Jabra Elite 85h: Dostojna konkurenca vladarjema slušalk z odpravljanjem hrupa
Matjaž Ropret 15. oktobra 2019 ob 12:47

Področje slušalk, ki pokrijejo uho, delujejo brez kablov in znajo izničiti hrup iz okolice, že nekaj let obvladujeta Bose in Sony. Toda marsikateri proizvajalec se ne strinja z duopolom in tako je Jabra predstavila resno konkurenco v modelu Elite 85h. Odprimo imeniten usnjen etui in poglejmo, kako dobre so te slušalke bluetooth med konkretno vsakdanjo uporabo.

Embalaža, od škatle do etuija, je res zgledna. Poleg slušalk, ki se delno zložijo za pospravljanje, so v torbici še kabel za žični priklop (3,5 mm), polnilni kabelček (USB-C) in razdelilnik za priklop na letalu. Dober vtis pa že ob prvem srečanju naredi tudi izdelek sam. Izdelan je iz na pogled in otip kakovostne plastike, notranja stran košaric in loka so prav tako iz umetnega usnja, zunanja stran pa je pretežno oblečena z nekakšno tkanino. Testni primerek je bil nevtralno črn, na voljo pa sta še malo bolj vpadljivi barvni možnosti – modra in zlata. Mastni lasje lahko puščajo sledi na »usnju«, zato je fino pri roki imeti kakšno krpico in zadevo malo obrisati. Lok je dovolj raztegljiv in hkrati trden. Večina tipk in ostalega je na desni polovici. Na zunanji strani rahla vdolbina, pod katero je glavna tipka za različne funkcije, nad in pod njo pa še piki za glasnost. Na spodnji strani je še tipka za poslušanje (glasovnega pomočnika) ter priključka 3,5 mm in USB-C za polnjenje. Druga košarica ima samo tipko za vklop in izklop odpravljanja šumov. Za nošenje so slušalke dobre, ne pa najboljše, kar sem jih imel na ušesih. Niso naporne, lok ne pritiska na lobanjo, je pa pokrivalo ušes za moj okus malo preveč pokončno oblikovano in zato za odtenek preozko, kar me pri daljšem poslušanju začne motiti. Mogoče koga drugega z drugačno obliko uhljev ne bi.

Zanimiv je način vklopa in izklopa teh slušalk. Ko jih namreč daš v položaj za poslušanje, se »prižgejo«, ko pa košarici obrneš za 90 stopinj, v položaj za v etui, pa se samodejno izključijo. Ob vklopu ženski glas pove, ali so slušalke povezane s kakšno napravo (in s kolikimi) ter kakšna je napolnjenost baterije (visoka, srednja, nizka). Obe košarici se lahko še poklopita proti loku, da vse skupaj zasede manj prostora in gre v etui, ki že tako ni ravno majhen. Upam, da bodo ti sklopi zdržali več let konstantnega pregibanja. Ta način vklapljanja je po svoje priročen, a po drugi strani slušalke zelo hitro nehote izključiš. Na srečo so tudi hitro spet vključene nazaj in tudi povezane, glede tega res ni nobenega čakanja. Všeč mi je, da so za pavzo, prevzem klica, naprej, nazaj in glasnost fizične tipke, ne kakšna na dotik občutljiva površina. Tako lahko se lepo otipaš in enostavno upravljaš. Podobno kot pri povsem brezžičnih Elite 65t (in prihajajočih Elite 75t) tudi tu deluje ustavljanje predvajanja, če reč snameš z glave. Ko pa si slušalke spet povezneš na ušesa, se predvajanje samodejno nadaljuje. Dokler to počneš prek bluetootha, če so na kablu, tovrstna »pamet« odpade. Se pa da prepoznavanje na ušesih tudi izključiti.

Glede pameti in povezovanja so te slušalke prav tako zelo podobne omenjenim čepkom. Podpirajo bluetooth 5.0 in so naenkrat lahko povezane z dvema napravama. Znajo pa tudi preklapljati med njima. Če poslušaš glasbo (ali kaj drugega) z enega, pa dobiš klic na drugega, bo šel zvok na tega, ko pa zaključiš pogovor, se bo nadaljevala glasba od tam, kjer se je zaradi klica prekinila. Za tiste, ki redno uporabljamo dva telefona ali pa telefon in računalnik, se mi zdi to odlična, ko se je navadiš, skoraj nepogrešljiva funkcionalnost. Pri delovanju na bluetoothu proizvajalec obljublja več kot trideset ur trajanja baterije. Tega nisem znanstveno meril, prav velikokrat pa v času testiranja slušalk nisem polnil. Zagotovo zdržijo več kot dvajset ur pri normalni glasnosti, ukvarjanju s hrupom in z nekaj pogovori vmes. Tu seveda ni vmesnega polnjenja v etuiju, toda avtonomija bi morala zadoščati za večino potreb, tudi za najdaljše polete ali poti z vlakom. Pa navsezadnje se tudi tam da napolniti z zunanjo baterijo in priključek je USB-C, tako da doma lahko zadevo priključiš kar na polnilnik telefona (če imaš androidnega, ne iPhone).

Pri povezovanju se je torej Jabra izkazala, a na začetku malo »pozabila« na kodeke za kakovostnejši prenos zvoka po zraku. Nato so s posodobitvijo dodali AAC, tako da vsaj pri predvajanju z iPhona ali iPada podatki prek bluetootha ne gredo s standardno kompresijo. So pa razlike v praksi majhne in slušalke so vseeno zvočno dovolj dobre, da že v osnovi prikrijejo slabši vir. Dokler poslušaš glasbo iz običajnih storitev, kot sta Apple Music in Deezer, ali lastne zbirke mp3-jev, nestisnjen vir bi lahko razkril določene pomanjkljivosti. Zvok je v splošnem dober in zelo uravnotežen, celoten frekvenčni spekter je kar lepo pokrit, a po drugi strani na več koncih malo zmanjka do najboljših. Tako pri basih, kjer so Sonyjeve WH-1000XM3 zagotovo izrazitejše, kot tudi pri čistosti visokih tonov.  Malo je seveda tudi odvisno od žanra. Denimo pop ali country zvenita zelo lepo, resni rockerji ali metalci se bodo mogoče pritoževali, da vse skupaj premalo »seka«, ljubitelji klasične glasbe tudi najbrž ne bodo dobili vsega, kar bi si želeli. Aplikacija Sound+ ponuja nekaj možnosti nastavljanja in prilagajanja, nekaj več basov se da izvleči, kaj dosti več pa že ne. V vsakem primeru pa zvočna podoba precej nad tisto, ki jo ponujajo slušalke z odpravljanjem hrupa iz nižjih cenovnih razredov, v tem pogledu Elite 85h večinoma upravičijo nastopanje ob boku omenjenemu Sonyjevemu modelu. Aplikacija ponuja še način SmartSound, ki z vgrajenimi mikorofoni analizira okolico in samodejno prilagodi zvok ter odpravljanje hrupa in se odloča, koliko zunanjega zvoka (denimo obvestil po zvočnikih) bo spustila »skozi«. Zadeva deluje presenetljivo dobro, a kdor hoče, lahko tudi ročno nastavlja vse skupaj. V vsakem trenutku pa lahko med tem, ali slišiš okolico ali ne, preklapljaš s fizično tipko.

Omenjene Sonyjeve slušalke so generalno gledano boljše glede izničevanja hrupa, toda Jabrini rezultati tudi niso slabi. Popolne tišine v hrupnem okolju, denimo na vlaku, ne uspe ustvariti, odreže pa precejšen del motečega hrumenja in bobnjenja. Če aplikaciji ne prepustiš »pametnega« prilagajanja, lahko ali izbereš popolno odpravljanje hrupa (Active Noise Cancellation) ali pa z drsnikom določiš, v kolikšni meri slišiš okolico.

Zares pa te slušalke blestijo pri pogovorih. Imajo več mikrofonov, tako da res dobro ujamejo govor. Noben sogovornik se ni pritoževal, da me ni dobro slišal. Pa tudi sam sem njih običajno slišal lepo in razločno. Kdor veliko govori po telefonu, ima pogoste video konference in podobno, s tem izdelkom ne bo zgrešil, zraven pa bo imel še kakovosten pripomoček za poslušanje glasbe v kakršnem koli okolju. Isti mikrofoni omogočajo tudi v redu interakcijo z Alexo, Googlovim Pomočnikom ali Siri, če prisegaš na katerega od njih.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Slušalkam Jabra Elite 85h čisto malo zmanjka do vrhunske ravni. Njihov največji problem pa utegne biti cena. Ne njih samih, ampak dejstvo, da je Sonyjeve WH-1000XM3, ki so zvočno in glede odpravljanja hrupa preprosto boljše, zdaj mogoče kupiti za praktično isti znesek, celo v Sloveniji, kajti Jabrinih v naših trgovinah nisem našel, temveč jih je treba naročiti iz tujine, kjer stanejo okrog 260 evrov, ali se nekam odpeljati ponje. Vseeno, v določenih pogledih so dovolj zanimive in edinstvene, da tudi te opcije ne bi kar takoj izključil.

HVALIMO
  • Izgled in kvaliteto materialov
  • Povezljivost in »pametne« funkcije
  • Dober zvok in odpravljanje hrupa
  • Dolgotrajno baterijo in polnjenje prek USB-C
  • Odlično delovanje mikrofonov
  • Fizične tipke
GRAJAMO
  • Odsotnost naprednih kodekov, razen AAC (po posodobitvi)
  • Rahlo pomanjkanje basov
  • Nekoliko ozke košarice
  • Rahlo nekonkurenčno ceno
Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja