Jabra je še dodelala že doslej najbolj posrečene slušalke
Matjaž Ropret 9. septembra 2019 ob 16:33

Slušalke, osvobojene kablov, hitro napredujejo. V enem letu uspeva proizvajalcem odpraviti marsikatero zamero, ki smo jo imeli pri prejšnji izvedbi. Dokaz za to bodo po prvih vtisih tudi Jabra Elite 75t. Pri čemer so predhodnice Elite 65t še vedno moje najljubše predstavnice tega žanra.

Pri lanskih čepkih je podjetju Jabra marsikaj uspelo narediti prav, še posebej glede funkcionalnosti. To so namreč ene redkih slušalk, ki v polni meri izkoriščajo tehnologijo bluetooth 5.0, saj se lahko povežejo z dvema napravama naenkrat in potem pametno preklapljajo med njima (odvisno, s katere prihaja vir zvoka, klic, itd). Poleg tega znajo ustaviti predvajanje, če uporabnik vzame čepek iz ušesa, in ga nadaljevati, ko je slušalkica nazaj. Pa delno odpravljati hrup, a spustiti »skozi« govor, da uporabnik sliši samega sebe, ko telefonira. Solidno trajanje baterije in polnjenje v škatlici pa je itak standardno za vse tovrstne izdelke. Tudi kakovost zvoka ni napačna, čeprav denimo potrošniških organizacij ni prepričala. Bile pa so tudi nekatere slabosti in te odpravlja nov model, ki v prodajo prihaja jeseni in smo si ga ogledali na sejmu IFA 2019.

Glavna razlika med novimi in starimi čepki je v velikosti. Takih njih samih kot tudi škatlice. Elite 75t so precej manjši, niso tako debeli in imajo bistveno manj »repka«, ki je pri 65t delno skrbel za to, da so trdno stali v ušesu. Zdaj menda oblika in nastavki, ki gredo v ušesno votlino, poskrbijo za boljši »oprijem«, slušalke pa manj štrlijo ven. Toda kljub temu, da so za petino manjše, njihova baterija zdrži za polovico več. To po uradnih podatkih pomeni sedem ur in pol namesto petih ur. Tudi če bo v praksi šest ur namesto štirih, bo to še vedno odlično. Škatlica pa kljub temu, da je prav tako manjša, zagotavlja še tri dodatne polnitve, skupno tako obljubljajo 28 ur delovanja po enem priklopu škatlice na elektriko. In pri tem je mogoče še najbolj razveseljiva novost. Polnilni priključek je zdaj USB-C, ne več zastareli mikro USB. Tako lahko slušalke priklopiš na isti kabel, ki ga imaš nameščenega za telefon. Brezžično polnjenje pa so očitno prihranili za naslednjič.

Že prejšnje so bili dobre za telefonske pogovore, a nove naj bi se s štirimi mikrofoni obnesle tudi v večjem hrupu. Z enim dotikom pa lahko uporabniki prikličejo izbranega navideznega pomočnika (Googlovega, Alexo ali Siri). Čepka sta zaščitena po standardu IP55, preneseta torej znoj in kakšno dežno kapljo, a za resno zunanjo vadbo bo treba počakati na izvedbo Active. Glede zvoka pa kakšnih novosti ni. Če bodo slušalke res bolje stale v ušesu, bi to lahko pripomoglo k izboljšanju zvočne podobe, toda proizvajalec se je letos osredotočil na velikost (oz. majhnost), trajanje baterije in še nekatere manjše novosti. Nekoliko slabše ocene za predvajanje glasbe na določenih testih pa ga očitno ne motijo.

Naslovna fotografija: Jabra

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja