Jaz ne bom imel veliko več, hčerka pa morda?
Marjan Kodelja 12. junija 2019 ob 11:10

Že davno sem izgubil proti svoji lastni hčerki, ki mi je dala vedeti, da bo pač uporabljala telefon, pa če se jaz na “luster” obesim. Uspelo mi je vsaj to, da zunaj doma nima veliko  podatkov, zatorej tam youtube ne špila. Ker pa je naročnica Telemacha ji zdaj ne smem povedati za ponudbo “VEČ+IMAM”. Tisti “plus” je tam namenoma, razložim kasneje.

Ampak za začetek bo treba karte vreči na mizo. Zelo dobro se zavedam slabe plati uporabe telefona in digitalnega stvarstva nasploh, vendar nisem zagovornik absolutne prepovedi. Nikdar ni prinesla ničesar dobrega in prepričan sem, da tudi zdaj ne bo. Otroku je treba dopovedati, kakšne so nevarnosti tehnologije, kako se morajo z njimi soočiti ter pridobiti zaupanje, da jih nadziramo njim v dobro, ne zato, ker mi tako hočemo. Sam mora vedeti, katere vsebine in zakaj zanj niso primerne, pa tudi, da tehnologija lahko zasvoji. Ne pomaga, da jim vzamemo vso tehnologijo, saj jo bo našel drugje. Ne pomaga tudi, da v naprava nima dostopa do mobilnega omrežja ali je ta omejen, ker bo našel druge poti. Ni pomembno, kako razmišljamo mi. Oni razmišljajo drugače. Zanje tudi ne obstaja meja, kdaj je podatkovnih količin dovolj.

Operaterji ne poskušaj zapeljati naših otrok, ko njim na kože oblikujejo naročniške pakete. Telekom Slovenije jih je imel, vendar so ti v zadnji poenostavitvi ponudbe izpadli. A ni ga vrag, da se ne bi še kdaj pojavili. A1 ima paket z aplikacijo A1 Guard. Od nedavnega pa ima paket za najmlajše tudi Telemach. Osnova je mobilni paket Več, katerega otroku do dopolnjenega 16. leta starosti na svoje ime naroči eden od staršev. Če je otrok starosti med 6 in 15 let, mu starš lahko paket nadgradi v tako imenovanega Več Imam. Operater ga sicer obravnava kot samostojni paket, vendar je v resnici sestavljen iz paketa Več za 7,5 € ter dodatka (opcije), ki nadgradi podatkovno količino na 15 GB za 4 € evre mesečno. Od tu tisti plus v uvodu. Cena paketa tako znaša 11,5 € če niste ali 10 € če ste naročnik tudi na Telemachove fiksne storitve. Druga vsebina paketa pa ni spremenjena. Na voljo je nebroj sporočil, do onemoglosti se lahko brez dodatnega plačila pogovarja z naročniki istega operaterje, za druge pa je mesečno na voljo 120 minut. Ako jih preseže, so to edini stroški, ki lahko nastanejo, kajti zaradi presega podatkovne količine jih ne bo. Če se to zgodi operater namreč omeji hitrost prenosa na 64 kb/s. Tako kot pri vseh drugih njegovih mobilnih paketih, je tudi pri tem hitrost omejena na 1 Mb/s, če uporabnik s svojo napravo gostuje v omrežju Telekomu Slovenije (nacionalno gostovanje).


Ponudba je omejena s starostjo, zato bo moral starš v poslovalnico Telemacha, kjer bo z osebnim dokumentom dokazal, da je njegov otrok do nje upravičen.

Kaj pa se pripeti, ko otrok odraste. Nehvaležno je sicer napovedovati prihodnost, kajti vprašanje je, kaj bo čez več let. Preden bo otrok dopolnil 16. leto starosti, bo opozorjen, naj se odloči, kateri mobilni paket po izbiri in takratni ponudbi bo želel imeti. Če bo tako hotel, se lahko vrne pa paket Več. Prehod bo zanj brezplačen. Uporabnikom, ki pa se ne bodo odzvali, bo operater tudi brezplačno spremenil naročnino na paket Še več, saj meni, da bo to zanje bolje, kajti iti nazaj na manj podatkovnih količin si večina verjetno ne želi.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.


Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.