob 06:23

Za žične slušalke niso najbolj poceni, a zvenijo dobro ob dokajšnem udobju nošenja. Ne nudijo veliko funkcij, toda najbolj me je zmotila kakovost izdelave. Za plastični videz mi ni mar. Bojim pa se, da šibki sklopi in tanki nosilci ne bodo vzdržali pretirano grobega rokovanja.

Če je česa na trgu »preveč«, so to gotovo slušalke. Prevladujejo brezžične v obliki ušesnih čepkov, še pomnite, zakaj so vrli mladci porabljali digitalne bone, toda za dobršen del uporabnikov so ravno tako zanimive gejmerske. Kakovost zvoka pri teh ni na prvem mestu, pomembnejše je, da dobro pasivno dušijo zvok, so udobne, saj jih imajo igričarji na ušesih več ur brez premora in da zamudni časi niso predolgi. Slušalke JBL Quantum 200 s slednjim nimajo težav, saj so z računalnikom povezane z dobrim starim kablom.

Tehnični podatki:

Frekvenčni obseg zvočnika:od 20 do 20.000 Hz
Frekvenčni obseg mikrofona:od 100 do 10.000 Hz
Največja vhodna moč:30 mW
Občutljivost (1 kHz/1 mW):100 dB
Občutljivost mikrofona (1 kHz/Pa):–40 dBV
Impedanca:32 Ohm
Premer zvočnega gonilnika:50 mm
Dolžina kabla:1,2 m
Masa:245 g

Oblikovanje je v redu, konstrukcija manj!

Slušalke so dokaj všečne oblike, črne in brez izstopajočih barvnih podrobnosti. Blazinice skodelic so dovolj velike, da uho v celoti objamejo, in mehke, da kljub dobri zvočni izolaciji ne pritiskajo prekomerno na predele okoli ušesa. Čisto na vrhnjem delu je oblazinjen tudi naglavni trak, kar dodatno pripomore k udobju nošenja. Mikrofon je na nosilcu poleg leve skodelice, ki ga po potrebi premakne pred usta. Blizu je še vrteči kolešček za prilagajanje glasnosti. To so pravzaprav vse bistvene značilnosti, saj drugih funkcij, kot je na primer gumb za izklop mikrofona, nimajo.

Izbrani materiali in kakovost izdelave so druga pesem. Nekje je namreč treba kompenzirati nižjo ceno. Ušesne blazinice so pokrite z umetnim usnjem, za katerega je znano, da se najkasneje po enem letu pogoste uporabe začne luščiti. Sklopi in sestavni deli slušalk so tanki in kot taki ne obljubljajo pretirane vzdržljivosti. Še posebej me skrbita vrteča tečaja med skodelicama in naglavnim trakom. Ta je sicer prilagodljiv na obeh straneh, toda »vlečenje in potiskanje« ven oziroma noter ni najbolj elegantno. Posledica je, da slušalke med rokovanjem dokaj neugledno škripljejo (cvilijo). Presenetilo me je še to, da kabel ni zamenljiv, kar bi jim povečalo vrednost in univerzalnost. Priložen je sicer razdelilnik z dvema ločena priključka za slušalke in mikrofon (3,5 mm), ki poveča dolžino, a bi bil najbrž primernejši USB razdelilnik.

Niso pretirano glasne, a to je dobro

S tem sem izčrpal bazen slabosti. Druge lastnosti namreč niso slabe. Kakovost zvoka ni prioriteta gejmerskih slušalk, a vseeno je lepo videti, da je zvok podroben, čist in v celem frekvenčnem obsegu najmanj dober, če mu zaradi konservativnega pogleda nočem dati boljše opisne ocene. Najvišja glasnost je primerna in ne popači visokih tonov, medtem ko je pri polovični, zvok lepo slišen in hrup iz okolice ne moti. Izpostavil bi morda za moj okus malo preveč poudarjene nizke tone. Da ne bo pomote. Bas ni premočan, le izrazitejši je, kar je še posebej ugodno med igranjem iger, kje je slišnost vsega najmanj priporočena.  

Mikrofona na elastični plastični ročici ni mogoče sneti. Ko ga ne potrebujete, ga obrnete navzgor in tako izklopite. Gumba za izklop in vklop ni. Presenetljivo dobro zaduši hrup, saj se osredotoči na govor. Med preizkušanjem sem sedel poleg glasnega televizorja, a se njegovega zvoka na posnetku skoraj ni slišalo, medtem ko je bilo moje »gobezdanje« jasno in razumljivo.

Marsikdo bo dejal, da je pomembnejša vsebina od forme. Bi bila, a kupujemo tudi z očmi. Z malo pozornosti pri izdelavi bi JBL zlahka robustneje zasnoval slušalke, ki zato ne bi smele biti občutneje dražje. Če sploh. Med nošenjem jih seveda ne vidite, takrat začutite udobje in ergonomijo, ki zagotavlja večurno uporabo, ne da bi čutili nadležen pritisk okoli ušesa ali celo bolečine. V kakovosti zvoka se slušalke, za katere boste morali pri nas odšteti okoli 60 evrov, zlahka kosajo z veliko dražjimi, medtem ko mikrofon omogoča nemoteno komunikacijo med evforičnim igranjem videoiger.

Hvalimo:

  • Kabel zaščiten s pletenim ovojem (pletenica)
  • Veliki in udobni skodelici
  • Solidna zvočna izolacija (pasivno dušenje nizkih frekvenc)

Grajamo:

  • Kratek kabel, ki ga ni mogoče menjati
  • Ne najboljša kakovost izdelave, delujejo plastično in »škripljejo«
  • V kompletu ni pretvornika na priključek USB
Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.