Jabra Elite 75t – Hitenje proti svetlemu idealu (#VIDEO)
Matjaž Ropret 7. marca 2020 ob 06:48

Jabra Elite 65t so bile moje najljubše slušalke brez kablov vse od lanske zime. Zdaj jih zamenjujejo njihove naslednice, Elite 75t, ki so boljše v nekaterih ključnih pogledih. Nekaj malenkosti in kakšno občasno nenavadno obnašanje pa jim vseeno odnese popolno oceno in pusti konkurenci priprta vrata.

Večkrat sem že pojasnjeval, zakaj so mi bile prejšnje Jabrine slušalke tako všeč, zato tokrat ne bom dolgovezil. Imajo funkcionalnosti, ki jih drugi proizvajalci izvedejo napol ali izpustijo, kot je samodejno ustavljanje predvajanja, ko en čepek vzameš iz ušesa, in potem nadaljevanje, ko ga vstaviš nazaj. Pa možnost povezovanja z dvema napravama naenkrat in pametnega preklapljanja med njima in zmožnost »povratnega« zvoka, da kljub pasivni zatesnjenosti uporabnik sliši okolico ali sebe, ko telefonira. Vse to novi model ohranja in v tem pogledu ne dodaja česa novega, zato pa so izboljšani nekateri drugi osnovni vidiki, kjer so začele predhodnice zaostajati za izzivalci.

Trije glavni vidiki so nedvomno zvok, oblika in velikost ter škatlica. Začnimo s slednjo, saj bo to vsak kupec najprej prijel v roke. Prejšnja je bila visoka in zoprno zaobljena, zaradi česar ni stala na ravni površni, pa sploh jo je bilo treba prijeti v roke za odpiranje, saj je zahtevala pritisk ob straneh. Nova je nižja in nasploh manjša, zgoraj in spodaj ploska, tako da lepo stoji na mizi ali polici, odpreti pa jo je povsem enostavno. Čepka gresta noter magnetno, za jemanje ven pa se ne upirata. In še zadnja pridobitev v tem sklopu – polnjenje s priključkom USB-C, pri čemer je tudi odprtina zanj na bolj smiselnem mestu. Če bi dodali še brezžično polnjenje, ki menda celo nekoč prihaja z drugo škatlico, bi bila slika v tem pogledu skoraj idealna.

Če je bilo mogoče kaj zameriti modelu Elite 65t, je bila to velikost samih čepkov. Kar precej sta šrtlela iz ušes in imela sta velika »repka«. Zaradi tega sta dobro stala v uhljih, a neopazna definitivno nista bila. Nova sta bistveno manjša in manj zajetna, imata samo še nekaj zaključka, da se lepo usedeta. Še vedno povsem stabilno stojita v uhljih, ne bi pa tekel z njima, ker bi verjetno izpadala. Silikonski nastavki so sicer enaki, ker pa je vse skupaj manjše, je uporaba bolj udobna.

Potem pa zvok, mogoče največja hiba prejšnje generacije. Ni bil slab, a tudi nič posebnega. Airpodsi, ki sicer tudi ne izstopajo, a so lepo uravnoteženi in prijetni, so definitivno zveneli bolje. Prav tako Huaweijevi Freebuds 3. Toda Elite 75t gredo še za korak naprej. Imajo odlične base, sam sem jih celo nekoliko omilil, pa tudi po ostalem frekvenčnem spektru so izboljšane, tako da je res užitek poslušati kakršno koli glasbo z njimi. Odlične so tudi za pogovarjanje, saj mikrofoni lepo ujamejo govor.

So pa v Jabri izpustili tehnologijo aktivnega odpravljanja hrupa, ki jo počasi vključujejo nekateri drugi proizvajalci (ne pa denimo Samsung pri Galaxy Buds+). Kljub temu se da brez težav poslušati glasbo ali gledati video na vlaku ali avtobusu, seveda pa ne tako udobno kot pri slušalkah, ki znajo izničiti hrup iz okolice. Prav tako niso nič izboljšali upravljanja na samih čepkih, prej nasprotno, saj je tudi za glasnost treba zdaj držati tipko v čepku, tudi za ostale komande pa so na voljo tovrstni pritiski (en-, dva- ali trikratni), kar si je težko zapomniti in lahko nehote pritisniti narobe.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Konkurenca je Jabro pred predstavitvijo tega modela prehitela tudi glede trajanja baterije. To se mi zaradi pogostega polnjenja v škatlici že ves čas ne zdi hudo pomemben podatek, a lahko tudi je na daljšem potovanju in še v kakšnih drugih primerim. Elite 75t zagotovo zdržijo uro ali dve dlje kot Elite 65t, škatlica pa podobno ponuja še približno dvakratno zalogo. To se mi zdi solidno in bi ob normalnem delovanju moralo biti povsem zadosti. V videu sem omenil, da se mi je enkrat zgodilo, da sem zjutraj vzel čepka iz škatlice in sta me že takoj opozorila, da je baterija skoraj prazna. Bila je na osmih odstotkih ali nekaj takega. To je bilo seveda skrajno čudno, ker sem ju zvečer pospravil s približno 80 odstotki zaloge, pa tudi škatlica ni bila niti približno blizu prazne. Pa je potem skorajda izpraznila slušalkici, namesto, da bi ju napolnila nazaj do stotih odstotkov. Ko sem ju spet vrnil v zatočišče in počakal nekaj časa, sta se lepo napolnili in potem je bilo vse v redu. Se je pa zadeva po snemanju videa še enkrat ponovila, sicer pa se polnijo in tudi praznijo pro pričakovanjih. Zato upam, da je to zgolj občasno nenavadno obnašanje mojega testnega primerka in da morda lahko Jabra pripravi še kakšno posodobitev programske-strojne opreme, ki bi preprečila tako obnašanje.

Aplikacija je ostala enaka in glede tega so te slušalke v prednosti pred drugimi, saj je na voljo je več nastavitev in informacij, pa tudi enostavne nadgradnje. Poleg tega je funkcionalnost povsem enaka z androidno ali jabolčno napravo.

V tujini se da slušalke Jabra Elite 75t kupiti za približno 180 evrov, torej je cena na enaki ravni kot je bila za Elite 65t. V Sloveniji jih še nisem zasledil, so pa s to ceno več kot konkurenčne, v marsičem so boljše kot Huaweijeve Freebuds 3 za podoben znesek. Applove Airpods se zdaj že da dobiti ceneje, a so Jabrine naprednejše, seveda pa je lahko odločitev povezana s tem, ali ti bolj ustrezajo slušalke, ki gredo povsem v ušesni kanal ali take, ki zgolj slonijo v uhlju. Videli bomo, kakšne izboljšave je pripravil Samsung, upamo na skorajšnji test Galaxy Buds+. Do takrat pa Jabra Elite 75t nedvomno prevzemajo prvo mesto med brezžičnimi »čepki« do dvesto evrov.

HVALIMO
  • So dokaj majhne in udobne
  • Škatlica je konkretno ergonomsko izboljšana
  • Polnjenje prek USB-C
  • Odličen zvok za ta cenovni razred
  • Uporabna aplikacija
  • Daljše trajanje baterije kot pri prejšnjem modelu, kadar vse funkcionira normalno
GRAJAMO
  • Občasno nenavadno praznjenje baterij pri našem testnem primerku
  • Neintuitivne komande na čepkih
  • Ni brezžičnega polnjenja škatlice
Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.